The Tudors – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2008 March 23, 17:15-kor a(z) kábelsorozat,Pilot témába.

thetudors_101_1.jpg
Premier:
2007/04/01
Írta: Michael Hirst
Rendezte: Charles McDougall, Steve Shill

VIII. Henry nagybátyját megölik a franciák. Az ifjú, önfejű király mindenáron háborút akar indítatni ellenük „szemet szemért” alapon. Wolsey bíboros, a háta mögött kitervel egy békeajánlatot, mely mindenkinek kedvező lenne, főleg a franciáknak, akik mindenképpen el akarják kerülni a háborút, csak éppen erről királyt is meg kell valahogy győzniük…

Megjegyzés: A Showtime tavaly tavasszal belevágott egy történelmi-, kosztüm sorozatban. Az elmúlt években nem sokat láthatunk. Volt a HBO színeiben tündöklő Róma, ami két évadot élt meg, volt a BBC-s Robin Hood, ami szintén második évadját fejezte be idén, és végezetül volna a The Tudors, amiről meg most írnék. A szám nem túl nagy. Ennek egyik oka az anyagi kiadások. Tudniillik, ha valaki igényes, látványos képi világgal rendelkező történelmi sorozatot akar csinálni, annak jól a zsebükbe kell nyúlnia, mivel nem kis pénzbe kerül a korhű világ megteremtése. Másrészről, amiért talán tartózkodunk tőle, hogy egy kábelcsatorna készíti el, ami egyébként sem rendelkezik magas költségvetéssel nem beszélvén arról, hogy fizetős.

A történelemből a készítők az angolok egyik legkarizmatikusabb uralkodójának időszakát vitték képernyőre, azaz VIII. Henry-et. A döntést nem tartom rossznak, hiszen nem egy egyszerű királyról van szó. Minden megtalálható benne: rajong a nőkért, élvezi az uralmat, szeretne megmaradni a jövő nemzedékek eszméjében, vagyis be akarja magát írni a történelembe, mint elődei. Nem csak uralkodásába, de magánéletébe is bepillantást nyerhetünk. (Annyit még megjegyeznék, hogy ő volt az a király, aki szakított a pápával és létrehozta az anglikán egyházat. No, de hagyjuk a történelmet.)

thetudors_101_2.jpg
Ha már ennyit beszéltünk a karakterről, azt se hagyjuk ki, hogy Jonathan Rhys Meyers személyesíti meg, aki történetesen ír származású. Nekem bejött, nagyon jól játssza szerepét. A sorozat másik kiemelkedő karaktere Wolsey bírós (Sam Neil) volna, aki történetesen a gonoszt, összeesküvőt alakítja. Szintén nagyon összetett személy, aki mindenáron meg akarja szerezni a pápai posztot. (Mint tudjuk, ez nem sikerül.) Ezen felül a gyönyörű hölgyeket – főként mellékszereplőket – sem hagynám ki a sorból, akik nem takargatják karcsú testüket.

Mint már mondtam, a képi világa teljesen helyén van. A kosztüm sorozat korhűen mutatja be az akkori uralkodói életet, azaz mindenfelé szolgák, akik már előre tudják a király vágyait, gondolatait. A zenei válogatásra sem mondhatok rossz. Az egész rendjén-módján lett összerakva. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Második évadja jövő héten debütál. Hazánkban már lement az HBO műsorán, és ahogy írtam délután módotokban áll egy minimaratonra is, mivel az HBO2 este tolja le az első évad második felét. Végezetül csak annyit, a Róma után kellemeset csalódtam. (Ha valaki nem érti, akkor nézzen bele mindkettőbe.)

This entry has a rating of 4

free web stats