Drága lett a reklámblokk a Breaking Bad alatt

 
Beküldte: Kanyecc 2013 September 29, 20:32-kor a(z) Hírek témába.

Az előző cikkünkben olvashattátok, hogy a Breaking Bad nem semmi finálé előtt áll. Az AMC csatornatörténelmének legdrágább reklámblokkját osztotta ki a búcsúzó Bryan Cranston és Aaron Paul főszereplésével futó sorozatnak. 300-400 ezer dollárt kérnek el egy fél perces reklámidőért, ami már-már vetekszik az American Idol és a Modern Family számaival. Oké, ezt csak egy alkalommal lehet megejteni, ettől függetlenül elképesztő, hogy honnan hova nőtte ki magát a csatorna egyik alappillére, hiszen a Mad Man után ráfigyelt oda leginkább a kritikus közönség, valamint az egyedi produkciókra vágyó közönség.

Ízelítőképp had mutassam meg, hogy az elmúlt idényekben miképp szerepelt:

2×01 – 1.66 millió néző
3×01 – 1.95 millió néző
4×01 – 2.58 millió néző
5×01 – 2.93 millió néző
5×08 – 2.78 millió néző – Fél évad finálé
5×09 – 5.92 millió néző – Fél évad premier
5×15 – 6.58 millió néző – Sorozatfinálé előtti epizód

A növekedés folyamatos. Istenesen az utolsó évad második felére szerzett magának akkor rajongótábort, hogy számos sorozat megirigyelheti, hiszen majdhogynem meg másfél szerezte a nézettségét a teljes lakosság körében, amit a sorozatfináléig – ha nem is folyamatosan, de – növelni tudott. Jelenleg sorozatrekordot dönt. Az 5×15-ös részt 6.58 millióan látták, ám ebből 4.28 milliót a 18-49 évesek tettek ki. Szép eredmény. Más országos adó produkciója is megirigyelheti.

További érdekesség, hogy az elmúlt időszakban a részek között megjelent reklámokért átlagban 130-140 ezer dollárt kértek. Most ezt duplázzák, sőt másfélszerezik. A finálé futamideje is növekedett, ugyanis 75 perces nettó zárással tessék számolni, ne pedig 60 percessel.

Nem lesz mindenidők legdrágább reklámozásáért elkért költsége a fináléjának, de az AMC történelmében rekordot fog dönteni, annyi biztos. Ha a Super Bowlt nem vesszük számításba, akkor legutóbb az ABC nyittatta ki a reklámozók zsebét a Lost fináléjakor, amikor 900 ezer dollárt kértek el egy félperces reklámért. Hasonló magasságokban járt a Seinfeld, a Jóbarátok és az Everbody Loves Raymond fináléja is, ahol több mint 1 millió dollárt kértek egy félperces blokkért. A csúcsot viszont az 1983-as M*A*S*H sorozatzáró tartja, ahol 450 ezer dollárt kértek fél percért. Ismétlem, ’83-at írtunk akkor, azaz az inflációval átszámolva ez brutális lenne.

Most örülhet a Netlfix is, hiszen náluk visszanézhető stream formájában a sorozat eddig leadott epizódja. Kutatók azt állítják, hogy a Breaking Bad fináléja átlépi a 7 milliós nagyságrendet, de ha ez nem történik meg, akkor az maradandót fog mutatni, amit el is hiszünk látatlanban!


free web stats