Helyzetjelentés az AMC háza tájáról

 
Beküldte: tess 2013 September 18, 20:55-kor a(z) Hírek témába.

Az utóbbi pár napban igen csak nagy a nyüzsgölődés az AMC háza táján, ami valamilyen szinten érthető. A csatorna jelenleg abszolút trónol mind kritikai, mind nézettségi fronton. Gondoljunk csak bele, egy The Walking Dead – Breaking Bad – Mad Men trió melyik network adónak ne jönne jól. Azonban a siker és a csillogás egyszer véget ér (lásd az HBO, majd mostanság a Showtime példáját). A sikeres ongoing sorozatok java már korosodik az évadok tekintetében, a trónkövetelő éra ellenben nem a legbiztatóbb. A csatornának még időben döntenie kell a jövőt illetően különben könnyedén a konkurencia sorsára juthat. Charlie Collier éppen ezért nincs a legrózsásabb helyzetben, hisz sem az ongoing éra, sem pedig az újoncok nem hozzák a várt eredményeket.

A Hell on Wheels az isten se tudja miként élte meg a 3. évadját, a nézettség borzasztó, a kreatív váltások és az gyártási nehézségek pedig csak tovább tetőzik a lehetetlen helyzetet. Nem véletlen tehát, hogy sokan abszolút nem számolunk a 4. évaddal (pedig a The Killing kaszája után sanszos), ami kb. hasonszőrű csoda lenne, mint amit pár éve a ’Till Death vitt véghez a FOX műsorán. Sajnos a The Killing újbóli kaszája sem szépít a helyzeten, holott Vena Sud drámája a 3. évaddal simán hozta a 2. évados mutatókat, de ez a jelek szerint kevés volt.

Újoncok tekintetében jelenleg a Low Winter Sun-on áll vagy bukik a helyzet, de sanszos, hogy a Rubicon sanyarú 1. évados kaszája után a Low Winter Sun is beáll a csatorna egy évados produkciói közé. Chris Mundy piszkos rendőrdrámája már a premier kapcsán sem hozta azt a sokkoló érzést, amit sokan elvártunk tőle. A 2,51M-s nézettség 0,4-es demóval a csatorna egyik legrosszabb nyitánya, de a folytatás még ennél döbbenetesebb lejtmenetet produkált. A legutóbbi két részt már csak valamivel többen, mint egy millión követték. Vagyis jelen esetben az AMC-nek létkérdése, hogy a jelenlegi minőségi ongoing állománya a lehető legtovább kitartson.

2013 a spin-off sorozatok éve lesz ez vitathatatlan. Olyannyira, hogy a hullám már kezd begyűrűzni a kábeles adókra is, amire az egyik legjobb példa az AMC, ahol rögvest két testvérsorozat koncepciójával számol a közeljövőben. Október 13-án tér vissza a képernyőre napjaink legnézettebb és egyben talán legmegosztóbb sorozat (legalábbis itt a blogon biztosan) a The Walking Dead a 4. évaddal. A sorozat kétségkívül az AMC legnagyobb sikertörténete, már ami a nézettséget illeti. A premiert anno 2010 Halloweenjén 5,35M-an látták, ami a 3. évad zárására 12,42M-ig emelkedett. És akkor hol maradnak még a DVR mutatók? Cseppet sem véletlen, hogy az AMC nagyon soká akar csak megválni a folyamatosan showrunner váltásokkal küszködő sorozattól. Plusz ne feledjük, minél idősebb egy sorozat, annál drágábbak a gyártási költségei is. Nem véletlen tehát, hogy a napokban bejelentett spin-off sorozat legkorábban 2015 végén kerülne képernyőre, vagyis az anyasorozat 6. évadjával.

“We look forward to working with Robert, Gale and Dave again as we develop an entirely new story and cast of characters. It’s a big world and we can’t wait to give fans another unforgettable view of the zombie apocalypse.” – így Charlie Collier AMC atyaúristen

Tényleges koncepció jelen állás szerint még nincs, de az biztos, hogy Robert Kirkman kultikus zombi képregény világában játszódik majd. Természetesen Robert Kirkman, Gale Anne Hurd és Davis Alpert bábáskodása alatt készülne, ennyi már most biztos.

