The River – Az elmúlt 7 részről

 
Beküldte: Kanyecc 2012 March 19, 23:17-kor a(z) The River témába.

Míg a világnép a tegnap esti The Walking Dead zombulásra izgult rá, addig mi megint különcködni fogunk. Már az évadkezdésnél se tartottam magamba, hogy a TWD nálam nem üti meg azt a minőséget, amiért leüljek elé heti rendszerességgel. Ezért se értem, hogy miért zengnek róla ódákat. Mindegy, ők tudják, mire basszák el az idejük. – Nem is pazarolok rá el több szót, inkább folytatom a The River-rel, ami elsőre beszippantott. Igazi nyári sorozat lett volna… ismétlem lett volna, ha az ABC nem tavaszra időzít. Talán érezték, hogy ez se fogják értékelni a jenkik. Szerintem is tök mindegy, hogy most adják-e vagy csak 3 hónap múlva, mivel konkurenciája minig lesz. És belegondolva, a Harper’s Island-et se becsülték meg, akkor ezt miért is?

Az a szép a The River-ben, hogy minden benne van, amivel le tudnak venni a lábamról. Az egyik kedvenc paráztatós filmem Az ideglelés volt. Máig az. Az a hangulat, az a kamerázás, az a 0-át közelítő vérmennyiség, amit ott produkáltak visszakacsingat az ABC újoncában. Mint ha sorozatban látnám. Első között a számtalan „amatőrnek tűnő” kamera beállításokra bólogattam elégedetten. Tisztára hozza azt az érzetet, mint ha velük sétálnánk, velük térképeznénk fel az Amazonas vidékét. Teljesen rabul ejtett. Másrészről, láthattunk érdekes epizódsztorikat, hiszen az átívelő szálat valahogy egyben kell tartani. Na, mármost az a harci helyzet, hogy egyiknél se – leszámítva az 1×07-et, de arról majd a tovább mögött – hoztak elé olyant, amitől a fejemet fogtam, mert akkor egy hülyeség. Komolyan el tudták velem hitetni, hogy ez még akár létezhet is. Miért ne? Hiszen manapság olyan dolgokra derül fény, úgy alap esetben, amelynek hatására pislogunk. Legyen az az infós geek világban egy 4kb-os demoscene anyag.

Az egyik résznél kb. 4 percenként nyomtam a CRTL+E-t (’Print Screen’ gomb), mert vagy annyira jó színvilágot kapott a kép, vagy annyira jó állásban volt a felállított kamera, vagy éppen mert a frászt hozták rám. A legszebb az egészben a borzongatós jelenetek. Tess-sel Rémálom az Elm utcában – és Péntek 13 filmsorozatot nőttünk fel, így jöhet bármi, becsinálni sose fogunk. Itt se történt ilyen, de az, amikor elkezdesz fókuszálni a képre, hogy mi a faszom az, az előtt már tényleg le a kalappal. Nemegyszer elérték a készítők ezt a hatást. Néha túlzottan jól is csinálták, ahhoz képest, hogy mennyire „veteránnak” mondhatnám magam a horrorvilág klasszikusai között. (Hello Halloween filmek!)

Olykor beszaratós, olykor elgondolkodtató és olykor klisés. Sajnos vannak azok is. De! Ne feledkezzünk el arról, hogyan lehet egy klisés magunkhoz állítani. Hogy az ne rombolja az összképet. Ellenkezőleg, inkább építse. Ez lett a mozgatórugója a műnek. Számtalanszor visszafordulhattak volna, viszont egyszer se tették. Hittek valamiben, le is nyűgöztek. Hoztak olyan klasszikus sztorikat, mint az Akasztott ember legendája, vagy bármi mást. Előttem még mindig az a jelenet, amikor a babák lógnak a fáról. Beszaratós. Lehet, ha valami hasonlóval találkoznék a való világban, ilyen elveszett körülmények között, akkor nem ott vernék sátrat.

További pozitívum, hogy meglátták a lehetőségeket. Elképzelni se mertem volna az 1×06-os sztorit. Remekül összerakták. Így kell minőségi részeket csinálni. Nem kell kimenni-e a főszereplőnek az indás, mocsaras tájba, csak üljön le a produkciója elé és nézze, hogy más mit vett fel. Annyira jókor jött az a rész… Simán hozták az előzőek minőségét. Váratlan fordulat, amit jó húzásként könyveltem el. Aztán előhozták a flashback-eket is. Jót tett az átívelő szálnak, mert teljesebb lett. Merész húzás is egyben, hiszen kicsit késve indították el, de összejött nekik a terv.

Ekkor éreztem úgy, hogy a sok misztikummal, a flashback-ekkel  a Lost-ra hajaznak. 1×02-06 között hozták azt a színvonalat, amiért rajongók. Imádtam. Részről részre egyre erősebb sztorikat szállítottak. Komolyan megkedveltem az Amazonas környékét. Elmennék oda, hogy megkeressem a varázslatot.

Aztán jött az, amikor átbillentek a készítők a ló túloldalára. Az 1×07-es nagyon megváltoztatta a történéseket. Mint ha ráéreztek volna, hogy talán egy résszel az évadzárás előtt kellene szivárogtatni információkat. Vagy éppen megmutatni azokat, mert lehet, hogy sorozatzárás következik. (Előzmény: egyik ismerősömnek felvázoltam a lehetséges 2. évad történéseit, ami arra hegyeződne, hogyan jutnak vissza a civilizációba.) Spoileresen folytatom a tovább mögött. Aki nem látta az 1×07-et, az inkább hagyja ki. Képeknél se fogom vissza magam.

Tehát. 1×07. Egy olyan epizód, ami eltért az előzőektől. Egy olyan rész, ami megannyi dolgot tehet a helyére. Az egész értelmet nyerhet. Mármint a sok misztikus jelenség. A varázslat. De mi ez valójában? Ha egy titkos, dzsungel mélyén lévő kutatóbázis katasztrófája, akkor agyfaszt kapok, mert az lenne a legnagyobb csalódás. Főleg, hogy tweetben pont azt hangoztattam, mielőtt még az 1×07-be belekezdtem, hogy bármikor szívesen leülők elé. Ám így… lehet megváltozott ez a véleményem egy szempillantás előtt.

Olyan, mint ha a The Walking Dead kelt volna életre. Azzal pedig hadilábon vagyok. Ezért kezdtem úgy a kritikámat, ahogy. A másik tény, hogy baromi gyorsan megtalálták a bázist, még gyorsabban pedig a rész végén visszataláltak a hajóhoz. Miért vártak annyit? Miért nem nappal. Egyébként a részzárás végén ott a kibaszott nagy cliffhanger, ami tetszett is, ellenben le is lombozott, mert inkább az 1×08 felére terveztem volna ezt a pillanatot. A zombiféle emberek egyáltalán nem tetszettek. Hagyták volna paranormális-síkon az egészet, mint ahogy a Blair Witch-i boszorkányét: lehet hogy megtörtént ez a valóságban, viszont az ellenkezője sincs kizárva.

Utolsó részre maradok. Szerdán elsők között csekkolásra került, mert nagyon kíváncsi vagyok rá.

This entry has a rating of 3

free web stats