Vikings – Ez volt az 1. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2013 May 6, 0:36-kor a(z) Vikings témába.

Honnan, (min keresztül) hova jutottunk. A Vikings a kezdetekben csak egy elfuserált próbálkozás volt a szemembe, de szerencsére vagyok olyan mazochista, hogy próbálok a mélyére járni: mit-miért csinálhattak az írók. A pilotnál elszaladt velük a szekér. Sokat vártam, és ez a teher rájuk nehezedett. Érthető is: összeroskadtak, viszont a második esély mindenkinek jár, így ők se úszták meg. Utólag belegondolva örülök annak a bizonyos íratlan szabálynak, amit egyfolytában hangoztatunk a blogon, miszerint: 3 rész után ítélkezz, ne az elsőt követően.

A History Channel betört a sorozatvilágba. Jó érzéssel tölt el, hogy immáron nem csak a reality-jeik miatt kell emlegetni, hanem van olyan produkciójuk, amiért lehet nyugtalan az éjszakánk, ami rá tud kényszeríteni a heti nézésre (ez a mai világban nálam hatalmas szó!). A Vikings azt a sorozatot testesíti meg, ahol a leleményesség kerül előtérbe – míg a harc háttérbe. Jó, ezt foghatjuk a pénzszűkére, még se akkora költségvetéssel gyártották, mint a Revolution-t az országos szférában. Michael Hirst határok közé szorult, de ezt előnyére tudta kovácsolni. Szerencsére gyorsan beigazolódott, hogy az epizodikus történéseket lehet a kukába dobni. Akkor érik be a sztorija, ha összeérnek a szálak. Tisztára, mint jól kinéző sülthúsnál, amit a fűszerezés és a köret tovább tud fokozni. A sorozat kétségtelenül a 6. résznél éri el a tetőpontját.

A történet egy dolog, egy másik pedig a karakterek átalakulása. Jézusom. Az, amit elénk tálaltak, hihetetlen és megindító. A szimpla átlagos szerepek után előjönnek azok az értékek, amikkel hatni tudnak ránk, s a végére egy-két karakter teljesen kifordul magából. Már csak azt várjuk, hogy mikor jön a várt bukás, ami a nagykönyvben meg van jósolva. Nem tarthat örökké egy birodalom, végtére is mindig lesz fiatalság, irigység és kellő számú rosszakaró, akik a vesztüket akarják.

Nos, a zárás. Teljesen elhatároltathata magát a kezdéstől. Olyan, mint ha az utolsó két nem lett volna betervezve – ezt az érzést sugalltatta. Ettől függetlenül beleillenek a történésekbe, csak valamelyest kitűnnek a többi mellől. Látszólag egy kitöltő epizóddal kell számolni, azonban mélyebbre merülve az érzések kavalkádjába értjük meg istenesen, hogy mit is akartak vele elmondani: azt, hogy főhősünk fejébe kezd szállni a megszerzett hatalom. Nemcsak a testvérét, nem is csak a családját, de önmagát is elveszti. A záró képsorok önmagukért beszéltek. Káromkodások sora hagyta el a szám, mikor lepergett az utolsójelenet.

Ennyire drámai részt nem kaptunk egész évad alatt. Itt éreztem igazán, hogy mekkora mondanivalója lett valójában a Vikings-nek. Mindenki a Starz-os Spartacus-t szeretné látni benne, azonban Michael-ék gondoskodtak azért, hogy meg se forduljon a fejünkben a vérengzős, minden 20 percben szexjelenetre törekvő konkurencia utódjának címe. Én se örülnék, ha máshoz hasonlítgatnák a két kezemmel felépített világom – jelképesen illusztrálva írónk törekvését.

Sötét lett, na! Az operatőrök kitettek magukért. Rengetek jó kameraállást láthattam, köszönöm ezúton az egész évados melójukat. Kellett, mint nyári hőségben a frissítő zivatar. Számlálom a napokat a 2. évadjáig. Engem rohadtul megvettek. Nehéz leírni mivel, ezt inkább látni kell, mert vannak dolgok, amik megérintettek és jó érzéssel töltöttek el, de pontosan hogy mivel, és mik voltak ezek, azt tényleg nehéz levésni úgy, hogy teljes értékű legyen. Aki belekezdett, az nyáron hozza szintre, aki nem, az pedig álljon neki.

This entry has a rating of 4

free web stats