Ben & Kate – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2012 October 7, 13:26-kor a(z) Ben and Kate,Pilot témába.

Elértem hozzá. A kritikusok ódákat zengtek róla, hogy mennyire eltalálták a Ben & Kate-et. A Fox tényleg belenyúlt a tutiba? Láthattunk jó pár szitkomot az elmúlt hetekben, eléggé széles skálára hangolva, hiszen a The New Normal a Raising Hope meleg változatának, az Animal Practice a Dr. Dolittle sorozat-adoptációjának, a Go On egy mash-selt Studio 60…-In Treatment keveréknek, míg a Guys with Kids a kaszának feleltethető meg. Vajon egy testvérekre hangolt ötletnek lesz esélye a mezőnyben az eredetiségek terén?

A Fox üdvöskéjének legnagyobb előnye, hogy a gördülékenységben rejlik. Olyan, mint ha kivágtak volna egy vígjátékból 20 percet. Abból se egy szimplát, hanem egy pörgősebb fajtát. Egyik jelenet remekül követte a másikat, nem érzi úgy a néző, hogy feleslegesen untatják. Egy lényegretörőségével hamar megszerette magát a kritikusokkal. A kiszámíthatóság se jellemzi. A végére értelmet nyernek az amúgy értelmetlen dolgok, mint pl.: miért jó az, ha nagyobbat csattan a két kéz összecsapáskor?! és társai.

Az alapötlet: két testvérről szól. A lány felnőtt korára többnyire önálló lett, miután megszülte lányát és férj nélkül maradt, mivel gerinctelenül meglépett, mikor megtudta a terhesség hírét. A fiútestvérről ugyanez már koránt se mondható el, hiszen rejtélyes módon visszatér időközönként, melynek oka csak idővel derül ki. Kettőjük civódására, egymás védelmezésére fognak az írók fókuszálni, azaz milyen a testvéri szeretet is valójában.

Az a legszebb, hogy tényleg bele tudták élni a színészek a szerepükbe magukat, így meg lehetne kockáztatni előzetesen: a legjobb őszi szitkommal találkoztam, de nem akarok elkiabálni semmit. (Ilyenkor jön a pofára esés.) Kellett sok okos húzás, hiszen viszonylag kevés karakterrel dolgoztak, így sokkal gyorsabban megismertették őket, felvázolták az alaptényeket: ki-kivel kavart, mi lett a következménye. Nem kavartak be a szülőkkel, ami a későbbiekben várható lesz, hiszen ott a sztoritárban, hogy őket is egyszer majd meg kell mutatni egy remek vendég- vagy visszatérő szereplősorral. A humora jóféle, az a tipikus megmosolyogtatós. Hátránya a komolytalansága, amit tess kihangsúlyozott. Ezzel némileg élményfaktort veszít, de legalább tudnak élni a meglepetés erejével, mert ha egy kicsit is klisés, akkor se túlzottan.

További meglepetés a helyszínkavalkád. A pilotból annyit szűrtem le, hogy nem az az otthonülős fajta lesz. Utca, bár, szobák, vendéglők – ritka az ilyen, ezért is jár a pluszpont. Másrészről kellett a gördülékenységéhez. Magasra tették viszonylag a mércét, így nagyon sok fog múlni a folytatáson. Ugyanezeket a poénokat nem süthetik el, mert egy idő után unalmassá válnak. A castingot lehet fűszerezni ősökkel, és ex-ekkel, valószínűleg idővel meglépik, csak hát kéne egy célkitűzés, mivel átívelőnek az, hogy összeköltöznek – ismét – a testvérek szerintem eléggé lapos, és túlzottan klisés.

Végszóként: Maggie Elizabeth-et emlegetném, akit tényleg imádni lehet. Másrészről egy országos sorozatban ­– ami még főműsoridőben is kapott helyet – ritka az olyan, amikor bepróbálkoznak a káromkodással. Főleg úgy, hogy mindezt egy gyerek előtt kell csinálni. Merészek az írók, és ha ez a merészség a folytatásban is jelen lesz, akkor hamar arra ébredhetünk, hogy megkapta a csatornától a back nine berendelését.

This entry has a rating of 3.5

free web stats