Day Break – Season 1

 
Beküldte: tess 2008 May 28, 19:48-kor a(z) Day Break témába.

Premier: 2006/11/15
Finálé: 2006/12/15
Évad: 13 részre rendelték be, de csak 6 került adásba
Csatorna: ABC
Idehaza vetítette: AXN

A Prison Break sikerét meglovagolva a 2006/07-es szezon egyértelműen a szerializált drámáké volt. Mármint, ami a hypeot illeti. Szinte valamennyi adon volt nagy összeesküvés elméletes, amolyan high-concept dráma, melyek végül sorra hasaltak el. Elég csak a Vanishedre, a Smithre, a Kidnappedre, a The Ninera, a Six Degreesre vagy a gyászos pályát befutó Jerichora gondolni. A hullám egyedüli nyertese a Heroes volt csupán, de ez nem azt jelenti, hogy ezek a sorozatok gyengék is lettek volna. Jó példa erre a Day Break is, ami tényleg ütősre sikeredett. 

A STÁB:
A produkció Paul Zbyszewski creator keze alatt készült, akinek ezelőtt nem igazán volt számottevő munkája. Szerencsére ezt kompenzálta az írók közt Jeffrey Bell (Alias, Angel) és David Graziano (Medical Investigation). A produceri székben is jelenvoltak az urak, de mellettük többek közt ott volt az egyik főszereplő Taye Diggs, hogy Rob Bowmant (X-Files) ne is említsük. Tehát a produkció szakértő kezekben volt minden téren. Ezt támasztotta alá a marketing is, hisz a széria hihetetlenül nagy hypeot kapott. A premier előtt az ABC streamelte a Pilot első 20 percét, amiből irtózatos anyázás lett még itt a Gurun is. Mindenki oda, meg vissza volt tőle. A sikert egyre többen borítékolták már ekkor.

SZEREPLŐK:
A tökéletes sztori persze mit sem ért a tökéletes főszereplő Taye Diggs (Kevin Hill) nélkül. Mellé szállt be még az addig ismeretlen, ám roppant kemény eyecandy Moon Bloodgood, valamint az eddig csak “B listás” színésznőnek tekinthető Victoria Pratt (Mutant X). Adam Baldwin (Firefly, The Inside) szereplése meg már csak hab volt a tortán. A szereplők tehát tökéletes egyvelegét képezték a kult arcoknak és az eyecandyknek, amit a marketing jól ki is emelt.

A SZTORI:
A premierre késő ősszel került sor és kemény másfél hónapig húzta csak, így decemberben már törölték is. Az ok természetesen a roppant gyenge nézettség volt, ami átlag 6,5 millió nézőt jelentett. Egyes tervek szerint a sorozat 2007 februárjában még visszatért volna, de végül az ABC.com-on kötött ki. A készítők ugyanis lehetőséget kaptak az évad befejezésére, így sikerült is lezárniuk a történetet, ami végül márciusban búcsúzott az online közönségtől. Az ABC-n adásba nem került részeket a Tv One mutatta be kábelen. 

A sztori középpontjában Brett Hopper nyomozó áll, akit azzal gyanúsítanak, hogy hidegvérrel végzett a kerületi ügyésszel, Alberto Garza-val. Hopper próbálja bizonygatni ártatlanságát, de nem sikerül neki. Végül pedig nem elég, hogy rákenik a gyilkosságot, de még szeretteit is elveszti. És ekkor hirtelen a nap újrakezdődik… Ettől kezdve minden nap új részletek derülnek ki, Hopper minden nap másfajta alternatívát valósít meg, melyek szép lassan kiadják a kirakós elemeit. Ezeket már csak össze kell rakni időben és persze figyelni, hogy a szeretteit ne veszítse el.

