Spartacus: Blood and Sand – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 January 27, 18:14-kor a(z) Pilot,Spartacus: Blood and Sand témába.

2010-ben a fanfavorit munkáiról ismert Steven S. DeKnight elszabadította a vérben és csöcsben úszó Spartacus mítosz modern installációját, ami egyhamar kultikus státuszba emelkedett. Ráadásul a hype machine a napokban megint csak a plafont verdeste, lévén a sorozatot záró War of the Damned premierje is adásba került. Szóval ildomossá vált a pilot megtekintése, habár a Gods of the Arena címre keresztelt mini sem lopta be magát különösebben a szívembe.

Alapból nem számítottam minőségi munkára, de DeKnight még ezen elvárásaimat is roppant mód alulteljesítette. A script az ezerszer látott panelek mentén haladva meséli el Spartacus történetét, melynek folyamán egy trák katona egyszerre Róma legnagyobb ellensége lesz. Azonban itt még csak az alapoknál tartunk, mindennek a kezdetén, amikor a szálakat csak a bosszú mozgatta. Ennek értelmében öncélú és hatásvadász építkezést kapunk, ami jobbára egy erőszakfilm popcornosított változatának felelne meg. A drámai alapok elmélyítésének nyoma sincs, egyértelműen látszik a felszínesség és sablonosság, amit kőkemény feszültség faktorra próbálnak meg valamelyest palástolni a készítők.

Önmagában a casting terén sem láthatunk kiemelkedő teljesítményt. Andy Whitfield bosszúhistóriája viszonylag korrektnek mondható, de semmi több. Sajnos nem láttam olyan színészi kvalitásokat tőle melyek emlékezetes jeleneteket eredményeztek volna az amúgy roppant teátrális karakterben. Viva Bianca játéka és manipulatív kisugárzása legalább le tudta kötni a figyelmem, bár ebben a jókora öncélúsággal megáldott magamutogatása is sokat segített. Itt jegyezném meg, hogy ahogy a script úgy a casting is a látványnak lett alárendelve, ami sokszor zavaró és tolakodó tudott lenni. Gondolok itt a rengeteg kocka hasra és a telt idomok kihangsúlyozására. Ráadásul a készítők még arra sem vették a figyelmet, hogy szilikon nélküli eyecandy érát tegyenek a képernyőre.

Bár az is igaz, hogy ez a Spartacus sorozat nem a realitásáról lesz emlékezetes. Itt a látványos tech demónak is beillő látványvilágra gondolok, ami a 300 és a Sin City szellemiségében készült.  Vagyis betegesen erőszakos és véres, miközben számos, a képregényekre jellemző megoldással operál. Ellenben a vizuális tálalás művészisége mégis csak vitathatatlan, még ha a felszín alatt nincs is más, mint egy jól vágott és tálalt tesztoszterontól túlfűtött akció sorozat.

A végeredmény így cseppet sem kiemelkedő, sőt sokkal inkább csalódást keltő. Ezzel szemben a Starz már a premier előtt bekérte a sorozat 2. évadját és hát az idő őket igazolta. Egy biztos, pilot alapján nálam a sorozat megbukott, de hát innen lesz szép nyerni.

This entry has a rating of 2

free web stats