Revolution – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 September 27, 18:10-kor a(z) Pilot,Revolution témába.

Az utóbbi évek súlyos high-concept bukásai után egyszerűen nehezemre esett leülni a Revolution pilotja elé. A műfaj kétségtelenül a hattyúdalát húzza, amiből az Eric Kripke – J.J. Abrams – Jon Favreau geek szentháromságnak kellene valami alternatív kiutat mutatni. Az ígéretes triumvirátus és a rengeteg pénz dacára is sajnos azt kell, mondjam  eddig csak a külcsínyre  futotta a lelkesedésből, a scriptre már nem.

A sorozat első blikkre egy jól szituált posztapokaliptikus sci-finek tűnik, de ez persze csak az ígéretes felszín. Alatta már sokkal inkább egy családi dráma klisétömege lüktet, ami idővel szép lassan, de biztosan megfolytja a roppant eredeti alapkoncepciót. Eszerint egyik pillanatról a másikra az elektromosság, mint olyan megszűnik létezni. Ennek következtében a világ 15 évvel később kvázi a középkorban találja magát, ahol is banditák és hadurak uralják a világot. Persze a titokzatos „blackout” mögött megint csak súlyos titkok rejtőznek, de a pilot alapján eddig nem úgy tűnik, hogy a konspiráció leleplezése az írók elsődleges feladata.

Sokkal inkább fajsúlyosabb szerepet kap a családi dráma, elvégre a pilot mégis csak egy család szétszakításáról szól. Ebből adódóan csak úgy tobzódunk a tipikusan romantikus klisétengeren, ami jobbára a családi kötelékek felületes boncolgatásából adódik. Ráadásul az egész amolyan road-movie jelleggel egy nagy utazásba/üldözésbe csap át.

A pilot semmilyenségét így tehát egyértelműen a script adja, ami csak felületes súrolja a lehetőségek igen tág horizontját. Végig olyan érzésem volt, mintha a készítők a megfelelő közönséget keresnék, hogy aztán annak az elvárásaira húzzák fel a további koncepciókat. Ezt támasztja alá többek közt a flashback betétek ingerszegény alkalmazása, no meg a fékevesztett popcorn hatás. Minden szép, egyszerű és békés, amolyan lightos The Hunger Game klón. Persze a poszt-apokaliptikus CGI betétek karcolnak rendesen, de mesterkéltséget ezek sem tudják kellően palástolni.

Ugyanez a felszínesség és sablonosság jellemző a castingra is, ahol igen csak nehéz bárkit is kiemelni. Tracy Spiridakos (Being Human US) főszereplőnek egyenesen csapnivaló, csak nyomokban tud valamit felmutatni Jennifer Lawrence örökségéből. Ellenben a trendi kemény csaj és az eyecandy titulus fekszik neki. Mint ahogyan Giancarlo Esposito-nak (Breaking Bad) is a badass pszichopata szerepkör. Az egykori Gus itt is roppant hiteles volt, igaz nem értem, hogy ezt a tehetséget miért network sorozatban pazarolja. Amúgy Esposito-t leszámítva a casting borzalmas, persze egy-egy életképesebb megmozdulás szórványosan akadt, de minőségileg semmit sem nyomtak a latba.

Éppen ezért én továbbra is óvatosan kezelem a Revolution kérdést. Szó se róla a potenciál csak úgy lüktet benne látszik, hogy a sorozat világa sokkal komplexebb, mint elsőre gondolnánk. Éppen ezért még nem mondanék le róla, de azért azt ismerjük el, hogy pilot szinten ez igen csak ingerszegény élmény volt.

This entry has a rating of 3

free web stats