The Following – Az 1. évad

 
Beküldte: tess 2013 August 13, 14:25-kor a(z) The Following témába.

Kevin Williamson pályafutása egyszerre kultikus és felemás, mondhatni megosztóan eredeti egy személyiség, aki rendre a határait feszegeti a megfáradt műfajoknak. A Dawson’s Creek üde színfoltja lett a teen-soap érának, mi több azóta hivatkozási alappá lépet elő. Ugyanez a mozikban a Scream, ami a maga nyers egyszerűségével és őszinteségével elhozta az újhullámot a fantáziátlanságban tobzódó slasher műfaj számának. A The Vampire Diaries pedig ha tetszik a young adult témakör egyik kellemes vállalkozásának bizonyult, még ha kritikailag meglehetősen megosztóra is sikerült. Ehhez mérten úgy tűnt, hogy a The Following is egyfajta revolúciót hoz végre a network drámák világába, ami a pilot és a kezdeti részek alkalmával működni is látszott. Csakhogy a lelkes újító szándék gyorsan elapadt, a végeredmény pedig Williamson egyik legnagyobb bukásának bizonyult.

A félidőben felvázolt pozitív húzások, a feszes tempó és az ígéretes karakterek, mintha egyik részről a másikra teljesen eltűntek volna. Szép lassan a mainstream húzások eltiporták a sorozat zsigeri potenciálját, pedig annak a bizonyos zsáner műfajnak a jegyei nem egyszer ott kopogtattak az ajtóban. Maga a felütés végig ígéretes volt, sőt amennyire lehetett a maga módján feszegette is a network tv adta határokat. Viszont a hangsúly sajnos eltolódott a végére, így az eredetiséget és a merészséget felváltotta a görcsös megfelelni akarás a nagyközönség felé. Lelki szemeim előtt már egy izzadtságszagú happy end is körvonalazódott, de szerencsére Williamson még időben megálljt parancsolt. Bár ne tette volna?

Maga a sorozat folyvást tobzódott a feszültség faktortól, de igazán egyszer sem sikerült kiaknáznia ezt az íróknak. Egyszerűen elveszett az egész varázsa a rendezetlen struktúrában, ami csak úgy hemzsegett a légből kapott húzásoktól és a logikai bukfencektől. Sokszor kvázi a jelenetek felvezetése hiányzott, máskor viszont azok utóhatása rabolta az értékes perceket. A sablonos és teátrális interakciók cseppet sem javítottak az összképen, főleg hogy ezek többsége elcsépelten közhelyes közegbe volt ágyazva. Persze nyomokban érezni lehetett ezekben a jelenetekben némi Screamre jellemző önfricskát, de átütő élmény mégsem született belőlük.

A karakterizáció terén is elszaladt az a bizonyos kreatív ló az írókkal. Kevin Bacon rutinosan elevickélt a lecsúszott FBI ügynök szerepkörben, de a kötelező badass attitűdöt most mégsem tudta hozni. Pedig az évad végére igen csak antipatikussá avanzsálták a karakterét köszönhetően a sok morálisan megkérdőjelezhető húzásnak. James Purefoy lendületes, energikus és karizmatikus alakítása is elfogyott a végére, sőt a fináléra önmaga paródiája lett. Itt érződött csak igazán, hogy a készítők már nem tudnak mit kezdeni a két legfontosabb karakterrel. Az évad közbeni adok-kapok matek sablonosan rutinfeladattá degradálódott, így jobbára már csak a karakteridegen jegyekkel sikerült valamelyest fenntartani az érdeklődést.

Mondjuk az sem segített a helyzeten, hogy sokszor görcsösen ragaszkodtak a mellékszereplőikhez. Shawn Ashmore a fináléra konkrétan már irritált, Natalie Zea pedig egyenesen drama-queen szerepkörben tündökölt. Tudjátok olyanban, akit egy élelmesebb slasherben bő 10 perc alatt lekaszálnának, na de itt… Ígéretesnek tűnt továbbá a két szerelmi háromszög és a szektás lét is, de természetesen a végére ezeket is mintha kilúgozták volna. Arról nem beszélve, hogy a mellékszereplők dimenzionálásával vajmi keveset törődtek. A bosszantó ebben az egészben, hogy a sok fércmunka közt olyan ígéretes tehetségek is odavesztek, mint a Warren Kole alakította Roderick, aki állítom betegebb karakter volt sokszor, mint maga Carol.

Ha úgy vesszük, a kezdeti lelkesedés és profizmus a végére csak tovaszállt, így kénytelen-kelletlen, de a The Following is a szezon nagy csalódásai közé tartozik. Pedig az elején olyan szépnek és ígéretesnek tűnt minden, aztán jött a teen-soapból ismerős karakterszintű vergődés, amiben ugyan Williamson tud zseniális is lenni, de itt mégis saját magát döfte tökön ezzel a műfajidegen húzással. Kár érte.

This entry has a rating of 2.5

free web stats