“After 10 years of writing the comic book series and being so close to the debut of our fourth, and in my opinion, best season of the TV series, I couldn’t be more thrilled about getting the chance to create a new corner of The Walking Dead universe. The opportunity to make a show that isn’t tethered by the events of the comic book, and is truly a blank page, has set my creativity racing.” – így Robert Kirkman a képregények írója és a sorozat producere

A csatorna egykori zászlóhajósa és napjaink egyik kritikus kedvence (4-szer vitte el a legjobb drámának járó Emmy-t) a Mad Men is még képernyőn van, de köztudottan a vezetőség és a készítő Matthew Weiner közt gyakoriak a nézeteltérések. Jó példa erre a 2011-es fiaskó, amikor is az 5. évad volt a tét. A megállapodás végül megszületett, Weiner 30 millióért legyártotta a széria 5. és 6. évadját pár kisebb engedmény dacára, de ennek az árát a Breaking Bad és a The Walking Dead büdzséje bánta, mint ismeretes. Jelen állás szerint a sorozat 7. és egyben utolsó évadja következne jövőre, így joggal merült fel sokakban a kérdés, vajon milyen áron kapjuk meg a lezárást az előzmények tükrében.

“We plan to take advantage of this chance to have a more elaborate story told in two parts, which can resonate a little bit longer in the minds of our audience. The writers, cast and other artists welcome this unique manner of ending this unique experience.” – így Matthew Weiner a sorozat tejhatalmú ura

Jelentem az AMC és Collier úriemberek voltak, mármint ami a hangnemet illeti. Don Draper 2015-ig biztosan képernyőn marad, vagyis a zárás a Breaking Bad esetében bejáratott félévados megoldással kerül képernyőre. Vagyis a berendelt 14 rész első fele 2014 tavaszán érkezik The Beginning alcímmel, míg a maradék 7 rész 2015 tavaszán The End of an Era alcímmel. Lehet emészteni a döntést, de ismerve a csatorna és Weiner kapcsolatát azt kell, mondjam a létező legjobb deal született.

“This approach has worked well for many programs across multiple networks, and, most recently for us with Breaking Bad which attracted nearly double the number of viewers to its second half premiere than had watched any previous episode. We believe this is the best way to release the now 14 episodes than remain of this iconic series.” – így Charlie Collier AMC atyaúristen

És végül nem mehetünk el szó nélkül Vince Gilligan ikonikus methamfetamint főző kémiatanára mellett sem. A Breaking Bad már javában a hattyúdalát tapossa, két hét és a király végérvényesen leköszön. Nem véletlen tehát, hogy Collier foggal-körömmel próbálja életben tartani franchiset a finálé után is. Ráadásul az utóbbi egy évben döbbenetesen erős hype faktort sikerült ráhúzni a szériára, ami a legutóbbi résznél is példának okáért már megint sorozatcsúcsot produkált. Kvázi adja magát egy spin-off kikacsintás, ami a jelenlegi értesülések szerint biztosan meg is valósul. Olyannyira, hogy már a gyártási feltételekben is sikerült megállapodni.

“I would love to see a Saul Goodman spinoff. I like the idea of a lawyer show in which the main lawyer will do anything it takes to stay out of a court of law. He’ll settle on the courthouse steps, whatever it takes to stay out of the courtroom. That would be fun — I would like that.” – Vince Gilligan még 2011-ben

Better Call Saul címmel egy előzmény sorozatot kapunk Bob ODenkirk  fanfavorit karakterével, azaz Saul Goodman-nel, aki még a Breaking Bad 2. évadjában debütált. Természetesen a sorozattal tart Vince Gilligan, aki már 2011 óta pedzegeti a sorozat létjogosultságát és a karaktert kitaláló író-producer Peter Gould is. Az előzménysorozat a karakterhez mérten jóval könnyedebb sorozat lesz és arra fókuszál hogy, Saul karaktere milyen morális változások árán jutott el az anyasorozatban látható szintre. Ezzel együtt tehát Gilligan másik régóta érlelgetett sorozatterve is képernyőre kerül, ami valljuk be nem rossz ómen.

Tehát Collier szerint a jövő a jelenlegi kínálat megtartásában, illetve annak szolgai kibővítésében áll a már bejáratott szakemberek segítségével. Azonban ez valamilyen szinten mégis csak illúzióromboló egy olyan csatornától, ami eddig az eredetiségéről és a szokatlan újítási készségeiről volt híres. Egyszerűen a Rubicon fiaskója óta a csatorna nem találja sem önmagát, sem pedig a jövőt. 2014-re a Turn, a Catch & Fire és a Line of Sight pilotja van betervezve reméljük, a vezetőség újra jól dönt a jövőt illetően. Nagyon sajnálnám ugyanis, ha az AMC is egy tipikusan ellavírozó csatornává avanzsálódna, ahol van egy húzónév (The Walking Dead) és jó pár töltelék sorozat (Hell on Wheels).


free web stats