The River – Az 1. évad (és a sorozat is?)

 
Beküldte: tess 2012 May 7, 19:09-kor a(z) The River témába.

Egyre közelebb az Upfronts idény és végre valahára pont kerülhet a The River sorsának a végére is. Legalábbis sokan bízunk ebben, elvégre az ABC mind-season próbálkozása elég rendesen felkavarta azt a bizonyos kreatív állóvizet, amiben mostanság az országos csatornák tobzódnak. Előzménynek itt olvasható minden írásunk a sorozatról, többek közt Kanyecc kissé elfogult végítélete is, ugyanis a végeredmény szerintem (nem mellesleg sokan vagyunk még ezzel így) cseppet sem lett olyan kiemelkedő.

Az viszont már az elején dicsérendő, hogy az ABC volt annyira tökös és be merték vállalni a horror/misztikus dráma műfajt, amire network adón nem sok hasonló próbálkozást találhatunk. Ennyire elfajzott módon meg pláne nem. Oren Peli és Michael R. Perry közös munkája hatásosan indult, aztán ahogy kellett szépen le is ült. Az alapfelállás pilot szinten még nyomokban tudott érdekes és merőben új lenni, viszont a folytatást már sajnos csak a teljesen öncélú rémisztgetés hatotta át. Peli szemlátomást kiélte minden beteges fantáziáját, amire filmes keretek közt az életben nem kapna pénzt/lehetőséget.

Aztán a finálé előtt 2-3 résszel mintha összeszedték volna magukat és hirtelenjében komolyabban kezdtek el foglalkozni az átívelő szállal. Az ugye ígéret volt már a kezdetek kezdetén is, hogy az évad kerek egészet fog alkotni, így kénytelenek voltak sokkal strukturáltabb részeket szállítani. Végre előtérbe kerül Dr. Cole és a flashback jeleneteket is a helyén sikerült kezelniük. Sőt, még a szereplők többsége is kapott egy viszonylag korrekt ok-okozati kapcsolathálót, így nem igazán lehetett okunk a panaszra, amellett hogy végig ránk nehezedett a sorozat furcsán beteges atmoszférája.

Így aztán kissé nehézkes megítélni a készítők rátermettségét, merthogy minden remek húzással kb. ugyanennyi hatásvadász öncélúság is párosult. Azt viszont kijelenthetjük, hogy az évadnak jót tett a 13 részről való visszaminősítés 8-ra. Fél évad terjedelemben ugyanis lehetetlenség lett volna kibírni ezt az áldokumentarista jelleget, ami a végén már igazán a műfaj határait feszegette. Engem kifejezetten taszított a megvalósítás ezen formája, főleg akkor, amikor valami plusz infót akartak velünk közölni. Ilyenkor ugyanis jött a szájbarágós módszer egy hirtelenjében előkerült felvétel közös megtekintésével.

Megítélés szempontjából mondjuk, egy kicsit nyomna a latba egy erősebb casting, de hát ennyire kísérleti projekthez sajnos csak erre futotta. Így jobbára maradt a bosszankodás, kiváltképp Leslie Hope (24) egysíkú alakítását látva. Én már a 24-ben sem szívleltem, de itt egyenesen antipatikussá avanzsálódott a szememben. Joe Anderson mondjuk némileg beleszólhatott volna a történésekbe, de sajnos neki meg közel sincs olyan karizmája vagy tapasztalata, hogy palástolni tudta volna a hiányosságokat. Így jobbára csak Eloise Mumford (LoneStar, Crash) eyecandységét és Thomas Kretschemann németes profizmusát tudnám kiemelni, bár ezeket sem szívesen teszem. Viszont arra még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy a hajó kapitányának a lánya miért spanyolul kommunikált, miközben értett mindent angolul?

Ezek után azt hiszem, ott kell kezelnünk a The River-t, ahol a leginkább a helyénvaló, a kísérleti stádiumban. Egyrészről becsülendő az ABC és a készítők hozzáállása a próbálkozás miatt, elismerendő továbbá az alkalmi para-faktor is, de sajnos ennyi. A The River ugyanis ezer sebből vérző, jobbára koncepciótlan és felületes dráma, minimális high-cencept beütéssel és jókora öncélú rémisztgetéssel. Szó se róla üdítő és egyedi, de egy bizonyos fok utána csak szimplán kiábrándító. Állítom, ha 13 részre kaptak volna berendelést fele ennyi embernek jönne csak be.

This entry has a rating of 3

free web stats