True Justice – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2012 July 4, 19:43-kor a(z) Pilot témába.

Történt már olyan veletek, hogy leültetek egy sorozat elé, s meglepett? Teljesen másra számítottak?! A True Justice-t megnézése hónapok óta érett, aztán egyik utazásom során elkerült – „nincs jobb, amit nézhetnék” alapon – és meggyőzött egyből, holott nem vagyok oda Steven Seagal-ért. A zsé-kategóriás mozifilmek megtestesítői közé sorolom, hiszen egyszemélyes hadsereg módjára oldja meg az ügyeket, számolja fel a bandákat, sőt utóbbiakat tartja félelemben. Kétségtelen: egy vénrókáról beszélünk, aki a rendőrségnél is szolgál(t?). Olyan, mint Jackie Chan, csak jenki verzióban. Így, amikor tavaly jött a hír, hogy a ReelzChannel berendelte a True Justice című dráma- – nem dokureality – sorozatát, meglepve néztem magam elé, kicsit fintorogtam is, mert a megemésztéséhez kellett néhány perc.

Steven egy kétlábon járó legenda. Rengeteg mozifilm, tévéfilm, és sorozat kötődik a nevéhez. Munkásága könyvformában is kiadásra került. Van bőven referenciája. Bármikor könnyedén találhat magának színészi melót, mert az asztal már eleve tele a munkáival. A True Justice-hoz úgy álltam, hogy lesz, ami lesz. Nincsenek elvárásaim. Eleve egy kanadai újoncról van szó. Ilyenkor lejjebb teszem a kvótát, de olykor ez is kevésnek bizony. Ő átment a szitán és van helye a nyári darálási listán. Egyébként június végén fejeződött be az 1. évadja.

A történet középpontjában: egy csapatnyi járőr, akik védik a körzetüket. – Bocs, azért ennél többek. A seattle-i Különleges Nyomozó Egység (SUI) életébe nyerhetünk bepillantást, akik valamilyen szinten a rendőrök felett vannak, ám a rangosabb (CIA, FBI) alatt – legalábbis ezt szűrtem le. Ugyanúgy bűnügyeket oldanak meg, csak éppen kicsit másabb formában, hiszen ők egyenruha nélkül nyomulnak.

A kezdő részben brutálisan meggyilkolnak egy kisboltos kínai családot, ezt kell felderíteniük Steven-éknek. Emellett az átívelő sztoriban helyet kap egy újonccsaj, aki már az első napján kihúzza a gyufát a Boss-tól kezdő mivolta miatt. Ilyen ez! A sztorira nem lehet rosszat mondani, mivel tulajdonképp azt kaptam, amit elvártam tőlük, talán egy kicsit többet, mivel az epizódzárás eléggé jófélére sikerült. Kicsit a Southland-re emlékeztetett. Talán az underground stílusa miatt. Talán, mert volt olykor pörgés, és nem mindent a laborban oldanak meg a fiúk. Sokkal valósághűbb az ügy megoldása. Elhiszi a néző, hogy használták a fejüket és a sok ok-okozat összeállt a végére. Így kell alacsony költségvetésből minőségi produkciót csinálni.

Azt hittem, zavarni fog Steven Seagal, de teljesen megszoktam. Sőt, nélkül üres lenne. Igazi badass karakter. A női főszereplők is eléggé erősek. Itt van Meghan Ory, aki a Once Upon a Time-ban is szerepel, és aki egyből belopta „leszarom, ám érdekel” stílusával magát a szívembe. Sarah Lind jól alakítja az újoncot. Látszik, hogy van három Leo-díj mögötte. Csakhogy egyenlő legyen a mérleg, megkaptuk az Alphas-ból Cameron-t is, az Warren Christie-t. Őt éreztem kevésnek, ahogy a csajok is basztatják sűrűn a részben. Talán pont ezért.

A kamerák jól mozognak, jó nézeteket találtak olykor, így az operatőrökre sok panaszom nincs. Kapott azért doku-stílusú nézeteket, amikor a háttérből fürkészik a karaktereket. A krimi elbír némi humort is, ezt is kihasználta Steven Seagal, hiszen írója és rendezője is a produkciónak. Na meg a főszereplőségéről se feledkezzünk el. Zenével sincs probléma. Szinte tökéletes. Bár azért érezhető rajta az északiság. Nem olyan, mint a jenki krimik, de nem bánom.

Összességében:

Felesleges róla hosszan írni. Szétszedni darabokra és azokat elemezni, mert ha a folytatásban tartják mindazt, amit itt láttunk, akkor simán felkerül bárki must see-listájára. Nyáron muszáj lesz folytatni. Tisztára, mint ha a Southland-et és a Rookie Blue-t ötvözték volna. Ez valakit elrettent? Talán csak az a puszta tény, hogy Steven-nel is számolni kell, valamint az egykezes lefegyverző technikáival, amivel tényleg a nagyokra, azaz Chuck Norris-ra vagy Jackie Chan-re emlékeztetnek. A True Justice cseppet se Zsé-kategóriás. Van benne potencia. Jó volt az ügyfeltárás. Egy részben több is felgöngyölítésre kerülhet, melynek hatására elfeledkezünk az időről és az unalomról.

Nem hittem volna, hogy az AMC után egy újabb ismeretlen tévécsatornára figyelek fel, de a ReelzChannel-re tényleg érdemes lesz odafigyelni, hiszen első – a The Kennedys-t nem tartom annak – sajátgyártású sorozatukkal meggyőztek. Simán kiosztom neki a magas pontszámot. Természetesen van min javítani, de első blikkre több mint korrekt. Így kell csinálni.

2. évadja már zsebben. Nincs okom szemére hányni, hogyan is történhetett mindez.

This entry has a rating of 4

free web stats