Emily Owens, M.D. – Pilot részről

 
Beküldte: Kanyecc 2013 January 20, 23:47-kor a(z) Emily Owens M.D. témába.

Az őszi idényből kimaradt az életemből az Emily Owens, MD. Sok jót nem olvastam róla. Tess akadt ki legfőképp, amikor a Grey’s Anatomy-t mesterműnek nevezte hozzá képest. Azért így valljuk be, nehéz bármihez hozzáfogni, azon a FEM3 megadta a kezdőlöketet az esti premierjével. Ennyi kellett, hogy elszánjam magam és belenézzek a The CW narrációs kórházas drámájába, ami messziről távol áll tőlem, mint mindegyik hasonló műfajbeli.

Napját se tudom már, mikor láttam olyan kórházas sorozatot, ami tetszett. A Doktor House-nak se voltam nagy nézője, de azért el-elnézegettem. Talán a Scrubs. Könnyed, szórakoztató, mégis olykor drámai. Ezt kellene újra képernyőre hoznia valakinek. A The CW a fonalat a másik végén fogta meg. Próbált egy olyan drámát elénk tálalni, amit a főszereplővel szeretett volna emberközelibbé tenni, illetve a múltának árnyékával viccesebbé. A problémát a klisék megszámlálhatatlan száma jelenti. Ordít róla a kiszámíthatóság. Tudjuk már a menetrendet, hogy a kezdő újonc doktor próbál mindenkinek a kedvére tenni, de aztán kapja a felsőbb vezetéstől a lebaszást, hogy nem óvodában van. – Ugyanezt kell magunk elé képzelni.

Főhősnőnk, Emily Owens (Mamie Gummer) egy totál átlagos orvostanonc. Elvéti a legalapabb hibákat, próbál kiemelkedni társai mellől, aztán rádöbben, hogy jobb, ha nincs célkeresztben, mert nyugodtabb az élete. Mindehhez társul a narráció, amit feleslegesnek tartok az ilyen koncepcióknál, de ezzel is a csajokra akarnak hatni. Nem elég, hogy a főszereplők 80%-a nő, de még felidézik a nézőkben a Sex & the City-t. Bennem ugyan nem, viszont egyik ismerősöm szerint több sorozat mutációja az Emily Owens, MD, amit baromi rosszul ötvöztek.

Mennyire volt dráma? Nem igazán. Hitelességben nem áll a helyzet magaslatán. Sokkal jobb esetekkel kell operálniuk a készítőknek, mert ez a legalja. Olyan, mint amikor a kezdők belefognak az új dologban. Egy idő után a rutin meghozza gyümölcsét, viszont ha lassú a tempó, akkor nem lesz nézőjük, akikkel az életpályájukat nyújthatnák. Ezért is érzem az Emily Owens, MD-t maximum 1 évados sorozatnak, amiből ha be is rendelnének +1 szériát, csak félidényes lenne.

Nem esett sok szó a történtről, csak annyi, hogy klissékkel próbálkoztak – abból is sokkal. Emily áll a középpontjába, aki bekerül egy neves kórházba, mint gyakornok (vagy nem tudom hogyan nevezik magukat). Szerencsétlenségére a múlt kísérti, mert egyik rosszakaró ex-osztálytársa is az újoncok egyike, akit felvettek; na meg ott van a kórház vezetőjének lánya, aki megint csak színesíti berkeinket. Jöhetnek a hétköznapi esetek, olykor megspékelve nem épp hétköznapi fordulatokkal, valamint azok a fránya nyálazó szerelmi háromszögek, amik kilométerekről ordítanak. Ezt így mind megkapjuk a pilotban.

Szeretném szeretni a sorozatot, viszont ez lehetetlen. Távol áll tőlem, mint a popszakma. Pozitívumként, ha meg kellene valamit említenem, akkor az Mamie Gummer bája. Néha annyira jó arcmegnyilvánulásai voltak, amiket muszáj volt kiprintscreenezni. Másrészről, ha leszámítjuk a kliséket és a felesleges narrációt, akkor teljesen aranyos produkció, csak hát az ilyeneknek sosincs hosszú életük. A főszereplők közül talán Necar Zadegan az, akire azt tudnám mondani, hogy megállja a helyét, akin tényleg érezhető a hitelesség, a többieken sajnos nem.

Egy rész után kiszállok. Nincs értelme folytatni – legalábbis nem látom –, mert a pilot is egy kínkeserves volt. 42 percet másfél óra alatt megnézni (?)… az katasztrófa. Nem fog hiányozni. A FEM3-nak pedig üzenem, jól döntött, tényleg csajoknak szánták.

This entry has a rating of 1

free web stats