Cult – Pilot (a.k.a. You’re Next)

 
Beküldte: tess 2013 February 23, 18:00-kor a(z) Cult,Pilot témába.

Anno még az Upfronts idején az egyik legígéretesebb, leginkább agyonhypeolt sorozat volt a Cult. Aztán idővel szép lassan kezdett megkopni a mesterségesen generált dicsvény, hogy a premierre már a totális érdektelenség lépjen a helyébe. Mondhatni a felszín alatt egy újabb, tipikusan a CW-re jellemző D.O.A. sorozat lett a Cult-ból, holott sokan abszolút nem erre számítottunk. Én speciel el nem tudtam képzelni, hogy a Farscape-et is jegyző Rockne S. O’Bannon megint bevállalja azt a kreatív sallert, ami a már emlegetett sci-fi klasszikusnál éppen csak bejött.

A történet egy egykoron neves újságíróról szól, akinek ex-drogos öccse teljesen átszellemült fanatikusa a Cult című sorozatnak, ami minő meglepetés pont a CW műsorán fut (sorozat a sorozatban effektus). A srác folyamatosan traktálja is az összeesküvés elméletes bullshit szövegével, amire a bratyó természetesen abszolút nem vevő. Azonban miután az öcs rejtélyes körülmények közt eltűnik, hirtelen a bratyót is érdekelni kezdi a Cult-hatás. Ráadásul egy partnerre is szert tesz, aki mellesleg az ominózus sorozat készítésében is részt vesz.

O’Bannon kiemelkedően találó koncepcióval állt elő újfent, ami viszont bosszantóan felületes kivitelezéssel párosult. Az ígéretes kezdés gyorsan unalmas klisétengerbe csap át, ami egyszerűen pang az ürességtől. Az így generált, egyébként meglepően tolakodó hiányérzet pedig egy percre sem akar szűnni. Mintha a készítőknek ez lett volna a titkos aduászuk a feszültség generálás kiváltására, merthogy az egyszeri guru nem a Cult pilotjától fogja a falat kaparni az már most biztos. És akkor hol vannak a hatásvadász fordulatok színpadias kivitelezésben elcsépelt dialógusok tálalásában? Sokszor komolyan azt éreztem, ez valami anti-műfaji reflektálásnak akar billenni.

A pilot legnagyobb problémája a totális koncepciótlanság, aminek a mentén egyszerűen meghasad a script. Olyan, mintha egyszerre két sorozatot néznénk, lévén említésre méltó kapocs alig akad, feltéve, ha a banális kapcsolati mátrixot nem számítjuk ide. A tv sorozatos szál még csak-csak élvezetes, akár önmagában is működőképes lehetne. Az insider felütés is jól áll neki, a rajongói érás kikacsintás pedig egyenesen remek ötlet. Ellenben a nyomozásos rész szimpla közhely parádé kilométeres sallangokkal.

Azonban mindez szabályosan kispista a borzasztó színészi alakításokhoz képest. A tökéletes érdektelenség és színpadiasság köszön vissza mindegyik alakításból, ráadásul a karakterek súlytalansága is a jó ízlés határát súrolja. Robert Knepper pályája mélypontjára érkezett a szektavezér szerepében, akit jóformán csak a régebbi karizmatikus alakításainak emlékével tudott többé-kevésbé megszólaltatni. Matthew Davis és Jessica Lucas pedig szemlátomást nem tudnak elszakadni a CW-től, így kb. ugyanazt a csapnivaló színvonalat hozzák, mint amit megszokhattunk tőlük. Ettől függetlenül Lucas még mindig színészistennőként tündököl a favágó Davis mellett.

És akkor mégis mi legyen a konklúzió? Hát ennek a sorozatnak a legnagyobb hibája, hogy a CW-n kapott helyett, virít róla a kiheréltség és a lebutított tini mentalitás. Más közönséggel, szabadabb kreatív közegben, akár egy klasszikus is lehet, de így… Nem több mint egy tipikus D.O.A. ami kissé szerencsés, akár egy lehelet könnyű guilty pleasure sorozatnak talán még elmegy.

This entry has a rating of 2

free web stats