Da Vinci’s Demons – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 April 26, 13:09-kor a(z) Da Vinci's Demons,Pilot témába.

Lassan a Starz esetében trendről beszélhetünk a felemás megítélésű pilotok kapcsán, ami kiváltképp igaz a történelmi sorozataikra. Ugye anno a Spartacus sem a mély mondanivalójával rántott be minket a málnásba, hogy a Camelot petyhüdt fantáziátlanságát már ne is említsem. És ha ehhez még hozzávesszük a tényt, miszerint a legújabb hasonszőrű próbálkozást az a David S. Goyer szállítja, akinek a sorozatos munkássága igen csak megkérdőjelezhető. Igen, itt a FlashForward ronda zakójára gondolok, ami majdnem temette a high-concept műfajt, vagy akár ott van a Threshhold 2005-ös buktája, ami azóta tökéletesen kiirtotta a sci-fi műfajt a CBS-ről.

Ezek után mégis milyen elvárásokkal érdemes leülni egy olyan sorozat elé, ami Da Vinci életének abban az 5 évében játszódik, amiről konkrétan nem tudunk semmit?  Hát jelentem zéróval és akkor talán kibírjuk egy szuszra a bőrére eresztett pilotot! Amúgy maga a történet a politikailag labilis reneszánsz Firenzében játszódik, ahol Da Vinci épp próbál kiemelkedni a léhűtő polihisztor szerepkörből, hogy a Medici-ek szolgálatában kamatoztathassa a tudását. Persze a történetet tovább színezik az írók némi tiltott szerelemmel és egy a történelmen átívelő konspirációs szállal, ami a legfelsőbb köröktől egészen a pápáig vezet. Jah és a pogány törökök is kulcsszereplők mindebben!

Mondhatni a script egy az egyben felért egy alternatív Goyer féle történelemórával, ami sajnos mellőzött minden egyediséget. Újabb költői kérdés: Ezen ki lepődött mégis meg? Goyer a műfaj létező összes sallangját bőrére eresztette az odafigyelés vagy a finomhangolás legcsekélyebb jele nélkül. Pofátlanul szemezget a hatásvadász módszerek agyonismételt tárházából, hogy akár egy pillanatig is életet tudjon lehelni a roppant történetbe. A pehely könnyed hangvétel és a burkolt deviancia farvizán erőteljes dilettáns munka érződik. Szemlátomást a sorozatnak nincs egységes koncepciója, amolyan ad hoc jelleggel dobálóznak a készítők a különféle perspektívákkal. Van itt politikai machinációtól kezdve, olcsó soapot idéző intrikán át, ígéretes konspirációs szálig minden, ráadásul mindezt a viszonylag limitált számú szereplőgárdával lekötve tessék elképzelni. Még hogy Goyer nem az öncélú húzások megszállottja?! Ehhez mérten a történet a legjobb esetben is roppant zavaros, ami csak nyomokban tartalmaz bárminemű kohéziós erőt a többi kikacsintással szemben.

Valamelyest jobb az összkép a karakterek terén, bár az igazat megvallva itt sem estek túlzásba a készítők. A már emlegetett könnyed hangvételhez meglepően jól passzolt a Da Vinci reneszánsz pátoszának a lerombolása. Egy léha, jobbára gyarló és arrogáns polihisztorrá minősítették, aki nem veti meg az alkalmi hancúrozást és a tudatmódosítás korai lehetőségeit. Ehhez mérten Tom Riley alakítása is egészen elfogadhatóra sikerült, bár sokan abszolút nem erre a kifacsart karakterre számítottunk. Mindenesetre így még valamelyest értékelni tudtam a járulékos kompániát, aki amúgy tökéletesen egydimenziós papírmasé karakterek lennének. Laura Haddock mondjuk ígéretes femme fatale és ha szerencsénk van, akkor talán a következő Natalie Dormer lesz belőle. Elliot Cowan esetében pedig némi burkolt badass attitűdöt véltem felfedezni, de sajnos Lorenzo Medici karakterét nem bontották ki annyira, hogy lényegi következtetéseket lehessen levonni.

Sőt, igazából Da Vinci kivételével igaz ez az összes karakterre! Mondhatni a készítők egy tökéletes fércmunkát tettek le az asztalra, ami minden sebből vérzik így vagy úgy. A történetvezetés valami borzasztó, a készítők ész nélkül vegyítik a formai sablonokat, ami ezáltal mindennemű egységes hangvételt mellőzni kényszerül. Bár mindez csak kispista a förtelmes CGI betétekhez képest, melyek konkrétan a csatorna eddigi minőségi küszöbét hazudtolják meg. Bevallom, elképzelni sem tudom, Goyer ebből a kölcsönzött kreatív katlanból mit fog összedobni 8 rész alatt, de hogy semmi jót az már most biztos.

This entry has a rating of 2

free web stats