4 óra 21 percet tévézünk naponta

 
Beküldte: Kanyecc 2012 November 12, 22:56-kor a(z) Magyar hírek témába.

Az [origo] oldalán láttam még októberben egy érdekes cikket, ami a tévénézőkre hajazott. Eszerint 4 óra 21 percet töltünk – mi, magyarok – a tévézéssel naponta – legalábbis a Nielsen Közönségmérés adataiból ez derült ki, mely az év harmadik negyedévét vizsgálta. Dolgozzuk fel a tényt, hagyok egy kis szünetet. Mindenki végezzen magában egy gyorstesztelést, hogy beleillik-e az átlagba, vagy esetleg átlagon felüliek közé sorolnád magad?!

A cikkből az is kiderül, hogy a gyermekek és a 18-49 évesek körében csökkentek a mutatók, míg az 50 éveseknél nőttek. Több mint 5%-kal volt alacsonyabbak (jelenleg 31%-on áll) az országos kereskedelmi csatornáknál a közönségarány július-szeptember között a tavalyi adatokhoz képest. Hoppá.

Kezdünk el amerikaiasodni, ugyanis odakinn is a legtöbben az 45-50 év felettiek teszik ki a tévénézők többségét. Gondoljunk csak a CBS-re, és a krimijeire, melyek többsége már inkább a 60 éves korosztályt közelíti. – Szívesen megkerestem volna azt a listát, hogy éppen most mit-hány évesek néznek többségében, azonban sehol se találom az összesítőt, az viszont fejből is megy, hogy a The CW a legfiatalabb ilyen téren, majd az NBC, hiszen eleve a célközönségre építkezik mindkettő. Idehaza nem jellemző a tévéadók 18-49 éves adataival való hencegés. Kár, hogy nincs mindig erőnk kiposztolni Facebook-ra a nézettséges sajtóközleményeket, melyben állandóan az összlakossággal megy a frankizés.

Az adatok (második bekezdésre értem) teljesen magukért beszélnek. Ha rápillantunk a tévécsatornák főműsoridős blokkjaira, akkor javarészt olyan műsorokat találunk, amik inkább a korban lévőknek „készül”. Mi, fiatalok a Fókuszt vagy az Aktívat csak elvétve nézzük. Napi szappanopera? – Minek az nekünk? – És a sorozatok?! Hát azzal is az a probléma, hogy (1) a gyenge szinkronhang casting miatt elvesztik varázsukat, így inkább az eredeti mellett tesszük le a voksunk; illetve (2) az aktuális évi újoncokat (jobbik esetben) csak 1-2 év elteltével kapjuk meg, akkor se biztos, hogy megérik a finálét a gyenge mutatók miatt.

Jelenpillanatban a felkapott műsorok között: a tehetségkutatók (X-Faktor és The Voice – Magyarország hangka), a napi szappanoperák (Barátok közt, Jóban rosszban), a hírműsorok (Tények, Napló, Híradó) és a vetélkedők (A kód, Egy perc és nyersz!) kapnak helyet. Olykor becsúszik a TOP20-ban néhány esti film, mint múlt héten a Harry Potter és a Főnix rendje, illetve öregeknek szánt krimi, mint a Cobra 11.

Ilyen kínálat mellett ne csodálkozzunk, hogy csökken az érdeklődés. Ezen kellene változtatni, amolyan m1 félésen, hiszen náluk érezhető volt a fellendülés, ami mára kezd aláfagyni, de sikerült az az elképzelésük, amit tavaly októberre szántak. Átértékelődött a közszolgálati tévéadó jellege, immáron szívesen kapcsolok át. Eleve milyen az már, hogy nincs egy szitkom se főműsoridőben, holott emlékszem, anno 2000-2004 felé még Joey, Pasik és Family Kft. is látható volt 19 óra után. Érdemes abba is belegondolni, hogy mennyit változott útközben az emberek nézőpontja, hiszen az NCIS anno verhetetlen volt, a Dr. Csont pedig többször került le a műsorrendről a rossz számai miatt; azóta pedig helycsere történt.

Ahogy én látom, a Tv2 az RTL Klub árnyéka lett, hiszen próbálkozik, de csak a lehető legnagyobb óvatossággal, illetve amikor a tettek mezejére kellene lépniük (pl.: egy drágább, de kevésbé elismert sorozatvásárlásakor), akkor csak hezitálnak. Ott a prémium kategóriás adójuk, a SuperTv2-re, melyre érkezett volna a The Client List, azonban inkább az anyaadónk kezdik el a premierjét. Ennyit a prémium mókáról. Indítottak egy adót a saját ismétléseiknek, álá, kicsit amolyan Cool-os. Az RTL Klub-bal ott a hiba, hogy hiába vannak jó ötleteik, hiába költenek pénzt, már-már annyira elszálltak a sikertől, hogy az újdonságaikat egy-egy ismert arccal biztosítják be. Kíváncsi lennék, hogy ha Sebestyén Balázs átmenne az m1-re Maradj talpon!-t műsorvezetni, akkor mennyivel nőne a nézettsége; illetve, ha egy teljesen ismeretlen műsorvezető kapta volna meg A kód levezénylését, mennyivel lett volna nézetlenebb.

Hozhattam volna példaként azt is, hogy nincs semmi frissítés, hiszen már beépült a köztudatba a Tv2 hétfő estje (NCIS és NCIS: LA, igen, tudom) vagy szerdája (House és Született feleségek); vagy az RTL Klub péntekje (Odaát, krimi, misztikus szféra), vagy hétfő estje (Dr. Csont és Showder Klub). Ezért is állt jól hozzá az m1 a témához, amikor a Revenge-nek és az OUOT-nak keresett időpontot.

Lényeg a lényeg, hogy 4 óra 21 perc az átlag tévénézési idő. – Azaz, mint ha leülnénk a híradó, a bulvár, a napi szappanopera és egy tévésorozat/film elé. Hát ez nem sok! És a tény is engem igazol, hiszen hol vannak a 3 milliót közelítő X-Faktor nézettségek?!


free web stats