Emlékeztető: Kíváncsiság – Légikatasztrófa egyenes adásban

 
Beküldte: Kanyecc 2012 October 18, 19:10-kor a(z) magyar ajánló,reality,sajtóközlemény témába.

Ma. 22:00-tól a Discovery Channel műsorán: Curiosity – 1×01.

/Nem rossz az alapsztori. Ne is csodálkozzatok, hogy ennyit foglalkozunk a DC kínálatával, mert ha jókat adnak, akkor bizony muszáj lesz odafigyelni rájuk. Mutatnám a hozzákészült sajtóanyagot. Egy nézőt már szereztek, azaz kettőt, mert tess is tuti pótolni fogja. Imádja az ilyent./

A televíziózás történetében először a Discovery Channel egyenes adásban közvetíti egy valódi utasszállító repülőgép lezuhanását. A páratlan kísérlethez több mint háromszáz fős stábra, egy igazi utasszállító repülőgépre, valamint többszázezer dollárnyi érzékelőre, műszerre és törésteszt-bábura volt szükség. A kísérletet a repülőben tizenkilenc, a gépet kísérő helikopterekről pedig további két kamera rögzítette. A filmből megtudhatjuk a választ arra, hogy hova üljünk, mit tegyünk, hogy túléljünk egy esetleges légikatasztrófát.

Belegondolt már, hogy mit tenne, ha a repülőgépe lezuhanna? Tényleg javítja a túlélési esélyünket a magzatpóz? Hol a legbiztonságosabb a repülőn ülni? Egyáltalán: az utasok túlélését szem előtt tartva tervezik a repülőket?

A Kíváncsiság kétórás különkiadása grandiózus kísérletben mutatja be, mi zajlik valójában a légi szerencsétlenségek során, és az utasok túlélési esélyeit befolyásoló körülmények tudományos hátterét is vizsgálja. A gépre szerelt érzékelők és a 188 utashelyre ültetett, törésteszteknél használt tizenöt bábu segítségével nyomon követhetővé válik, milyen és mekkora mértékű erők lépnek működésbe egy légibaleset során. Összesen huszenegy kamera rögzítette a mesterséges balesetet az utastérből, a földfelszínről, sőt, még az utolsó pillanatban katapultáló pilóta sisakjából is. A repülő belsejében készített felvételeken át a nézők a becsapódás pillanatainak is tanúi lehetnek.

A grandiózus kísérlet hitelesen mutatja be, mi zajlik valójában a légi szerencsétlenségek során, és az az utasok túlélési esélyeit  befolyásoló körülmények tudományos hátterét is vizsgálja. A gépre szerelt érzékelők és az utasok helyére ültetett, törésteszteknél használt bábuk segítségével nyomon követhetővé válik, milyen és mekkora mértékű erők lépnek működésbe egy légibaleset során. Több tucat kamera rögzítette a mesterséges balesetet az utastérből, a földfelszínről, sőt, még az utolsó pillanatban katapultáló pilóta sisakjából is. A repülő belsejében készített felvételeken át a nézők a becsapódás pillanatainak is tanúi lehetnek.

A baleset helyszíne a mexikói Sonora-sivatag egy lakatlan része volt, melyet hosszas kutatómunkával választottak ki. Biztonsági okokból a mexikói hadsereg, rendőrség és biztonsági cégek szakemberi együttesen őrizték a kijelölt területet. A kísérletet alapos vizsgálatok után szakképzett pilóták és a mexikói hatóságok is minden szempontból biztonságosnak találták. Az ütközés után a Discovery Channel feldolgozza és környezetkárosítást megelőző szennyező anyagokkal együtt eltakarítja a repülőgép maradványait. Csak a forgatás helyszínén a pilótákkal, stábtagokkal és mexikói hatóságokkal együtt több mint 300 ember dolgozott.

A NASA 1984-ben végrehajtott kísérlete óta nem volt rá példa, hogy biztonsági kutatás céljából egy teljes utasszállító gépet a földnek vezessenek. Közel három évtized eltelt, a filmezés és távirányítás technológiája rengeteget fejlődött, ezért a Discovery Channel négy évnyi aprólékos tervezés és előkészületek után vágott bele a televíziózás történetében páratlan kísérletbe. Bár soha ennyire nem volt biztonságos a légi közlekedés, a film készítői azonban szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az egyre ritkábban előforduló légibalesetek során is minél nagyobb biztonságban legyenek az utasok.

A Légikatasztrófa egyenes adásban nyitja a Kíváncsiság második évadát, melyben nemzetközi szakértői csoport keresi a válaszokat ezekre a kérdésekre, de nem a középiskolai fizikaórák szintjén. A sorozat további részei november 13-tól, kedd esténként 21 órakor láthatóak a Discovery Channel műsorán. Az epizódokból megismerhetjük többek közt a rejtélyes Bermuda-háromszög hajóroncsait vizsgáló kutatót, aki számos elméletet kipróbál, hogy megfejtse a legendás balesetek titkát, végigkövethetjük, ahogy egy szakértői csoport megpróbálja kideríteni, hogy lehetséges-e hétköznapi emberekből agymosással merénylőt faragni, és a hatvanas évek óta készült legátfogóbb kutatásból bepillantást nyerhetünk az amerikaiak hálószobatitkaiba.free web stats