Do No Harm – A pilot és a sorozat

 
Beküldte: tess 2013 April 24, 15:09-kor a(z) Do No Harm,Pilot témába.

Lassan a szezon végéhez érünk, így óhatatlanul is előtérbe kerülnek a mellőzött vagy éppen hatalmasat bukott pilotok, így jutottam el az NBC-s Do No Harm-hoz, ami január végén bevonult a történelemkönyvekbe, mint mindenidők legrosszabbul startoló network sorozata. Most mondjam azt, hogy a bukás borítékolható volt? Kezdjük azzal, hogy a 2007-es Jekyll óta téma teljesen halott, amiről sajnos az NBC vezetősége hajlamos megfeledkezni. Pedig 2008-ban pont náluk zakózott a hasonló identitású My OwnWorst Enemy Christian Slater főszereplésével. Továbbá cseppet sem kedvezett a túlélési esélyeknek a midseasonbe száműzés, a folyamatos szereplőcserék, a 13 részes berendelést is visszavették 1 résszel és még sorolhatnák a tipikusan D.O.A. sorozatok jellemzőit.

David Schulner mondhatni az NBC házi kedvence, aki évről évre képes felülni arra a bizonyos szopórollerre. 2009-től kezdve a csatorna számos 1 évados sorozatában tiszteletét tette, így ott volt a Kings, a Trauma, a The Event vagy a The Playboy Club kaszájánál is, de mégsem tanult a hibáiból. Ez már alapból a sorozat roppant gyenge témaválasztásán is látszik, elvégre egy elismert idegsebésszel még csak-csak könnyű azonosulni, de egy kényszeresen erőszakfüggő és hedonista szociopatával már korántsem. Pedig a Do No Harm alapból erről szólna némi orvosi drámás mankóval megtámogatva az egyik oldalról, míg a másik oldalon az elnyűhetetlen romantikus véna lüktetett rendületlenül.

No, de mégis mitől rossz ennyire a sorozat? Hát, jelentem mindentől! Az a bizonyos állatorvosi ló, amit a The Mob Doctor kapcsán is emlegettünk az itt hatványozottan fordult elő. A script feltéve ha ezt annak lehet nevezni borzasztóan klisés és elcsépelt. A légből kapott fordulatok és a mesterkélt konfliktus generálás konkrétan a ’90-es évek teátrális húzásait idézi. Ráadásul a készítők ugyancsak ott véreztek el, ahol társaik a The Mob Doctor esetében. Az a bizonyos kettős mérce itt is bosszantóan eltolódott. A tudathasadásos problémamegoldó szál még csak-csak életképes tudott maradni a hevenyészett romantikával egyetemben. Ellenben amit itt orvosi drámának nevezetek, az még ízléses viccnek is rossz lenne. Természetesen a kapkodós hangvétel és a ki nem bontott szálak erre csak rákontráztak. Egyszerűen áradt a félkész hangulat a sorokból, mint nem is egy egységes koncepcióval álltunk volna szembe, hanem egy kezdetleges pitchel.

Ugyanez az érdektelenség és kvázi nulla elvárás összpontosult a casting terén is. Steve Pasquale alakítását sok kritika érte, melyek többségével egyet is lehet érteni, de ne feledjük, egy gyéren megírt karakterből senki sem tud kultikus badass arcot megformálni. Pasquale esetében is igaz mindez, bár a fordítottja még inkább. Vicces, de a kidolgozatlan szociopata Ian szerepe jobban feküdt a számára, mint a viszonylagosan komplexebb Dr. Cole-é. Ettől függetlenül a teljesítménye még így is csak a legjobb jóindulattal nevezhető hektikusnak. A többi szereplőt viszont a totális érdektelenség jellemezte. Egyedül talán csak Alana De La Garza és Ruta Gedmintas tudott valamifélét dobni az eyecandy szekción. Bár az igazat megvallva számomra volt némi potenciál a Dr. Cole – Dr. Solis párosban.

Bizony, akármennyire is nem akartam, de fűalatt mégis becsúszott nálam egy kis halovány guilty pleasure attitűd, amit értékelni tudtam. Láttam persze a sorozat minden hibáját, nem egy egyenesen irritált is, de a zéró elvárásomnak hála át tudtam siklani felettük, így viszont élvezni tudtam azt a pár kellemesebb morzsát. Gondolok Olivia fiának a rejtegetésére vagy a már említett doktor pár közti se veled, se nélküled romantikára.

Ettől függetlenül a pilot hatalmas zakó volt, sőt mindenidők legrosszabban nyitó network sorozata címet is kiérdemelte a maga 3,14M-s nézettségével, amihez halovány 0,9-es demó járt. Ezzel pedig az NBC túlszárnyalta saját rekordját, elvégre a ’87-től íródó listán eddig ugyancsak egy NBC sorozat a Bent volt a sereghajtó. Akárhogy is a csatorna soron következő midseason programjára én már egy forintot sem merek tenni, annyira leépítették az elmúlt időben. Amúgy az évad mind a 12 részét leforgatták, szóval valamilyen formában még akár találkozhatunk is vele a közeljövőben.

This entry has a rating of 2

free web stats