Luther – A csalódást keltő 2. évadról

 
Beküldte: tess 2013 March 25, 20:16-kor a(z) Luther témába.

Neil Cross lassan kultikus underdog projektjének a Luther-nek az 1. évadjáról már anno ajnároztam. Tipikus brit alapsorozat, amit látni kell és pont. Olyannyira alapsorozat, hogy Cross olyan magasra tette a mércét, amit egyszerűen elképzelni sem tudtam, miként fog megugrani. Nem is tudott és az a helyzet én ezt valamilyen szinten éreztem is… nesze neked másfél év hiatus!

Az a helyzet, hogy az 1. évad dicsfénye alaposan megkopott, így a folytatás hiányosságai még inkább szembeötlőek tudtak maradni. Kezdjük mindjárt azzal, hogy a script a sorozat zsigeri mozgatórugóját, vagyis Luther krónikus igazsághajhászását hagyta el a legkorábban. Mondhatni a címszereplő szociopata beütését alaposan kiegyelték, ami sajnos érződött is a minőségen. A darkos, már-már depresszív tónus maradt a régi szép időkből, ellenben minden más tovaszállt. Hirtelenjében felütötte a fejét az érdektelenség a történetvezetésben, ráadásul egy fordulatot leszámítva csak a biztosra játszottak a készítők. Az egykoron roppant fordulatos és jól strukturált script így szép lassan közhelyessé vált. Egyfajta mélabús melankólia ütött be, csakhogy a táptalaj mindvégig hiányzott! Igaz ez a feszültségfaktorra is, ami csak félgőzzel tudta generálni az egyszeri guru vérnyomását.

Az évad rövidsége miatt a 4 részt egy 2-2 részes minire osztották, ahol sokkal inkább a fordulatokra és a leleplező húzásokra ment rá Cross, sem mint a köztes tartalom megalapozására és kibontására. Egyszerűen átsiklottak a járulékos dolgokon (Luther megvádolása, Justin kezének bemocskolása), így felszínesség és a kapkodás érződök a jelenetek többségén. Ugyan a „Spring-heeled Jack” story arc viszonylag korrekten fel lett vezetve, de a lezárásnál már érződtek a hibák. A „Random killer” arc esetében pedig már kézzelfogható volt a kapkodás. A pornó maffiás töltelék szál meg egyenesen vicc volt a zsarolós húzásával egyetemben. Főleg hogy némi magánéleti szálat is bele akartak keverni roppant izzadtságszagú módon.

A legnagyobb probléma viszont egyértelmű az Ildris Elba – Ruth Wilson páros megbontása volt. Alice karakterét bosszantóan hanyagolták, sőt a félidőben ki is vonták a képből. Pedig Wilson rideg játéka továbbra is zseniális volt, egyszerűen uralta a képernyőt abban a pár percben, ami most jutott neki. Ugyancsak korrekt tekintélyt parancsoló játékkal örvendeztetett meg minket Ildris Elba is, habár a játékából és a karakteréből eltűnt az agresszió. Az írók kiölték belőle az öntörvényes zsarut, száműzték a sötét útitársát, így lényegében kiherélték a karakterét. Alice hiányát aztán Jenny-vel a pornós prostival kívánták pótolni, de Aimee-Ffion Edwards korántsem tudta megváltani a világot. Teljesen sablonosan hozta az esetlen női karaktert, ráadásul esetében az évad végére még azt a keveset is összecsapták a készítők, amit addig felépítettek. Így aztán pozitív értelemben tényleg csak Warren Brown-ról tudnék nyilatkozni, de Justin karaktereként ugye inkább csak amolyan sidekick volt Luther mellett.

Summázva tehát hatalmas csalódás volt a Luther 2. évadja. Mármint az előzőhöz képest ugye. Még mindig minőségi darab és ajánlott is, de csak egykori árnyéka régi önmagának. A sorozat másfél éve már pihen, de a 3. évados forgatások pont nemrégiben kezdődtek és a pletykák szerint Alice is vissza fog térni. Mert azért azt ismerjük el, a sorozat a címével ellentétben, nem csak a Luther-ről, hanem arról a beteges sorozatgyilkos cafkáról is szólt, így aztán szingliben hmm… szimplán esetlen volt, mint sem zseniális.

This entry has a rating of 3.5

free web stats