Person of Interest – 16 epizód a 2. évadból

 
Beküldte: Kanyecc 2013 March 7, 22:15-kor a(z) Person of Interest témába.

Az évad negyedénél még sopánkodtam, mert a szikra kezdett kiégni, viszont a széria felére magára talált kedvenc akciósorozatom. Továbbra se bánom a rávesztegetett időt. Folyamatosan szállítják a jóféle „heti ügyeket”, aztán ha ez valakinek nem tetszik, az vessen magára. Engem hidegen hagy jelenpillanatban, mivel a 2×15-16-os epizódokkal, de leginkább utóbbival olyan magasra tette Amanda Segel Marks és Jonathan Nolan a szintet, hogy csak kapkodtam a levegőért. Végre olyan részek, amikre tényleg nem lehet rámondani az átlagos jelzőt. Pörögtek az események, hoztak újabb visszatérő szereplőket, mi pedig a fejünket fogtuk, mert egy olyan csavarral álltak elő, mint anno az 1×09-es Game of Thrones epizódnál (ugye jól rémlik?!).

Mielőtt belevetném magam a spoiler őrületbe had térjek ki az szezon második negyedének minőségére. Aláírom, hogy az elsőnél csak vakon tapogatóztak az írók. Maguk se éreztek rá az arányokra, ezért is van nekünk ennyi átívelő történet, amikkel a részek múlásával teljesen megbarátkoztam. Végtére kapcsolják egyiket a másikhoz, és amikor azt hinnénk, hogy leálltak velük behozzák a csavart, amit a szimpla nézők már soknak tartanak, viszont a rajongók egy kincsnek. Nem tagadom, rákattantam elég rendesen a nézésére. (Este új epizód, fuck yeah!)

Tartom magam az előzőekben írtakhoz. A PoI-t az emeli a fellegekbe, hogy nagyon jól válogatja a visszatérő szereplőket. Ken Leung-gel nemsokszor találkoztunk, mégis egy meghatározó karaktere a 2. szériának. Az egyik kedvencem, mert érti a dolgát, nincs beállítva olyannak, amit nehezen néznénk ki belőle. Ott van Boris McGiver (aka. Hersh), akiről simán lerí a bármit-elvégzek-kellő-inspirációért jellem. A tipikus nagyhatalomnak dolgozó bérgyilkos, akit még akkor se osztanak ki, ha netán rosszul végzi a dolgát. Vele áll kapcsolatban Jay O. Sanders (aka. Council különleges ügynök), az alfőnök. Még kettőt ki tudnék emelni, de azt inkább majd a tovább mögött.

A másik dolog, amire határozottan felfigyeltem, az az operatőröknél való folyamatos javuló tendencia. Olyan, mint ha végre mernének kísérletezni a kameraállásokkal. Néha olyan jó nézetekkel dolgoznak, hogy csak pörög a screenshot gombkombináció. Tisztára a Hunted-et juttatja az eszembe, ahol nemcsak remek színekkel, de kiváló állásokkal dolgoztak. Nos, van még hovafejlődni, de a folyamatos újításokkal abszolút megvesznek. És akkor még a zenére se tértem ki. Végre magára talált a 2. évad.

Most viszont folytatom spoilerekkel. 2×16-ig aki nem látta, az inkább ne olvassa tovább, mert ha kőkeményen nem is mélyülök el, de lelövök pár slusszpoént.

Ott tartottam, hogy a Sarah Shahi (és Ebon Moss-Bachrach). Mi lenne, ha…? – kérdést vetette fel Nolan. Egy új nézőpontból közelítették meg a 2×16-os epizód a PoI alapsztoriját, s ezzel nagyon jól látták meg a helyzetet. Samantha Shaw nevű karakter áll a középpontjában, aki lényegében ugyanazt a melót végzi, mint a mi John-unk. Ugyanúgy van neki egy segítője, aki információkkal látja el. A különbség kettőjük között mindössze az, hogy sokkal elitebb ügyek jutnak neki, illetve a gyilkolás a vérében van. Nem hezitál akkor, amikor meg kell húzni a ravaszt.

Zseniális rész volt. Főleg, hogy a két főhősünk végig a háttérben bújt meg, olykor felbukkantak, de akkor is remekül beleillettek a Shaw történetébe. Tisztára úgy éreztem, mint ha egy backdoor pilotot néznék – a legrosszabb az egészben, hogy működött és berendelném. Sarah Shahi nagyon erős alakítást nyújtott. Az előző sorozatait messze felülmúlta. Ezt nevezem. Várom a következő felbukkanását, mert lesz, ebben biztos vagyok. Ami szintén tetszett, az a sztárparádé, amit felsorakoztattak. Gondolok itt a bajba kerülő Leon-ra, a Root-ra, Hersh-re és Council-re. Nagyon összerakott rész volt.

Speciel nekem a kőgazdag Logan Pierce sztori is bejött, de csak is Jimmi Simpson alakítása miatt. Mint ha rászabták volna a szerepet. Teljesen bele tudta magát élni. Jól állt neki a karakter. Hasonlót tudok mondani Mia Maestro-ról, aki egy menekültet alakít a 2×15-ös epizódban, illetve amelynek visszatérő szereplője Zoe Morgan-ünk, azaz Paige Turco.

Ezt lesz nehéz überelni a folytatásban, viszont most tényleg úgy érzem: magára talált a sorozat. A Fox helyébe berendelném máris a 3. évadját. Ne várassunk meg senkit, mert a jelenlegi legjobb akciósorozat a jenkiknél, ami országoson fut. Ez nem kétséges!

Utószó: Ééés… akkor még szóba se hoztam a HR-es átívelőt, a maffiásat és a többit…

This entry has a rating of 4

free web stats