A TELJES 1. ÉVAD:

1.01Pilot, tess Pilot-ja
1.02What If They Run
1.03What If He Lets Her Go
1.04What If He Can Change The Day
1.05What If They’re Stuck
1.06What If They Find Him
1.07What If He’s Not Alone
1.08What If She’s Lying
1.09What If They’re Connected
1.10What If He’s Free
1.11What If He Walks Away
1.12What If She’s the Key
1.13What If It’s Him

KRITIKA:
Akinek tehát még nem esett volna le a sorozat, amolyan What if koncepció, ami leginkább a képregények világában dominál. A főszereplő Hopper minden nap, másfajta alternatívát tár fel, ami persze másféleképpen alakítja a napját is. Az egyes napok közti átfedéseket, pedig gyorsított flashback formájában kapjuk meg emlékeztető gyanánt. Na és itt jönnek elő először a problémák. A sok alternatíva és persze a napok folyamatos ismétlése egy idő után teljesen leterhelik az agyunkat. A végén már alig tudunk pilogni is a rengeteg infótól. Ez persze abból a szempontból jó, hogy a feszültség szó szerint a fellegekben, de hát ezt hétről hétre kibírni azért nem semmi.
A másik momentum pedig a terjedelem. A Day Break tipikusan az a sorozat, amit nem lehet sokáig húzni. A 13 rész full reális is volt, 22-nél már komoly problémák lettek volna. Bár ebben a 13 részben is voltak logikai bukták. Elég csak a 3 egymást követő főgonoszra gondolni. Amikor az egyik kiléte tisztázott lett, hirtelen előkerült egy újabb. Ez pedig nem valami jó szempont feszültség keltés terén.
Aztán ugye ott voltak a folyamatos magyarászkodások is minden nap. Ezek közül persze pár rész alatt a többség eltűnt, de a Rita és Hopper reggeli értekezése mindig megvolt. 6 rész után ez már kurva gyilkos tud lenni. Akárcsak az, hogy mindekinek van valami titka és mindenki kapcsolódik valakihez. Tudom én, hogy ez a high-concept dráma jellemzője, de itt szó szerint még a legutolsó csöves is titkolt valamit. 

A sorozat fordulópontja egy az egyben a 10. rész volt, ami szerintem méltó finálé is lehetett volna. Ennek a résznek a végén voltam úgy, hogy tényleg nem tudtam mit hoz a folytatás. Ennél jobban már tényleg nem lehetett bonyolítani az ügyet. Ezt szerintem a készítők is sejtették, így a 11. rész, amolyan paródia volt, egy igazi görbetükör. Ahogy Hopper sorra élte át a napokat és a végén már minden részletett tudott. Tényleg jó volt látni, hogy a készítők is sejtik ennek gyorsan véget kell vetni. Így jött a dupla részes finálé és az a bizonyos lezárás. Ezt nem is részletezném, d annyit elárulok, hogy nem lett 100%-osan lezárva. Volt is anyázás a végén sűrűn!

VERDICT:
Összességében tehát a Day Break a jól sikerült szerializált drámák közé sorolható. Kellemes történettel, ami néhol idegesítő, de azért mégis képes rávenni a folytatásra. Ebben igaz nagy szerepe van a szereplőknek is, de lezárt történeti egység sem elhanyagolható. Ebből a szempontból tehát még mindig jobb, mint hasonszőrű társai a Vanished, vagy a Traveler például.

UTÓÉLET:
A finálé óta a jövő szerintem mindenki számára világos. Taye Diggs azóta befutott színész lett a Private Practice-nek hála. Moon Bloodgood hasalt ebben az évben is a Journeyman-nek, így filmes pályára váltott. A készülő Street Fighterben és Terminátor 4-ben láthatjuk legközelebb. Pratt kisasszony hamarosan jön a mozikba a sokadik Utazás a Föld középpontja felé moziban, míg Alac Baldwin a Chuck-ban folytatja a kult arcoskodást. Ha másért nem is, legalább miatta vállajuk be a sorozatot egy laza darálásra. De mindenképpen dara legyen belőle, mert kis adagokban egyszerűen elviselhetetlen a sorozat és az apró részletek is gyorsan feledésbe kerülnek. 

This entry has a rating of 4

free web stats