Chicago Fire – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2012 October 16, 20:12-kor a(z) Pilot témába.

Hétvége óta csúszik, halasztódik a Chicago Fire kritikája. Bevallom férfiasan: nekem tetszett a pilot. Több nézőpontból kapta a kritikát, hiszen mindenki egy Rescue Me utódot szeretne belőle csinálni, de ahhoz kevés. Nem azért, mert Dick Wolf-tól ennyi telne, és minden erejét a Law & Order-be fektette, hanem mert a NBC vásárolta meg, egy országos tévécsatorna, ami valamilyen szinten megköti az írók kezét. Tulajdonképpen ezért se annyira szabadszellemű, mint azt vártuk volna. Ezt leszámítva a kezdésben tényleg zajlottak az események, bár a sablonjelenlét ott volt, viszont ez várható volt.

A történet középpontjában: Chicago lánglovagjai. Nem szarakodtak a cold open-nel. Egyből kinyírták az egyik társat, egy olyan tűzesettel, amit a nézők az átlag, rutinos tévében látott tűzfajták közé soroltak. Aztán ugranak 1 hónapot az időben, amikor a társat gyászolja a csapat, illetve amikor megérkezik a friss utánpótlás egy újonc fiatal személyében, akinek bizonyítani kell, mert csak így vívhatja ki a csapat tiszteletét. Nem lesz egyszerű dolga. A jó pont, hogy nagyon minimális családi érát kaptunk, amit a folytatásban – biztosan – jobban kiveséznek, de az várhat magára. Kellően gördülékeny startolt élt meg.

Ha a velejéig nézünk, akkor már fellelhetünk hiányosságokat, hiszen emlékezetes alakításról aligha beszélhetünk. Az, hogy összekapnak a bajtársak megszokott tény, főleg, amikor csak úgy kipakolják a halott társ cuccait a szekrényéből. Számtalan furcsaságra figyeltem fel. Pl.: ott van az, amikor a tűzcsóva megpörköli szerencsétlent. Elvileg az a ruha véd, akkor miként hallhatott hirtelenhalált. Ott van az is, amikor csak úgy fogják a srácok a kocsit, és a főnök bokszmeccsét arról közvetítik. Jó dolgos adófizetőként biztosan agyfaszt kapnék, illetve az esti híradóba is bekerülne Marika néni jóvoltából. Vagy akár a buvár-szituációra is kitérhetnék. Ritka gyors válasz-, illetve átöltözési idő. Valahol a realitás olyan, mintha csődöt mondott volna. Azért megkérdezném Wolf-ékat, honnan merítették az ötleteket!

Még se tudok rá haragudni! Utólag visszagondolva, haverokkal megbeszélve törtek rám ezek a tények, amiknek jó a megközelítése, de a komolyság csak ezt követően jöhet. A tökéletességtől messze áll, viszont a szórakoztató faktorja, a drámai elemek jó felé közelítenek. Ilyesmire már lehet építkezni. Ne várjuk el, hogy újra felélesszék a Rescue Me-t vagy a Third Watch-ot. A Chicago Firehöz kettőjük áll legközelebb. Ő is megkapta a mentős szálat. Tehát nem csak a tűzoltókról szól, inkább az életmentésről (és felelősségre vonásról), hiszen láthattuk, hogy olykor a rendőrként futnak a bűnösök után.

Chicago jó hely lesz a forgatásra. Viszonylag mozgalmas, hiszen jártunk hídon, őrsön, száguldoztak utcákon. El lehet képzelni, hogy egy nagyobb körzetnek a tűzzel járó bajait orvosolják. Amit talán kicsit hiányoltam, az a snassz eset, amire lesz idejük. Mint pl.: olyanra gondolok, amikor Babi néni macskája a fán reked és le kell onnan szedni.

Nem volt rossz pilot. Tartom magam a bevezetéshez: tetszett, de lehet min változtatni. Sokkal karakterközelibb epizódokat hozhatnak. Most olyan se eleje, se vége történetet kaptunk. Az átívelő történet nem hiszem, hogy az újonc lesz, bár ki tudja. Másra helyezném, már csak a drámai összkép miatt. Külön jó pont a nagytotálok alkalmazása. Maradok, 5 részig biztosan.

This entry has a rating of 4

free web stats