The Transporter: The Series – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2013 January 10, 18:49-kor a(z) Európai régió,Pilot,Transporter: The Series témába.

Az RTL Klub már beharangozta az érkezését, hiszen egy magyar színésznő, Osvárt Andrea az egyik (fő)szereplője  a The Transporter sorozatnak. Cirka negyedéves csúszással nekiugrottam, mégis csak főként európai koprodukció. A németek (RTL), a franciák (M6), a kanadaiak (The Movie Network) és a jenkik (Cinemax/HBO) keze által készült el A szállító tévés adoptációja, mivel az alapok már léteztek film változatban. Az első 2002-ban kerül a mozikba, amit Luc Besson és Robert Mark Kamen készített Jason Statham főszereplésével. Aztán jött még másik kettő: 2005-ben és 2008-ban. A népszerűsége egyre inkább megkopott, ezért érthető, hogy miért nem gondolkodtak egyből a harmadik után egy tévés adoptációban.

A történeten nem változtattak. Van a Szállító (Chris Vance), aki nem kérdez, nem nyitja ki a csomagot, csak eljuttatja az A-ból B-be. Ha kell: megvédi, visszaszerzi. Főhősünket Frank-nak hívják, akit információs tanácsokkal lát el Carla (Osvárt Andra), ha netán szorult lenne a helyezet, vagy éppen bónusz infó kell. Őket tekinthetjük a csapat magjának, illetve van még egy szervizes csávó, akinek a nevére nem figyeltem fel.

A pilotot úgy éreztem, mint ha az évadból kiragadták volna a legjobbra sikerült akciódús random történetet. Semmi bevezetés, semmi alapozás, hogyan lett a szállító A Szállító. Egyből megkapjuk a rágós sztorit, ami egy szívességen alapszik. Itt éreztem, hogy ezek tényleg leszarták a pilot szabályait, és dobtak egy csontot a szerencsétlen arra tévedőnek. Még alig ismerjük a szereplőket, de már egy szívességkérős csomagszállítást kapunk? Jobb helyeken ezt évadközben ejtik meg. A másik, amire tudok gondolni, hogy az írógárda rohadt amatőr; vagy arra, hogy a pilotot nagyon elcseszték, és rádöbbentek: ezzel nem kellene nyitni.

Összvissz szerkezetileg van probléma a Transpoter: The Series-szel, mivel a második részben – próbálok spoilermentesen írni – hoznak egy olyan karaktercsapatot, akiknek köze volt Frank előző életéhez, és egyből ölünkbe pottyan valami, amit még mindig nem tudunk hova tenni. A sokadik idegesítő dolog, hogy mindkét epizódban egy szép nő feltűnik (pilotban a részvégén fényképez), de megint ott tartunk, hogy mi értelme mutogatni, ha semmit se mondanak róla. Ennyi erővel kétszer kiragadhatták volna a szobaszervizes csávót.

Az akció legalább a helyén van. A szponzorációnál le se lehetne tagadni, hogy a javát az Audi adja, mert főhősünk keményen vereti a padlót vele. Beszéljük arról, mi tetszett. Chris Vance-t simán bele tudom képzelni a szerepébe. Tetszik a higgadtsága, nyugodtsága, látszik rajta, hogy vérbeli specialistája a munkájának. Az amolyan csendes gyilkos, aki sose piszkolná be a kezét, minden erő-erő függvényében old meg. (Hányszor meg tudták volna ölni, még se történt meg – ezt valahol nem értem a bűnözök oldaláról. Mint ha egy fővezetőt látnának benne.) A száguldozós jeleneteknél érezni lehetett a Cobra 11 ízét, már csak a levegőben kellett volna repkednie a felrobbantott kocsiknak és kiköpött azt kapnánk. Poénból (vagy komolyan) bevágták az egyik jelenet alá a főcímzenéjét, hát a fejem fogtam a tettől. A jó hír, hogy tényleg ízig-vérig európai, a jenkik és kanadaiak kezét alig éreztem az első két részben.

Én itt és most kiszállok. Osvárt Andrea szerepkörét a Charlie angyalokból Charlie-ra tudnám rámondani. Részenként kap némi beszélgetős jelenetet, mindezt 2-3 percben. Ennyivel gazdálkodjuk. Elgondolkodtató az is, hogy ha főhősünket a rendőrség elkezdené körözni, akkor már előnyben lennének, mert a kocsi az konstans. Ha folyóba esik, akkor is ugyanazt kapjuk vissza. Sok a buta húzás is benne, hiszen miért nem lehetett egy kötéllel visszahúzni abban a jelenetben, amikor éppen a korlátot kivitte és himbálózott a szárazföld-levegő között.

A magyar nézőknek biztosan tetszeni fog. Méltó Cobra 11 utód válhat belőle. Kell még ahhoz némi tapasztalat, de amennyire borzasztónak írtam le a The Transportert, azért szórakoztató is volt. Az üldözéses jeleneteket élveztem. Semmi merész húzás bennük. Az autó- és sebességbuzikat megnyerhetik. Szórakozási faktorja a pilotnak 4/5 volt, minden más lehúzta. Bocsi, de nem érdemel többet.

Utószó: Az 1×02 messze rosszabbra sikerült, mint a pilot.

This entry has a rating of 1.5

free web stats