Vacsoracsata vs. Hal a tortán

 
Beküldte: Kanyecc 2008 March 21, 20:14-kor a(z) reality témába.

Első hallásra én sem hittem el, még a premier napján, hogy ráveszem magam egyszer erre a merényletre. Az elmúltnapokban, viszont több reality-t néztem, mint másféle műfajt, így végezetül nem tudtam nemet mondani rá. A hatás nem maradt el. Ez bizony kemény főző-reality b-kategóriás sztárokkal. Már csak az volt a kérdés, melyikbe kezdjek bele elsőként. A kezdés időpontja mindkét esetben ugyan az, ezért maradtam a párhuzamosítás mellett, azaz az ide-odakapcsolgatásnál. Hogy melyiket tartottam jobbnak, azt később megosztom veletek, most jöjjön pár tény.

Egy időben két csatornán szinte megegyező koncepció. Valójában megegyezik minden, csak van egy csavar az egészben. Míg az RTL Klub megvette a licencet az angol Granada-tól, addig a TV2 saját fejlesztésbe fogott. A végeredmény kísértetiesen megegyező. (Eddig még nincs hírünk, hogy lesz-e per belőle, de a csatornának, így sincs könnyű sara mostanság,) Az RTL-re jött a Vacsoracsata, a TV2-re a Hal a tortán. Mindként műsorban heti szinten 5 egyéniségében különböző, de összességében – valamiben – megegyező emberkét válogatnak össze. Ez heti 5 vacsorát jelent, azaz 5 részt jelent, és a hétvégére kiderül: Ki volt a legrátermettebb, legjobb szakács és -házigazda, aki esélyes a főnyereményre, melyet a hónap végén sorsolnak ki. (…mert hogy nem tét nélkül megy itt sem az élet.) Addig még sok szereplővel fogunk megismerkedni, sok otthonban fogunk járni.

vacsoracsata.jpg
Elsőként a Vacsoracsatát ragadnám ki a rövid sorból. Minden az első résszel kezdődött, azaz Bea asszonnyal. Tipikusan Star Wars stílusban, ismerjük meg a kezdeteket. A csatorna az első héten kisebb – vagy is b-kategóriás – sztárokkal mutatta be a műsort. Ezt követően kaptak teret a már átlagos háziasszonyok, illetve háziurak. (viszont ennyire ne szaladjunk előre, mert még ott nem tartunk.) Számomra kellemes csalódás volt az egész főző show. A részletességre odafigyeltek, nem hagyták ki azon részeket, amik sérthetnék a házigazdát. Kemény, odabaszos reality, amiben nem kerül háttérben a humor sem.

Rendes, szervezett műsort kaptunk, amit elvárhatunk, ha már az alapkoncepció adott. Az első felvonásban, értsd: első héten, tehát Bea asszony, Sütő Enikő, Soma, Benkő Dániel és Kinter Oszkár kapott teret. Volt ám ocsmárkodás. Nem kellett sokat várnunk, már az első részben jöttek az osztások. (Pl.: Miért nincs bor a leves után?, stb.) Kellemeseket kuncogtam, mert Győzike felesége tényleg talpra esetten tűrte a nyilvános gyalázást, főleg Soma részéről. A folytatásban sem maradt el a „sztárparádé” vagy inkább paródia. Például: Sütő Enikőnél a mennyiségnél adódtak a problémák és még sorolhatnám.

Két menü között, általában a desszert előtt, kerül sor a lakás megvizsgálására. Ez nem tudom mennyire tartozik bele az alapkoncepcióba, de minden résznél megejtik. Gondolom én, hajtja a játékosokat a kíváncsiság, de ez nem mutatkozik meg a pontozásban, hiszen elvárható a rend, ha az ember vendégeket vár. Harmadrészt, a narrálást nagyon bejött.

halatortan.jpg
A Hal a tortánt már nem sok újat tudott mutatni. (Végezetül, a csatorna váltogatás áldozata lett, mivel maradtam azt RTL-nél) Kicsit gyengébbnek érzem az egészet. Nem annyira összeszedett, mint a riválisé. A narrálást is gyengébbnek véltem, de azért lehetett jókat röhögni. Érdekes, hogy náluk osztott képernyőben látható néha momentum egyidejűleg, vagy éppen hogy megtalálható egy szakács a háttérben, aki mindig megmondja az faszaságot, a helyest, ha elb*sznak valamit a játékosok. Ezt leszámítván a koncepciót majdhogy nem ugyan az. Ha netán valaki talpra esett tud még pár érvet összeszedni hozzá, nekem egy ülőhelyemben ennyire futotta.

Ezzel nem leírni szeretném, hiszen az ehét, szerdai résszel bebizonyította: Össze tud hozni egy igazi sztárparádét, amitől könnyes szemmel, nyomorgörcsök közepette röhögünk. Jött Ganxta Zolee, aki igen csak odatett a profi szakácsoknak, nem beszélvén a vendégekről. Amit kifőzött, azt a klotyóba önteném, nem egy müzlistálba szolgálnám fel. Legjobban Cooky szívta mellre, azaz hasra az egész menüt, mivel csak az íztelen desszertben lelte kisebb örömét az extra csípős chilis rák-gomba-zsíros levest követően, nem beszélvén a szusiról. Egyszóval: Fergeteges volt.

A két műsort még megkülönbözteti a pontrendszer. Míg a TV2 1-5-ig, addig az RTL Klub 1-10-ig értékel. A TV2-nél egy részt követően nem láttam szobanézést, maximum a stáb által, valamint házigazdához méltó fogadtatást. Lehet, hogy a Ganxtás rész nem a legjobb választás, de legalább adott bizalmat a Hal a tortán felé. Végezetül még annyit tennék hozzá: az RTL Klub külön honlappal dicsérte a főző show-ját, míg a TV2, inkább a webcast-ját bővítette az adott részekkel. Melyik volna a jobb, azt döntsétek el ti, de a végszó az enyém: Egy részt mindenképpen vállaljatok be!

Hal a tortán, minden hétköznap 16:25-től a TV2-n.
Vacsoracsata, minden hétköznap 16:25-től az RTL Klub-on.


free web stats