Bored to Death – 3. évad

 
Beküldte: tess 2013 February 4, 20:37-kor a(z) Board to Death témába.

Hát basszus, nagyon nem kellett volna ez az évad a Bored to Death-nek! Az írás ugye abszolút nem aktuális, hisz már pár éve nincs képernyőn a három dilis, de én mégis fontosnak tartottam, elvégre mégis csak egy jó ideig ez volt a No1 show az életemben. De csak volt, ugyanis a 3. évadban valami abszolút félresiklott.

Jonathan Ames scriptje továbbra is megpróbál az előző évadok (1.2. évad) bevett sémáin lavírozni, de az old-school bűnesetek, a korrekt magas kultúrás kikacsintások és a noir elemek közt mégis elvész a lényegi mondanivaló. Hirtelenjében az elbagatellizált esetek és az abszurd húzások már koránt sem annyira sziporkázóak és ötletesek, mint egykoron. Ráadásul a meglebegtetett átívelő szál is bosszantóan felszínes és mesterkélt volt. És akkor nem beszéltünk még Ray gerontofóbiája és George szétszórtságáról.

A remek párbeszédek szerencsére továbbra is adottak voltak, akárcsak a nagy hármas Schwartzman-Galifianakis-Danson jutalomjátéka, amire tényleg nem lehet egy rossz szavunk sem. Itt a negatív irányért egyértelműen Ames a felelős, aki látványosan nem tudott, mit kezdeni a szereplőivel. George szétszórtsága már egyenesen nevetségese, akárcsak a légből kapott apa szerepköre. Ray folyamatos vergődés pedig inkább bővelkedett a depresszív elemekben, sem mint a könnyed humorban. Oké, a nagymami szex poén volt, de a mellé társított moralizálás már koránt sem.

Az egyedüli működő dolog az Ames (nem az író, hanem a karakter) nyomozása volt a biológiai apja után. Abban láttam némi potenciált, főleg hogy a végére Isla Fisher is tiszteletét tette. A kötelező Ames-i csavar viszont már egyenesen bosszantott. Hiányzott belőle az intellektuális felhang és az elegancia, helyette inkább csak egy olcsó soap panelre futotta.

Az a helyzet, hogy sajnálom ezt az évadot. Egyszerűen az a plusz hangulat hiányzik belőle, ami olyan könnyeddé és szórakoztatóvá tette ezt a cseppet sem hétköznapi humort. A végeredmény így sajnos csak fakó árnyéka az egykori minőségnek, kínosan izzadtságszagú erőlködés, amit csak a jutalomjátéknak beillő színészi alakítások tettek elviselhetővé. Kár érte!

This entry has a rating of 2.5

free web stats