The Following – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2013 January 28, 14:23-kor a(z) Pilot,The Following témába.

A midseason legvártabb krimije érkezett meg. A Fox szállította. Az a tévécsatorna, ami tavaly ősszel mindössze két drámát kért be. (Ez egyik a The Mob Doctor volt.) A The Following-hez rengeteg jó előzetes jött, így a várakozás az utolsó napokban már a tetőfokra hágott, de megérte. Félre kellene tennem a műfaj iránti vonzalmam – ez lehetetlen, mert az elmúlt években nagyon beleszerelmesedtem. A legtöbb csavart hozzák, s talán ezek kötnek le a legjobban. Személy szerint kihívásban gazdagabbnak tartom az ilyen pilotokat.

Nézzük mit tálaltak elénk. A történet középpontjában: Ryan (Kevin Bacon), egy visszavonult FBI-os áll, akit újra visszahívnak a szakmába, ugyanis megszökött az a sorozatgyilkos, akit csak ő tudott elkapni, Joe Carroll (James Purefoy). Nála jobban senki se ismeri a tag szokásait, ezért is olyan fontos számukra a munkába állítatása. Visszavonult rendfenntartónk viszont az idő múlásával rászokott az alkoholra, illetve kicsit kifordult magából – mintha elvesztett volna valamit vagy éppen valakit, ami/aki közel állt hozzá.

Első hallásra kicsit Castle-ös, már ha belevesszük azt is, hogy Joe legnagyobb híve Poe-nak, akinek tanában megszállottan hisz, miszerint a világ legszebb dolga egy szép nő halála. Ezért Joe-nk egy adagnyi fiatal, szép egyetemistával végez művészi szinten. Kivágja a szemüket, hogy lelkük mélyére nézhessen és folytathatnám… Megérdemli a 16-os karikát, de néha azt is kevésnek találom. Itt jön elő az, hogy sokan brutálisnak találták a pilotot. Ezzel csak azért nem értek egyet, mert egy Criminal Minds-ban is van ugyanennyi brutalitás, csak ott kevesebb képsorban mutatják, illetve ha hasonlóban, akkor se ennyire néző közeliben.

A szépségét a történetnek a csavarja adja. Joe az idő múlásával megannyi követőre tett szert, akik elismerik művészi tetteit – még ha nem is kellene. Ergo, sorozatgyilkosunk kisebb elmebeteg sereget toborzott maga mellé. Velük bármit el tud intéztetni, mivel kimosta az agyukat, ha pedig nem volt erre szükségük, akkor csak hatott rájuk pár szép szóval. Lényegében az újoncgyilkoló gépezet fogaskerekeit alkotják. Ezért is írták a kritikusok, hogy még többet kérünk az utolsó 5 percből. Ez olyan, mint ha megízlelünk egy ételt: elénk van tálalva valahogy, aztán amikor szépen sorjában megkóstoljuk, egybe érnek az ízek.

Az élményt a két főszereplő közötti kémia adja. James Purefoy remek pszichopata, míg Kevin Bacon hiteles lélekben összetört nyomozó. Vártuk a macska-egér harcot, de csak kihagyta Kevin Williamson. Néhol viszont muszáj volt klisékkel dolgoznia. Vegyük csak alapul a szerelmi hármasunkat, amit messziről kiszagolhat bárki. Sokan feleslegesnek találták, szerintem a női nézők miatt muszáj az ilyen bele. Másrészről Natalie Zea nem is az a fajta nő, akit ne néznék szívesen bármikor, bármilyen szituációban. Ők hárman azok, akikre érdemes odafigyelni, mert kitűnnek a kezdésben. A többi főszereplőről azért nem írok, mert két nappal a pilot megnézése után nem is rémlenek. Ennyire snassz arcokat toboroztak volna? Na jó, a követőek azért hozták a színvonalat, és még Williamson kedvezett az egyik szakszervezetnek is. (Direkt nem írom le melyiknek, mert azzal elspoilerezném a végét.)

A képi világ elég gazdag lett. Nem sajnálták a pilotra a pénzt. Főhőseink állandóan mozgásban voltak. Talán az egyik legjobb snitt, amikor Ryan követi a vérnyomot. Nem kapcsolják fel a lámpát, hanem zseblámpával nyomulnak csendben. A másik – legjobb húzás –, amikor összeér a rendőrökkel a házban és csendben folytatja a nyomkövetést, hiába tudja, hogy a tettes(ek) már elhagyta(k) a helyszínt. Van realitás benne. Általában egy átlagos krimiben ilyenkor már rég dumálnának. Kicsit horrorisztikusak a gyilkossági helyszínek, bár a thriller jelző se lenen rossz rá, de azt erősebbnek érzem a mai világban, mint előbbit.

Akkor most hogyan is vagyunk? A sorozatgyilkosunk hűvösre került, azonban az ügy koránt se oldódott meg. Az 1×02-es rész legnagyobb kérdése, hogy mivel és mekkora időugrással folytatják a pilothoz képest?! Az tény, hogy Joe számtalan meglepetést fog hozni a folytatásban, csak adjanak neki elég időt a szereplésre. Ettől tartok leginkább, hogy 3-4. rész tájt már csak szimpla ügyekkel foglalkoznak, amivel elveszti az egész a varázsát.

Sokan a Criminal Minds-szal hasonlítgatják. Szerintem ez hülyeség. A kettő között van azért különbség szép számmal. Azt is aláírom, hogy aki nem rendszeres nézője a CBS krimijének tényleg szabadon rendeli hozzá a jelzőt, de akik hűen kitartanak mellette, azok azért érzik a különbséget, ami simán: ég és föld. Mindkettőnek meg van a maga varázsa. A The Following-ot legjobban az epizodikussággal lehet kinyírni. Sajnos érzem, hogy erre a sorsra kerül(het); viszont azért bízom Kevin szakértelmében, mégis csak van előélete a Sikolyokkal. (Mellesleg a Hidden Palms se sikerült olyan rosszra. Kár hogy kaszálták.)

Most kellene valami okossal lezárnom. Hozta azt a színvonalat, amit elvártam tőle. Igaz némileg csalódott is vagyok, mert tényleg eléggé nehezen indult be a sorozat, de a végére hova értünk… Az a nem semmi. Igazat adok azoknak, akik „több utolsó 5 percet” követelnek, mert ilyen húzásokkal simán tudni fogják hozni a vártakat, csak ne feledjék el, hogy inkább rész közben operáljanak ilyennek. Azt már biztos, hogy maradok egész idényre. Ne a következő két résztől várjunk csodát, amiben valószínűleg Joe a háttérbe kerül. Nézettségileg remekül nyitott, ami biztató, viszont a csökkenés meg van jósolva, mint a világvége. Ha megmaradnak a pszichopata karakterek mellett, akkor elég jó krimit kapunk, ha pedig átmennek átlagosba, akkor leginkább a könyves utalásból kifolyólag csak egy sötétebb Castle koppintást. – Magam se értem, miért hozzá hasonlítom, de valamiért ez van benne.

Utószó: örültem, hogy zenében megvolt a kerek zárás.

This entry has a rating of 4

free web stats