Thief – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2008 March 9, 21:04-kor a(z) 2006/07 sorozatai,Pilot témába.

thief_101_1.jpg
Premier:
2006/03/28
Írta: Norman Morrill
Rendezte: Paul McGuigan

Adott egy elszánt csapat, akik megkísérelnek egy bankrablást, azonban balul sül el! Nem csak a szajrénak az értékesítése okoz gondot, hanem egy szemtanú is, nem beszélvén, hogy a kínaiak/japánok pénzét apasztották meg. Főhősünk, Nick Atwater-nek, azonban más gonddal is szembe kell néznie, mivel felesége – Wanda – egy autóbalesetben meghal, így lányát Tammi-t neki kell nevelnie, aki valójában a mostohalánya…

Megjegyzés: Lehengerlő sorozat! Ide az egész évaddal. (Hehe, megvan! Nincs itt gond!) 2006/07-es idény kétségtelenül az akció/dráma sorozatok időszaka volt. Ekkor jött ki a Heist, melyről hamarosan írni fogok, valamint a Prison Break, aki ekkor élte fénykorát. Sok sorozat, azonban nem élte túl ezt a hajtást. Az FX mindig híres volt koncepcióiról. Ott van a Nip/Tuck, ami kétségtelenül a nézők kedvence, de a Kemény zsarukról sem vélekedhetünk másképp. A lényeg, hogy nem a hétköznapi koncepciókra bólint rá – lásd The Riches – hanem a minél extrémebbekre. (A Showtime-mal kezet foghatnának.)

Nem egy hétköznapi rablós sorozatot dobtak az asztalra. Ott van a Heist, melyre főként az elegancia, a Tango és Cash szitu a jellemző. A fényűzés, a zseniális rablás ötlete, ami legyen minél nagyobb, minél durvább, minél (…), míg itt csak egy szimpla rablást könyvelhetünk el. Nincs poénkodás, csak a tiszta valóság! Nincs mese, ez aztán kommerz! A munkát 100%-okasan kell elvégezni, különben megindul a vadászat ellenük és a pénzért. És hogy tovább tetőzzük a történések a családi szálon becsurog egy dráma, ami még elkeserítőbbé teszi az egészet.

thief_101_2.jpg
A dráma érezhető, teljesen átjön a képernyőn. Még nem találkoztam ennyire, dráma dús sorozattal. (Na jó, hazudnék, mivel az egyik 2007/08-as újoncra ez a jellem teljesen ráillett, de meg nem mondom melyikre!) A lényeg, hogy itt nem lesz poénkodás, csak dráma. Mint már utaltam rá, főhősünk csaja meghal autóbalesetbe, így az ifjú lányát Nicknek kell felnevelnie, ami nem lesz könnyű dolog. Tammi-nél éreztem elsőként a szívből jövő gyűlölet jeleit. Egyszerűen, zseniálisra megformált karakter.

Hajtást ne várjatok. Nincs helye, hiszen meg kell várni, míg minden lenyugszik, csak éppen a problémát, a konfliktusokat a türelmetlen tagok okozzák. Itt sincs másképp. A csapat egyetlen fehér embere felzendül, másrészről felelőtlensége miatt kerültek ebbe a helyzetbe. Mennie kell, de nem akar. Cselekedni kell. Nincs helye tétlenkedésnek.

A zene nagyszerű összhangot teremt. Feljebb azt mondtam, hogy nincs helye a viccnek, ez még sem volt teljesen igaz, mivel bankrablós jelent kicsit viccesen alakult, miközben a csapat éppen rámolta a bankot, miközben Nick telefonozgatott feleségével, aki a sitten volt lánya miatt.

Főszereplőinkről is említenék pár szót. Kétségtelenül a legjobb alakítást Mae Whitman részéről kapjuk. Tartós szerepei még nem igazén voltak, leszámítva az American Dragon című sorozatot, melyben 18 résznyit szerepelt. Andre Braugher-re sem panaszkodhatunk, aki a higgadt, csapat eszével rendelkező apukát alakítja. Őt a Hank című sorozatban láthattátok. Tulajdonképpen a többiek, inkább mellékszereplők már. Közülük a lendületes pénzmosó nőt, Roselyn-t, alakító Linda Hamilton emelném ki még.

Sajnos, nem kapta meg az évados berendelést. Hat rész adott, ami elérhető a neten. Ha nem könnyű bankrablós sztorira buktok, akkor ez a TI sorozatotok. Nekem tetszett, de nem hinném, hogy most egyből folytatnám. Valahogy a Heist stílusa jobban rabul ejt. Kinek a pap, kinek a paplan! Erről ennyit, de legalább nem bántam meg a megnézést, mert ez bizony piszkosul drámaian ütős sorozat, amire nem adott pénzt a piszok FX.

This entry has a rating of 3.5

free web stats