The Walking Dead – Neee Braska után, de még Seed-elés előtt

 
Beküldte: tess 2012 October 15, 13:20-kor a(z) The Walking Dead témába.

A csalódást keltő Nebraska után igen csak felemás szájízzel ültem le a The Walking Dead 2. évadja elé, ami úgy rendesen ki is tartott pár nappal ezelőttig. Magyarán, ha nem lett volna a premier a nyakunkon le sem tojtam volna a 2. évad záró akkordját annyira rossz élmény volt. Persze tudom, sokan oda meg vissza voltak Mazzara víziójától, de szögezzük le itt az elején, ez egy rövid kritika lesz és abból is a negatív fajta.

Sokat gondolkoztam, mit is írjak a fináléról, miközben jobbára az idegösszeroppanás kerülgetett. No persze cseppet sem a gyönyörtől, hanem a mérhetetlen közhely tengertől. Az addig oké volt, hogy a feszültség faktor lüktetett, nem egyszer a gyomrom is összerándult, de önmagában ezzel a struktúrával nem lehet eladni egy sorozatot. Kritikus kedvencet meg végképp lehetetlen belőle csinálni!

Merthogy a Glen Mazzara vezette kreatív kollektíva próbálta végig majmolni a képregény szálat, de sajnos folyton az elcsépelt és felületes megoldásokat választották. Már alapból vesztett a sorozat a varázsából, amikor mindenkit bezártak egy farmra, hogy a világ legnagyobb örök igazságát bebizonyítsák, miszerint: „Ember az embernek farkasa” vagy valami hasonló. És komolyan, képesek voltak részeken át azzal traktálni, hogy akkor ki vezeti a farmot, ki alszik a házban, vagy éppen mi legyen a túsz sráccal. Felesleges morális körök voltak ezek, az opció végig ott volt a szemünk előtt, sőt tisztában is voltunk a végkifejlettel, de azért kellett rajta részeken át moralizálni. Főleg úgy, hogy szemlátomást csak a felszínt kapargatták, elvégre fajsúlyos drámai monológokra egyszer sem futotta. Hiába, a zombie roadmovie hatás leépült végérvényesen, a helyét egy langyos post-apokaliptikus családregény vette át. Oh shit!

És ha ez még nem lenne elég látványosan nem tudtak mit kezdeni a szereplőkkel sem. Carl-nak példának okáért igazán kijárna már egy harapás, más egyszer hibázik, és bumm a  fejembe, a kisgyerek meg sorra habozza a hibákat. Itt jelzem meg, hogy a töketlenkedése vezetett egy teljesen felesleges halálhoz. Lori, Andrea és Glenn tökéletesen papírmasé karakterek, a készítők látványosan nem tudtak mit kezdeni velük. Míg a közösség többi tagja meg szó szerint csak a helyet foglalja. Na és itt jött a sokadik anyázós köröm, amikor a végső, amúgy meglehetősen ostoba és öncélú zombi támadás alkalmával nem őket ritkítja az írói bagázs, hanem Hershel ismeretségét. Komolyan, mitől félnek ezek az infantilis trógerek?!

Amúgy itt jegyezném meg, hogy a finálé és a drámai leszámolás az évad mélypontja volt. Ennyire értelmetlen, hatásvadász és felületes 10 percet nem mostanában láttam. Hershel szemlátomást Sly filmjein nőtt fel, elvégre az utántöltés csak nem jött össze. Meg úgy általában, mire volt jó ez a hedonisztikus mészárszék? Arra, hogy a rész végén sírjon mindenki, hogy no more ammo. Most komolyan, ezt én látom csak ennyire olcsó húzásnak?

A sok negatívum ellenére persze ott volt még mindig Rick és Shane párharca, amit öröm volt nézni, főleg hogy végre dűlőre is jutottak. Itt jegyezném meg, hogy Jon Bernthal brutális karakter-leépülése miatt volt érdemes csak végigszenvedni a szezon második felét. A pali valami zseniálisan hozta a szociopata, látens pszichopata szerepkör összes jegyét, miközben végig racionalista és szerethető tudott maradni. Ettől függetlenül persze a keserű szájíz maradt, akárcsak a borzalmas teljesítmény. Kövezzetek meg, de Mazzara eddig nagyon nem hozta azt a szintet, ami elvárható lenne egy Darabont örökségtől. No de majd a Seed címre keresztelt 3. évados premier…

This entry has a rating of 2.5

free web stats