Banshee – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2013 January 16, 16:40-kor a(z) Banshee,Pilot témába.

Valaki minőségit akar nézni, akkor a Banshee-t választja esti programnak. A Cinemax bebizonyította, hogy tud sorozatot gyártani. Nem kell nekik összeállni más tévéadóval, hogy aztán koprodukcióban alkosson egy nagyot. Megvolt a sorozat érdekes kampányplakátja? – Rajta az elő hype szöveg, mivel a True Blood készítői felirattal akarták megbarátkoztatni a jó néppel. Őszintén szólva ez nem annyira szükséges, inkább nézzen bele. Az első 5 percben olyan mozgalmas, jól szerkesztett cold opent kapunk, ami által megint el kell ismernünk a kábeles tévék előnyét az országoshoz képest. Holott semmi extrával nem álltak elő, csak egy pofás kezdéssel, ami megalapozta a következő 55 percét. Alan Ball most emeljem a kalapom?!

Miről van szó? A történet egy feltételesen szabadlábra helyezett tolvajról szól, aki 15 évet ült egy balul elsült rablás miatt. Akkori csaját hagyta futni és jófiúként magára vállalt mindent. Ez idő alatt a nő új személyazonosságot vett fel, férjhez ment és szült két gyermeket (valószínűleg az egyik az ex-é). Főhősünk szabadulásának első napján a nő keresésére indul, csak éppen más is tisztában van azzal, hogy újra „friss levegőre” került. Rászáll a helyi maffia, akik nagyon akarnak tőle valamit. Az átívelő történet egyik felét ez a szál fogja adni.

A másik felét már egy jóval merészebb teszi ki, hiszen ex-fegyencünk (Antony Starr) mikor meglátogatja egykori kedvesét, Carriei-t (Ivana Milicevic) a városban, Banshee-ben egyik kocsmájában kiáll az új sheriff mellett, amikor két helyi keménylegény a „védelmi pénz” féleséget szedné be. A fogadós és rajta kívül mindenki halott, az új sheriff-et is beleértve. Ekkor jön az ötlet, hogy felveszi a személyazonosságát, hiszen senki se ismeri. A pozíciót el is foglalja és megkezdődik egy betegelme kibontása, hiszen a maffiával a nyakán most már a rendőrség is rászállhatna, ha már ő az új sheriff egy csalás által.

Két bekezdésben nehéz összefoglalni a sorozat lényegét, de ami biztos, hogy a pilot minden percét imádtam és élveztem. Sőt, este újranézem, mert ez baromijó lett. Látszik az is, hogy tapasztalt kezekben volt a rendezése, amit Greg Yaitanes látott el. Nagyon jó kameraállásokat használtak. Nem a megszokott féléket. Volt, hogy bokorból fürkésztük főhősünket. Túlzásokba se estek, amikor egy akciójelenetet kellett összerakniuk. Képesek voltak egy buszt feláldozni a cél érdekében, hogy a cold open minél ütőképesebb legyen. Sikerült.

Végre egy újonc, ahol nem került háttérbe a zene se. Van egy olyan érzésem, hogy benevezek a SoundTrack albumára, mert nagyon ráéreztek, hogy mikor, milyen stílus dominál a legjobban az adott jelenthez. A kábeles adók védjegye se hiányozhatott, hiszen másfél perccel a start után láthattunk csöcsöket és raktári dugós jelenetet. Tényleg ennyire kell a punci? Már-már elengedhetetlen?! Ezt követően másfél percben egy fura, ám hasznos barátság kifejtése következik, melynek végén jön az üldözéses jelent, amiről fentebb beszéltem (és ekkor csak a 4-5. percél jártunk), illetve az, amivel tényleg elmondhatja Greg Yaitanes, hogy baszott jól végzi azt, amiért fizetik. Drámai zenehatással megspékelt széket fogós percek jönnek. Visszakanyarodva a rendezésre (…) általánosságban vakon lőnek a rosszfiúk a védettünkre, azonban itt jóval hihetőbben tálalták: törtek az ablaküvegek, hullottak az emberek. Jó, most ez egy mikro apróság, de sokat jelent.

A Banshee ezekkel az apróságokkal fogja belopni a kritikusok szívébe magát, na meg a nézőkébe. Kapunk egy érdekes kisvárost, amelyben számtalan érdekes arc él. És még csatlakozik hozzájuk egy újabb, aki ellopja Lucas Hood személyazonosságát. Sok a felmerülő kérdés. Mi célból teszi valójában kockára szabadságát? Miért üldözi a maffia? Folytathatnám…, de minek, erre van a további 9 rész. A kezdést nagyon jól megalapozták. Azt, amit tudni akartunk, meg tudtuk; és a bogár beleültetése a fülünkbe is megtörtént.

A színészgárdát pedig az őszi Emmy díjátadóra küldeném. Antony Starr nyugodtságával el tudja hitetni, hogy egy zseni tolvaj, aki nem menekül el a probléma elől. Ivana Milicevic hiába alakítja a „hűtlen ex-et”, még se éreztem idegesítőnek, amikor nyávogott. Örülhetnek a Homoszexuális Egyletnél is, ugyanis kapunk egy „ilyen” szálat is. Főhősünk jóban van egy transzival (Demetrius Grosse), aki bármit el tud intézni és még az esze is a helyén. Amondó vagyok, hogy az ilyen karakterekkel lehet a legközelebb hozni ezt a „társadalmat” az emberekhez. Komolyan, a ribancot örömömbe úgy seggen csaptam volna (…) látjátok mit hoz ki belőlem ezt a produkció.

Egyáltalán nem szerepelt a Banshee a várós midseason-ös újoncok között, azonban hamar a tabella élére húzta fel magát. Őszi premierek? Hagyatok már velük. Eddig kettő istenkirályon túl vagyok és akkor még nem volt szerencsém a közelgőkhöz. Néha sántikált a történet, de egyefene megkapta a maximális pontszámot, hiszen a vártnál 150%-kal jobban hozott. Sok ilyen csalódást a folytatásra. Nincs igazam?

This entry has a rating of 5

free web stats