Deception – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 January 23, 10:43-kor a(z) Deception,Pilot témába.

Mint ismeretes az már rég rossz ómen, ha egy high-concept-nek titulált sorozatot a csatorna vezetése a mid-seasonbe száműz, de ha menetközben még kétszer címet (Notorious, Infamous) is vált, akkor aztán tényleg ne számítson senki jóra. Az NBC ettől függetlenül mégis képernyőre pakolta a Deception-t, bár a mai napig nem értem miért? És, hogy a Wikipedia is ezzel a mondattal indítja a cikkét:

Deception is an American prime time television soap opera airing on NBC.

Értitek na.

A történet felépítése és konklúziója rém egyszerű, feltesznek egy kérdést, miszerint Ki ölte meg Vivian Bowers-t? majd pedig ezt az évad végére remélhetőleg megválaszolják. Ha csak nem lépik meg a „genya” The Killing 1. évados zárását, amit nagyon kétlek. A nyomozói teendőket a bonyodalom kedvéért a család egykori alkalmazottjának a lánya végzi, szóval lesz itt sírás-rívás a múltban és a jelenben.

Liz Helden sorozatával egyetlen egy baj van, az olcsóság. Már az első percekben érezni, hogy totálisan uralkodik rajta az a fránya soap felhang, de sajna abból is csak az olcsóbbik. Aztán jött a túlzott rejtélyközpontúság, ami mint ismeretes az egyre nagyobb titkok előásásával próbál operálni. Éppen ezért cseppet sem meglepő, ha sablonos és szürke történetvezetést kapunk, a már bevett panelek tálalásában. Egyszerűen nincs súlya a történéseknek, gyorsan el is kallódik az ember figyelme. Még a WTF momentumokkal sem tudnak mit kezdeni, pedig azok adagolásához tényleg nem kell sok ész. Mondjuk az nincs is sok, elég csak a borzalmas flashback szekcióra pillantani. Mondom, olcsó és hatásvadász minden lépése az íróknak, ami pilot szinten több mint sajnálatos.

A scripten túl a karakterek is abszolút sablonosak és felszínesek, a kötelező papírmasé figurákat hozzák csak. Igaz ez a színész kvalitásokra is, holott azért akadnak igazán nagy nevek is a stábban. Állítom Victor Garber és Tate Donovan élete legrosszabb alakítását hozta. Donovan esetében pedig abszolút nem tudom mire vélni ezt az ál-badass kikacsintást. Meagan Good annak rendje és módja szerint slampos és unalmas, már most borítékolom, hogy itt nem lesz semminemű karakterfejlődés, pedig ha valakinél elvárható lenne, hát az pont ő lenne. A többiek bárminemű „méltatásától” most eltekintenék, lévén ez a szint tényleg a ’80-es – ’90-es évek soap légkörét idézte igen acélosan.

Összegezvén tehát a Deception nem több egy petyhüdt iparos munkánál, ami ugyan hozta a kötelezőt, de mentes mindennemű élettől vagy egyéb behatástól. Egyszerűen totálisan érdektelen, egyszerűen semmilyen. Tipikus példája azoknak a sorozatoknak, melyek szép lassan az utolsó koporsó szöget is beleverik a műfajba.

This entry has a rating of 2

free web stats