Angry Boys – 3 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2012 June 18, 23:35-kor a(z) Ausztrál régió,Pilot témába.

Az ausztrálok ismételten ki szerettek volna tűnni, ahogy a britek teszik az európaiak közül. (Bár manapság ez se teljesen helytálló kijelentés, mivel a dánok és a svédek két minőségi sorozattal is büszkélkednek. Az egyik ugye a The Killing.) A lényeg, hogy Chris Lilley, a Summer Height Gimit készítője fejébe vette, hogy egy különleges humorral megáldott komédiát dob a nép elé, megint! Chris műveit annyira nem ismerem, így teljesen laikusan ültem le az Angry Boys elé, és az újdonság hatásával kb. ugyanazt éltem át, mint az Eastbound & Down esetében: azaz nem tudtam eldönteni, hogy ez lesz-e az év meglepetése, vagy a leggázabb produkció, amivel találkozni lehet. Egy rész, nem rész; két rész fél rész alapon egyből 3-at is lecsekkoltam. A tanulságot pedig mindjárt mondom, de előbb sztori!

Mit szólnátok ahhoz, ha azt mondanám, hogy a főszereplő tulajdonképp több karaktert személyesít meg? – Chris Lilley nem csak Daniel szerepében tűnik fel, hanem Nathan-ében, Gran-ében, S.mouse-éban, Blake-ében és Jen-ében. Haladjunk sorrendben: Daniel és Nathan testvérek. Utóbbi hallássérült, mindössze 10%-os a hallása. Előbbi ezt ki is használja szívatás formában. Amúgy farmer családból származó egypetéjű ikrek. Gran egy javítóintézet dolgozója, akit a bennlakók csak Nagyinak szólítanak. S.mouse egy fekete rapper, aki a Slap My Elbow című dalával futott be. Blake egy szörfös, ex-világbajnok; míg Jen egy japán nő, akinek van három gyermeke.

Első hallásra eléggé vadul hangozhat, főleg úgy, hogy mindegyiket Chris játssza el. Aki szereti Lilley műveit, az elégedett lesz, mivel azt a minőséget és színvonalat szállítja. Se többet, se kevesebbet. A humor teljesen egyedi. Olyan nincs, hogy majd megszeretem. Csak olyan, hogy ha berántott, akkor maradsz az évadzárásig, viszont ha nem, akkor nyugodt szívvel tedd félre, mert felesleges köröket jársz vele. Adott az a helyzet is, amibe kerültem, mármint a „ez most vagy szar, vagy tényleg jó”?! Nehéz eldönteni, kb. 40-60%-ban kapja meg a pro-kontra érveket, hogy mi szól mellette, és mi ellene.

Nekem abszolút bejött az áldokumentum-szerű megvalósítás Ugye ez az a műfaj, amikor beszéltetjük, meginterjúztatjuk a karaktereket (Modern Family, The Office), valamint amolyan lesi kamerázásban vesszük fel a történéseket. Jó ötlet volt, a fura elképzelés mellé. Működött. Ami nem működött többnyire, az az erőltetett humor és a karakterek. Tragédia volt néhány jelenetet végignézni. Fogtam a fejem, s ezzel írtam is le az ausztrálokat, mert biztosan nem százas az, aki erre a stílusra bukik. Én se vagyok az, hiszen kicsit tetszett. De már-már a Work It-es szélsőségre emlékeztet, illetve arra a tényre, hogy vannak olyan pilotok, amik simán megérdemelték volna a sorozatberendelésüket, erre kapunk egy ilyen ízét, ami pár epizód után a legtöbb nézőnél a kukában végzi.

Nem lehúzni akarom az Angry Boys-t, csak kihangsúlyozni, hogy eléggé speciális a humora, amit a legtöbben utálni fogunk. És itt jön szóba az Eastbound & Down, ami nálam először azért verte ki a biztosítékot, mert rohadt sokat fucking-oltak benne, viszont maradni maradtam a 3. évadig. Létezik pálfordulás, aláírom, ellenben azt is, hogy Chris-t lehet zseninek is tartani, hiszen olyan merész ötlet megvalósítására kapott pénzt, amire Amerikában a legtöbb tévécsatorna egyértelmű nemmel reagált volna.

Érdemes megnézni a pilotot. Bár abban nem debütál mindegyik karakter, de Chris azért próbálkozik 6 eltérő, különleges személyiséget megteremteni, ami baromi nagy feladat, s olykor látszik, hogy bele is törik a bicskája, amit főként a humorral próbál elfedni. Majd csak figyeljétek meg. 1×02-es részben a rapper karaktert csak a száma miatt kezditek el szeretni, magára a „csávóra” alig fogtok figyelni. Nyárra szerintem tökéletes lesz, amikor estére agyzsibbasztás kell. Erre jó, viszont csak agyleépítésre ajánlom, amúgy meg felejtős. Vannak sokkal jobb szitkomok. Az ausztráloknál ez úgy fest bejön, hát próbáljátok be, hogy mennyire van a véretekbe ez a gén.

This entry has a rating of 2

free web stats