Copper – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 October 16, 19:09-kor a(z) Copper,Pilot témába.

És igen, Tom Fontana (Oz, The Philantrophist) újra sorozaton dolgozik és ráadásul krimin, amiben mint ismeretes a Homicide: Life ont he Street óta igen nagy profi! Már ha az ember kedveli a klasszikus krimi történeteket. Merthogy alapjába véve a Copper egy klasszikus krimi történet, amit az 1800-as évek közepére ültettek. Mit ne mondjak eredeti egy húzás volt ez Fontana részéről, bár ezen nagyon nincs is mit csodálkozni. Ehhez továbbá még hozzátársul az a tény is, miszerint a Copper lett a BBC America első saját gyártású sorozata is, ami ugye egyfajta presztízs pozícióval is együtt jár.

A történet 1864-ben New York-ban kezdődik és az akkori „kopók” elkeseredett munkáját mutatja be, miközben lehetetlen körülmények közepette igyekeztek a törvényes rendet fenntartani. Közülük is az egyik legkiemelkedőbb Corky, akinek egy csúnya gyermekgyilkossággal kell megbírkoznia. Azonban mint kiderül a gyilkosság mögött alantas vágyak húzódnak, melyek a város felsőbb köreibe vezetnek…

Bevallom, engem a sorozat atmoszférája pillanatok alatt beszippantott. Az autentikus ír népzene, a korabeli New York sötét és mocskos oldala megspékelve a rengeteg kurvával, bűnözővel és koldussal. Amolyan igazi korhű látkép, amit sikerült az örök klasszikus korrupciós vonallal még tovább bonyolítani. Igazi emberi fertő, amiben csak a keményvonalas törvény képes érvényesülni. Már ha persze tud! És itt jön a képbe Fontana zsenije, elvégre a sorozat a régi vágású krimi elemekkel operál. Itt nincs kapkodás, nincsenek légből kapott megérzések csak a nyers tények, ami ugye a logikus építkezés következménye. Ha jobban tetszik az ok-okozati lánc tökéletesen működik. Hmm… milyen üdítő is tud ez lenni ebben az elfajzott CSI korszakban!

Persze logikai bukfencek itt is akadnak, nem egy furcsa húzás volt, amitől a tempó kissé szaggatottnak tűnt. Egyszerűen nem állt össze a pilot egységes egésszé. A pornép és az elit közti vergődés igen csak életképtelen és sablonos volt, jobbára csak a felszínt sikerült megpiszkálniuk. Hol maradnak az emberi tragédiák, a barbár sokkolások?

Ugyanez igaz a szereplőkre is, ahol semminemű összhangot nem véltem felfedezni. És itt jelen esetben nem a teljesítményükre gondolok, hanem chemistry-re és annak hiányára. Olyan súlytalannak tűnnek a karakterek, a legtöbb esetben csak úgy vannak egymás mellett. Corky társai éppen csak a helyet foglalták. Anastasia Griffith (Once Upon a Time, Trauma, Damages) és Fanka Potente (Bourne filmek) csak a tehetségét pazarolta leginkább, annyira felületes és lényegtelen karaktereket kaptak. Tom Weston-Jones (World Without End) jelen állás szerint egymaga képes lenne elvinni a hátán a sorozatot, csak még egy kicsit jobban el kéne mélyíteni a karakterét. Ellenben Kiara Glasco (Haven) valami zseniális, el sem hiszem, hogy ilyen tehetséggel eddig nem kapott komolyabb szerepet.

BBC sorozat révén a kötelező pucérkodás és az öncélú erőszak ábrázolás sem hiányozhat, de sajnos a jellegzetes katarzis élmény várat még magára. Végig hiányzott a korrekt sokkolás, érezhetően nem 100%-ig volt egyben a pilot, de az potenciál mindvégig ott lüktetett benne. Talán ha az évad végére kibontják a halovány átívelő szálat lehetséges, hogy javulni fog az összkép.

This entry has a rating of 3.5

free web stats