Bionic Woman – Season 1

 
Beküldte: tess 2008 April 28, 21:45-kor a(z) Bionic Woman témába.

Premier: 2007/9/26
Finálé: 2007/11/28
Részek: 8 rész került adásba a berendelt 13-ból
Csatorna: NBC
Idehaza:

Mára már ugye köztudott, hogy 2006-ban az NBC nagyot durrantott a Heroes-zal, aminek az alapkoncepcióját a hősök adták. A hype és a nézettség a fellegekben száguldott, így már akkor sejteni lehetett, hogy a következő szezonra melyik sorozat mutatja majd a kötelező irányelveket. Az új trendi tehát a szuperhős lett, aki sebezhetetlen és szinte hallhatatlan is. Erejével pedig a jó ügyért küzd. Így született meg tehát a Moonlight, a The Sarah Connor Chonicles, a New Amsterdam, vagy éppenséggel a Bionic Woman.
bionicwoman_s1a.jpg
A sorozat egyébként egy ’72-es ABC remake lenne, ami hajdanán 2 évadot élt meg, majd a 3. évadra átvette az NBC. A széria újra feltámasztásáról, már 2002-ben lehetett hallani, de akkor valahogy még nem érkezett el az ideje. A projectben radikális változások 2006. októberében következtek be, amikor is Laeta Kalogridis a WB-s Birds of Prey készítője nekilátott az írói feladatoknak a Battlestar Galacticaból ismerős David Eick produceri bábáskodása alatt. A kezdeti tervek olyannyira jól sikerültek, hogy 2007. január elején az NBC be is rendelte az egy órás Pilot részt, majd a májusi Upfront-on hivatalosan megadta az első évados berendelést. A produkció felett az NBC és David Eick produkciós cége ügyelt közösen, de ahogy várható volt nem teljes összhangban.

Az első nagyobb kavarások a szereplőknél voltak, ahol is lecserélték Jaime testvérét alakító Mae Whitmant (Thief, Arrested Development) Lucy Hale-re. Aztán hirtelenjében egyre több BSG szereplő kezdett átigazolni a sorozathoz. Katee Sackhoff Sarah Corvus szerepében már az elejétől tuti volt. Őt követte a szintén BSG-s Aaron Douglas és Mark Sheppard. Az igazi nagy leigazolás viszont mégis csak Isaiah Washington volt, aki a Grey’s Anatomy után ide dezertált. Bátran kijelenthetjük tehát, hogy David Eick hozta a maga kis csapatát és persze egy húzó nevet. A főszerepet viszont mégsem egy ismert amerikai színésznő kapta meg, hanem az angoloknál félelmetesen népszerű Michelle Ryan, aki a Jekyll után egyből az államokba is költözött.
bionicwoman_s1b.jpg
A változások sora ezzel viszont még nem ért végett. A sorozat menete nem felelt meg ugyanis a fejeseknek, így többszöri showrunner váltás történt. Glean Morgan (X-Files, Millenium) kezdte a sort, akit májusban cserélt a Friday Night Light-os Jason Katism , aki októberben adta át a stafétát a Sopranos-ból ismert Jason Cahill-nek. A folyamatos csetlés-botlásnak végül a WGA sztrájkja vetett végett. A sorozatot a sztrájk után már nem folytatták anyagi okoból és az idő rövidsége miatt, de a hivatalos cancelre az NBC előrehozott Upfrontjáig kellett várni.
Összességében ez a kavarás végig nyomon követhető a sorozaton is. A premiert majdnem 14 millióan látták, ellenben a fináléra már csak alig 6 millióan maradtak. Ez a tendencia figyelhető meg a külföldi adók esetében is. Az angoloknál pl. az ITV2-n 2,5 millióan voltak kíváncsiak a premierre, ami csatornarekordot eredményezett. A folytatás viszont hozta az amerikai átlagot.

A sztori szerint Jaime Sommers egyedül neveli húgát Becca-t, miközben az esküvőjére készül. Azonban a véletlen közbeszól és súlyos balesetet szenved, amit csak barátja segítségével él túl. Az egész hátulütője, hogy a felépüléshez félig gépé alakították. Mindennek az ára pedig nem más mint a barátja halála és egy titkos szolgálati munka, ami általában keresztezi a magánéletét is.

A teljes első évad:

1.00 – Unaired Pilot
1.01 – Pilot
1.02 – Paradise Lost
1.03 – Sisterhood
1.04 – Faceoff
1.05 – The Education of Jaime Sommers
1.06 – The List
1.07 – Trust Issues
1.08 – Do Not Disturb

A sorozat legnagyobb problémája egyébként pont a történetben rejlik, hisz az alapkoncepció pár évtizede tényleg sikeres volt. Az NBC pedig az anyagi forrást maximálisan rendelkezésre is állította. A gond viszont ezzel csak annyi, hogy nem látszik. Mármint a ráfordított idő és pénz. Egy David Eick-től szerintem azért többet várt az ember, mint lagymatag történetet sablonos és kritikán aluli karakterekkel. Már maga a Pilot nagy bukta volt kritikailag, de a folytatásnak még ezt is sikerült überelnie. Tudom jól, hogy a BSG magasra tette a lécet akárcsak a Heroes, de akkor még mindig ott van a látvány. Simán lehetett volna egy jó kis feel good sorozatot csinálni belőle, de hát ez sem jött össze. A CGI betétek szintén szerencsétlenek, a koreográfia és a harcbetétek pedig a leggagyibb tv filmeket idézik. Éppen csak a drótok hiányoztak. A zenei betéteket meg hagyjuk is. Volt itt próbálkozás, de a műfaj belövése nem jött össze. Persze a színészek javíthattak volna ezen a gyér mérlegen, de hát ez sem történt meg. Michelle Ryan tényleg tehetséges és szép. Azonban itt egy buta kis gnóm volt, akit saját „húga” játszva lenyomott. Lucy Hale volt az egyetlen ugyanis, aki amellett hogy eyecandy volt még hozta a szerepét is. Nem úgy mint a többiek, aki valami félelmetesen nagyot égtek. Főleg Miguel Ferrer, aki meg sem közelítette a Crossing Jordan-ben nyújtott alakítását. A Third Watch-os Molly Price pedig minden egyes mondatáért golyót érdemelt volna. Hihetetlen tényleg, hogy mennyire nem hozta senki a formáját. Az meg végképp hihetetlen, hogy az NBC hagyta ezt!
bionicwoman_s1c1.jpg
Végső soron is hiába volt a sorozat az NBC egyik stabil adása, már az elejétől látni lehetett a kaszát. A meglepő mindvégig az NBC jóakarata volt. Bár ha hinni lehet a pletykáknak, akkor nem is csoda, mivel hatalmas összegeket ölt bele. Sorra érkeztek az anyagi támogatások, melyek lényegi hatást mégsem voltak képesek okozni. Mondjon bárki bármit ez tuti nem volt egy nyereséges befektetés és ezen még a dvd megjelenés sem lendít. Aki meg tényleg minőségibb világmegmentős hősnőt akar csodálni, annak ott van a FOX Terminator sorozata a TSCC. Ezt leszámítva viszont a csúcs még mindig a Heroes, aminek az árnyékából nem igen tudott kilépni a Bionic Woman.

Olvasnivaló:

NBC Upfront 2007

Évadnézettség

Dvd beharangozó

This entry has a rating of 0.5

free web stats