Virágzik a közszolgálati tévé

 
Beküldte: Kanyecc 2012 June 19, 21:39-kor a(z) Magyar régió,stuff témába.

Régóta érik bennem a cikk, hogy az m1 és úgy egészében az MTVA hatalmas átalakuláson ment keresztül. Tavaly októbertől számoljuk a „megújulást”, amit nem lehetett nem észrevenni, hiszen megannyi újdonsággal érkezett a forradalom, a reform. Lavinaként zúdították ránk az újabbnál újabb produkciókat, melyek közül voltak elvérzések szép számmal, de így is maradt bőven annyi, amennyivel büszkén kihúzhatják magukat.

Gondolok itt a hullámzó teljesítménnyel futó DTK – D. Tóth Kriszta show-ra, ami a kezdetekben rengetek lehúzó kritikát kapott, és mivel csak részben járok nyitott szemmel a magyar tévés életben, így a comment:com cikkeire alapozom leginkább kijelentésem, mert egy peták adását se láttam. A nézettségi mutatók viszont mellette kezdtek el szólni. Talán a hibáikból tanultak a műsorírói, valamint jó hatással is tehetett rájuk az házon belül kialakult versenyhelyzet akkor, amikor februártól Fábry is feltűnt a színen, s ezután már a fennmaradásuk volt a tét.

Az m1 tulajdonképp a Maradj talpon!-nal érte el azt, amit szeretett volna, hiszen Gundel Takács Gábor műsorvezetésével érkezett Who’s Still Standing? a magyarok kedvenc vetélkedője lett. Ismételten a közszolgálati tévé szállíthatja hosszú szünet után a napi betevőnket ilyen téren. 3-400 ezerről kezdett, ha jól rémlik, amit az év elejére felkúsztatott 7-800 ezerre. Sőt, a készítők kreatívoskodtak, mivel különkiadás részekkel is jelentkeztek. Ezáltal pedig újabb nézőcsoportra tettek szert, akikből elég sokat sikerült megtartaniuk. Ezt a tényt támasztja alá az, hogy stagnált 6-700 ezren. Mindezt egy közszolgálati tévé követte el? – Egy olyan, amit már rég leírt fél Magyarország. Ami a másik nagy erősége, ha már műfajnál vagyunk, az szerintem a Magyarország, Szeretlek! Az idő múlásával szintén beépült a köztudatba, hogy vasárnap esténként érdemes átkapcsolni az agyon ismételt filmes Tv2-ről és RTL Klub-ról Szente Vajk műsorára.

Sajátgyártású sorozatokból se volt hiányunk. Aláírom, hogy ilyen téren messze az elfogadható alatt teljesítettek, de akkor is elmondhatjuk, hogy van saját produkciónk, ami nem szappanopera. (Ugye az HBO a másik tévécsatorna, ami a Társas játékkal tovább erősíti ezt a közeget, valamint majd ősszel a Terápia c. In Treatment adoptációval.) Hacktion. Lassan mindenki tudatában jelen van. Ha nem is úgy, mint a Tűzvonalban utódja, de úgy igen, hogy „azaz elcsépelt hackerekről szóló rémesen gagyi, és mű akció-jellemekkel (háhá) megfűszerezett próbálkozás”. Nem panaszkodom, hisz valahogy végig néztem az első évadját, még ha kritikát nem is írtam róla. Apropó, a végét élveztem! Az gáz? – Immunis lettem a sok idegesítő dologra. Lépjünk tovább. Azaz csak egy foknyit, hiszen tavasszal kaptunk egy Marslakókat, egy Munkaügyeket, valamint egy Poén Péntekbe beágyazott, Szájhősöket. Félév leforgása alatt egyből 4 darab sajátgyártású. Volt termelés, pacsi, még ha nem is vettek le a lábamról.

És mint minden tévécsatorna, ők se spóroltak azzal, hogy vegyenek külföldről, a műsorkínálatukba a legjobban odaillő sorozatokat. Elképesztő gyorsasággal hozták a Smash-t, valamint meglepetésre a Switched at Birth-t is megvásárolták, mert tényleg csak erősítheti a csatornakínálatát. Arról nem is beszélve, hogy a Revenge és az Once Upon a Time vetítési jogai is náluk landoltak. Ezzel már egy nézőt szereztek maguknak. A jenki produkciók mellett a brit részleget se hanyagolták el. Igaz ilyen téren inkább a DunaTv-t lehetne kiemelni, ami a Life on Mars-sal és a Luther-rel abszolút megkedveltette magát a sorozatrajongókkal.

Az új műsorok és új sorozatok mellett a sporteseményekről se feledkezzünk el. Sokan bírálták őket, amikor többévadra megszerezték a Forma 1-et, ami az RTL Klub tőle csaklizott el. Várjunk csak, ha jobban belegondoltok, tulajdonképp csak visszavették azt, ami amúgy is az övüké volt. Így a szezonközepén pedig már megszokta a többség a váltást. Az EB szintén náluk, ahogy az Olimpia vetítési jogai. Csak szemléltetésképp hogyan is produkálnak a főműsoridőben a focimeccsek. A most következő számok a 24. heti nézettségi listából (június 11-17) származnak:

18-49 évesek körében:

1. Barátok közt (hétfő) – 509 ezer
2. Barátok közt (kedd) – 499 ezer
3. EB-meccs (06.14) – 487 ezer
4. EB-meccs (06.13) – 483 ezer
5. EB-meccs (06.12) – 474 ezer
6. EB-meccs (06.17) – 465 ezer
8. Dr. Csont – 444 ezer

Teljes lakosságban már más a helyzet. Ott legfőképp a Barátok közt, a Tények, és a Jóban Rosszban érvényesül, viszont ha azt vesszük, akkor is lenyomták a 13.-i meccsel a Miami helyszínelőket, hiszen 1.067 millió ment a 1.023 millió ellen.

Hogyan tovább?

Hallottatok már az m3D-ről? Június 25-én az MTV Zrt.-MTVA elindítja Magyarország első 3D tévécsatornáját. Ergo, fejlődnek tovább és egyre jobban ráállnak arra, hogy tényleg a jövő legyen a szemük előtt, ne pedig a múlt. (Pont a Tv2-nek is így kellene tennie.) A minDigTV-n keresztül lehet majd kipróbálni, mivel ingyenes. Az 50 napos kísérleti adás tartalmára külön odafigyeltek. Nemcsak a Foci EB döntőjét nézhetik meg az odakapcsolók, de számos Olimpiai eseményt is, valamint filmeket, egyéb jóságokat. (Két hozzákapcsolódó cikk: pcpult.hu és technet.hu.)

A tapasztalat pedig az, hogy az m1 hatalmas pozitív fejlődésen ment keresztül. Valahogy így nézhet ki egy tévés reform, amikor ha nem is a nulláról kezdi a csatorna a megváltozást, de erőteljesen annál inkább. Kíváncsi leszek őszre hol fognak tartani, valamint az m3D mikor fog elstartolni rendes műsorokkal, valamint fix műsorrenddel.

Végezetül pedig az m3D-nek a promója, ami eléggé a Fringe főcímére ütött. Valamint itt egy launch promo.free web stats