Malibu Country – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 November 11, 18:11-kor a(z) Malibu Country,Pilot témába.

Kínkeserves tipródások közepette, de végül csak megnéztem a Malibu Country pilotját, ami nagy meglepetésem, ha kissé neccesen is, de megütötte a viszonylag emészthető kategóriát. Nagyon úgy tűnik az ABC retro-sitcom érája kezd beérni, elvégre a Tim Allen féle Last Man Standing-et is kajálja a nép, ami mellé most megérkezett a másik veterán Reba McEntire nevével jegyzett sorozat. A végeredmény persze csapnivaló, ne is áltassa senki magát, de meglepetésemre az előző évtizedek formátum igenis szórakoztató tud lenni mai szemmel is. Minden csak a tálaláson múlik, abban pedig a Malibu Country hozta a kötelezőt.

Maga a sorozat egy korosodó családanyáról szól, akit miután countryénekes férje megcsal a családjával Nashville-ből Malibu-ba költözik új életet kezdeni. Az környezet természetesen új kihívásokat is hoz, ráadásul a fiatalon dédelgetett énekesi karrier is újfent fellángol…

Ha úgy vesszük Kevin Abbott (The Golden Girl, Two and a Half Men, Reba, My Name is Earl, Last Man Standing) sitcom veterán, elvégre az elmúlt évtizedek majd minden jelentősebb sorozatában közreműködött valamilyen szinten. Éppen ezért fene nagy újítási hajlamot ne várjon tőle senki, jobbára azt hozza, amit az évek során magára szedett. Ezt jól példázta a cold open is, ami egy az egyben a zsáner ’90-es évek összes bevett kliséjét elszórta. Ami alapból a kreatív hanyatlás első jele lenne, csakhogy itt az oldschool humor pazar atmoszférát teremtett, ami egy szempillantásra beszippantott. Mosolyogtam, mint a tejbe tök, miközben a készítők máglyára vetettek.

Merthogy a Malibu Country esetében sincs semmi új a nap alatt, ugyanazzal a klisétengerrel táplálkozik, mint a nagy elődök. Vagyis szerepet kap az önirónia, a korosodó női problémák, a kötelező meleg poénok vagy az unalomig agyonismételt értékszembesítés. Ráadásul multi-cam sitcom révén már a 10. másodpercben förtelmesen kommersz dobozröhögés fogad, ami rendületlenül kitart a pilot végéig. Mondhatni a végeredmény teljesen tipikus, ami végig a műfaji klisé keretei között mozog.

Akkor mégis mitől más a Malibu Country, mint a többi tucat sitcom? Az ok a remek casting, vagyis a tálalás. Ritka az olyan pillanat, amikor minden szereplő egy húron pendül a karakterével (lásd Two and a Half Men ugye), de ez itt most nagyon összejött. Reba McEntire (Reba) mondhatni hozza saját maga 10 évvel ezelőtti szintjét, ami meg ugye 125 részes merényletsorozatot eredményezett a The WB műsorán. Éppen ezért aki, anno sem szerette, az most sem fog megbarátkozni vele, ellenben habitusában igen közel áll a CBS túljáratott sitcom gépezetéhez. Justin Prentice tökéletes dushbag, egyszerűen lehetetlen nem mosolyogni a kierőszakolt taplóságán. Juliette Angelo ugyancsak remek választás volt a cserfes kislány szerepkörre, tippre a beszólásai is jobban karcoltak, mint mondjuk a túlértékelt Angus T. Jones-é. Az igazi ász viszont kétségtelenül Lily Tomlin (Web Therapy, Damages, The West Wing), akinek a szimpla megjelenése is felért egy hangos röhögéssel. Kár hogy erre a szintre kellett süllyednie, holott drámai szerepekben nem egyszer maradandót alkotott.

Összegezve tehát a Malibu Country pilot szinten számomra hatalmas meglepetés volt, de persze tudni kell a helyén kezelni. Tippre az ABC most belenyúlt a tutiba, de habitusára én mégis sokkal inkább a CBS-en tudnám elképzelni. Istenigazából a Sheen érás Two and a Half Men-nel tuti páros lehetett volna, de az egy másik történet lenne.

This entry has a rating of 2

free web stats