Elementary – Az 1. évadról

 
Beküldte: tess 2013 July 17, 12:54-kor a(z) Elementary témába.

Az amerikai network újoncok tekintetében az egyik legígéretesebb drámának bizonyult Rob Doherty felhígított és modernizált Sherlock adaptációja, ami ugyan ingerszegény környezetben érdekesnek bizonyulhat, de a nyers rögvalóság azért ennél jóval felszínesebb. Merthogy a CBS-es Sherlock torta sokkal inkább a mennyiségi, mint sem a minőségi mutatókra ment rá.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a kortárs környezet és a New York-i cosmopolita légkör szabályosan megkövetelte, hogy a hírhedt detektív örök társa Watson ezúttal nőként térjen vissza a képernyőre. Stilisztikailag a folyamat jól is elsülhetett volna, de mégsem volt az a hathatós érzésem egy percig sem, hogy ez szükségszerű és legfőképpen eredeti változtatás volt. Meg úgy egészében a kiforrottság és az elegancia is végig hibádzott. Különösen nem volt túl izgalmas és lebilincselő sem, inkább csak amolyan precíz a maga módján. A script tehát felemás, néhol lelkes és alapos, máskor viszont rutinszerű és unott. Sajnos az utóbbira volt gyakrabban precedens.

Persze a Sherlock-Watson dinamika és interakció végig szórakoztató, sőt olykor sziporkázó, bár ezen nagyon nincs mit csodálkozni, hisz Doherty nyíltan a BBC-s ongoing verziót vette alapul, vagy ha jobban tetszik másolta le. Éppen ezért Johnny Lee Miller Sherlock-ja annyira tenyérbe mászó és pökhendi, hogy még ne verje ki túlzottan a biztosítékot. Karizmatikus, egyfelől még néhol angolosan elegáns is, de sajnos nem elég mélyreható. Ettől függetlenül Miller szemlátomást megtalálta élete szerepét. A női Watson ellenben tipikusan karrierista nőideál, aki két lábbal a földön jár. Éppen ezért is volt könnyű pillanatok alatt megbarátkozni Lucy Liu karakterével, aki tökéletes ellenpólusává vált Miller-nek. Mondhatni a chemistry megint csak remekül működött, bár a CBS-es procedural sorozatoknál ez lassan rutin követelménynek bizonyul.

Ugyancsak fontos tényező, hogy a random esetek kapcsán Watson személye is előtérbe került. Ettől függetlenül viszont a formátum gerincét javarészt a BBC-s verziótól átemelt stílusjegyek halmozása jelentette a szokásos amerikai sallanggal nyakon öntve. Sorra jöttek a szájbarágós, erőltetett feloldások és manipulatív következtetések. Viszont mindezek dacára is sikerült remekül vennie az íróknak a formátum első akadályát, vagyis Watson mentori szerepkörének a leépítését. A sorozat viszont isten igazán csak az átívelések kapcsán működött, bár Doherty öntörvényű modernizációs folyamata itt is éreztette hatását. Moriarty és Irene Adler feltűnése a fináléban egyszerre volt üdítő és mélyen letaglózó pillanat. Inkább csak amolyan tipikus olcsó húzásnak bizonyult, ami mellőzte a kötelező WTF-momentumot. Persze a negatív oldalon túl egy kerek, kérdések nélküli egészet kaptunk, ami CBS szinten becsülendő, de azért valljuk be fű alatt nagyon nem erre számítottunk.

Végül ki kell emelnem az impozáns mellékszereplői érát, amiben ugyan végig megvolt a potenciál, ám a készítők mégsem mindig éltek vele. Jó példa erre Gregson kapitány (Aidan Quinn) és Bell nyomozó (Jon Michael Hill), aki jobbára az örök sidekick szerepkörben tündököltek. Vinnie Jones feltűnése, mint ügyeletes és legfőképpen intelligens badass remek húzásnak bizonyult, nem is értettem, miért nem tartották meg talonban az írók még egy darabig. Natalie Dormen pedig ahogy várható volt letaglózott a játékával és a karakterének a mélységeivel, még ha az a bizonyos Moriarty-Adler fiaskó némileg nehezen megemészthető.

Tehát ha úgy vesszük Conan Doyle novellás kötetének amerikanizált verziója ígéretesnek bizonyult, de messze nem ütött meg a mércét. A potenciál még így is adott, de el kell fogadnunk, ez nem az sokkolóan eredeti adaptáció lesz, mint amit szerettünk volna. Sokkal inkább egy könnyed procedural sorozat érdekes megközelítésekkel, amit egyelőre még képes eladni a hevenyészett átívelő szál és a karakterek közti kémia. Olyan, mint a The Mentalist még a kezdeti időkben, azzal a kitétellel, hogy már ismerjük Red John kilétét. A gond ezzel csak annyi, hogy én még nagyon nem akartam ezt tudni, ilyen verzióban meg főleg nem!

This entry has a rating of 3.5

free web stats