Ironside – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2013 September 25, 0:03-kor a(z) Ironside,Pilot témába.

Hol is kezdjem? Már az elején leírnám, hogy az Ironside minden krimit megszégyenítő minőséget szállít. Próbáltam a pilot alatt azonosulni Michael Caleo-val, a feldolgozás atyjával, akinek köszönhetjük többek között: a Rescue Me-t vagy a The Sopranos-t, de csődöt mondtam. Az NBC vezetőség fejébe látni se egyszerűbb. Értem én, kell a különleges dráma, ami többet mutat, mint az eddigi, viszont van egy határ, amit mindenképp hozni kell. Nos, Michael műve messze elmarad ettől, nem is értem hogyan lehet az őszi kínálatban?!

Az alaptörténet: egy megbénult nyomozóról szól, aki látszólag a szakmája megszállottja. Kerekesszékben se mond le hivatásáról, sorba oldja meg az ügyeket, míg néhány kollégája szabad módszere miatt pikkel rá. Hogy mi történt vele? Hogyan került „székbe”? – Erre visszaemlékezések formájában kapjuk meg a választ. Ezek a flashback jelenségek adják meg az átívelő történetet, hiszen a tettes nem került lecsukásra, legalábbis amit eddig tudunk, az alapján mondom mindezt.

Blair Underwood alakítja a lebénult rendőrt, akitől tényleg lehet többet várni, mert többszörös Images Awards győztes, valamint két Golden Globe jelölést is magáénak tudhat. Sajnos a The Event-be se dobtam el az agyam az alakítását látván, viszont amit az Ironside-ban művel az kétségkívül kiábrándító. Kezdjük azzal a ténnyel, hogy a mozgássérültek felháborodtak, amikor meglátták a színészt a szerepkörében, mivel egyáltalán nem úgy alakít, ahogy egy tényleges székbe kényszerült ember tenné. Ez azért elő is jött a pilotban. Még Doctor House is többet gyakorolta a narkós állapotot, mint ő a kerekes székest. Vajon a statiszták között akad segítő, aki hasonló cipőben van és kommentálja az eseteket? Furának véltem továbbá, hogy főhősünk 100%-ban akadálymentesített területen mozog, mert igazából mindenhova feljut. Vagy a magyar helyzet ennyire kiábrándító, vagy sokat csaltak az írók a pilotban? – Tippemre a könnyebbik utat választották.

A krimi legnagyobb hibája, hogy nem tud semmi újat mutatni. Főhősünk tolószékben nyomoz. Ennek a ténynek kellene adnia a pluszt? Ha igen, akkor ezt hamar verjék ki a fejükből, mert ez is csak egy szimpla nyomozós sorozat lett, heti ügyekkel és jelenpillanatban egy – számomra – totál érdektelen átívelő történettel, ami teljesen hidegen hagy, mint rendőrünk magába roskadt ex-társa, akinek fedeznie kellett volna.

Vártam az írói csavart, hátha valami olyan pluszt kapunk, amit máshol sehol. Talán a második részénél, de az is lehet, hogy ez egy álom, amiből hamar fel kellene ébrednem, mert viccnek is rossz. A karakterei se maradandóak. Annyi, de annyi sebből vérzik az Ironside… Volt félnapom a gondolataim összeszedésére. Direkt húztam, halogattam a kritikát, hátha felidéződik valami olyan húzás, amit ki tudnék pozitívumként emelni. Nos, jelenpillanatban az egyetlen jó dolog benne az, hogy hamar lehúzódott egy heti sorozat az őszi listámról, mert tragédia az, amit láttam.

Talán a felgyorsult világban nem látom az érdeket? Másra nem tudok gondolni, mégis csak egy remake-ről van szó, ami akkor, 1960-ban 8 évadon át uralkodott a képernyőn. Az a baj, hogy ebből egyetlen részt se láttam. Nyert 74-ben kreatív Emmy-díjat, illetve szinte minden esztendőben bezsákolt valami jelölést, viszont hasonlót semmiképp se tudok kinézni a 2013-as változatból. Legfeljebb egy gyors kaszát.

Peter Horton rendezői munkájáról se rosszat, se jót nem mondanék, mert olyan átlagos féle lett. Ezzel nincs is baj, mit várjunk tőle, ha a nagyobb problémát jelenleg más jelenti? Október 2-áig lesz ideje az NBC-nek promózni az újoncát, de hosszú jövőt semmiképp se jósolok neki.  Danny Glover alakítja majd a főhősünk apját. Szó szerint egy veterán róka. Na, némi pluszt talán alakításával hozni fog, vagy már ebbe se reménykedjek?

This entry has a rating of 0.5

free web stats