Hostages – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2013 October 7, 2:58-kor a(z) Hostages,Pilot témába.

Éjszakai kritika következik. Nem tudtam lefeküdni úgy, hogy a Hostages-ről ne írjak néhány sort. Az idénynek két jellegzetessége lesz. Az egyik a spinoff-ok érkezése, nem csak sorozat formában, hanem ötletezgetésként/backdoor pilotként. A másik a limitált sorozat címszó, amivel műfajt akartak teremteni. A CBS berendelt egy ilyent, amiben az a jó, hogy a sorozatfináléra elvarrnak minden szálat, vagy happy end lesz, vagy pedig szomorúság.

A Hostages rohadtul nincs könnyű helyzetben. Tudnátok olyan emberrablós, embert fogva tartós-zsarolós koncepciót csinálni, ami az elődökön túlmutat? Ami csavarokban gazdag, ám klissékben harmat gyenge? Ami megváltoztatja a kritikusabb szemmel leülők véleményét erről a rétegezett alműfajról? – Uh, basszus, most hiába kezdek el panaszkodni, ha meglincseltek se tudnék jobbat összerakni hirtelenjében, mint amit Alon Aranya, Omri Givon és Rotem Shamir tett le az asztalra a pilottal. Talán ez az az ötlet, amiből az elmúlt évadokban pangás volt. Nekem speciel a Kidnapped ugrott be így hirtelenjében, ami utoljára ilyennel foglalkozott. Azóta se kaptunk újat, jobbat, pedig annak már jó pár éve.

Hogyan lehetne életet lehelni ebbe? – A pilot után 2 órával is ez a kérdés foglalkoztat. Alapból az a bajom az „embert fogva tartós” ötletekkel, hogy nem szeretem. Ez olyan, mint az egyik gyümölcs alakú márkához való kötődésem: mai napig nem tudom, honnan eredeztethető a gyűlöletem, mégis nap mint nap jelen van, és akkor se engedek nekik, ami el kell őket ismerni. Ez van. Hasonló a nézetem vele is. Lehet, hogy valaki megcsinálja a legjobb high-concept zsarolós sorozatot, én mégis elkezdek elégedetlenkedni.

A történetről csak röviden, inkább másszemszögből, mivel tess már kitárgyalta. A pillérek eléggé klisések. Várható húzásokat kapunk, mint amikor a férj elkezd keménykedni, aztán rá kell döbbennie, hogy a fogvatartói kezében a sorsa; vagy hozhatom példának a minta családképet, hiszen a lány teherbe esett fiatalon egy eléggé komolytalan pasitól, vagy ott a fiú, aki meg keményen űzi a füves bizniszt. Elkövetőnk kivitelezése már-már profizmusra hajaz, ám van ennek is egy olyan szépséghibája, amit az epizód végén megízlelhetünk – talán a legváratlanabb jelenet. Bocs, maga a húzás eléggé várt volt, viszont az, ahogy kivitelezték, és az utolsó 10 másodperc eléggé adta magát. Szóval ne írjuk le, az írótrió azért próbálkozik.

A próbálkozásnak is van ára. A Hostages számtalan unalmas karakterrel rendelkezik. Induljunk ki megint csak a családból. A fater csődöt mond, mikor egy nagyhal elúszik – igen ám, de ez sehol senkit se érdekel. Alapból egy lúzernek tartjuk, ahogy a fiát, ahogy a lányát. Semmi kémia nincs a néző és a karaktereik között. Szánalom, talán az egy kicsit, hogy ilyen szerepet vállaltak el. Na és a doktornő? Toni Collette ennyi unja a szerepét, esetleg túlságosan fáradt, vagy a Tara alteregói kísérti. Totál hiteltelen a karaktere. Dylan McDermott által alakított kisfőnök hordozza a legtöbb meglepetést, mégis csak egy különleges ügynök irányítja a kis csapatot, aki rejtettbe kérdezget minket: vajon miért tehette mindezt? – csak hát ez se túlzottan köt le minket.

Az írók úgy fognak elvérezni, hogy tudták mit vállaltak, és még se tudják a mérce fölé tenni a hangsúlyt. Sajnos!

Nincs baj a Hostages-szel. Hiába tűnik alacsonynak a pontszám, amit kiosztok neki. Hiába írtam leminősítőt róla. Ezeket inkább fel kell használniuk. Az a bajom, hogy annyi rossz ilyen sorozatot láttam előzőleg, még a blog indulásakor és előtt, hogy totál elhidegültem és két kézzel tolom el magamtól. Nincs kedvem ilyenre időt pazarolni. Ettől függetlenül 2-3. részig adok neki némi esélyt, mégis csak a kezdés mindenhol ugyanaz (sztori kifejtés és karakter bemutatás). Nem is a történet miatt fogom kaszálni, ha oda eljutok, már pedig nagyon úgy fest, hanem azért, mert a karakterek totál érdektelenek, unalmasak és irritálnak a klisékkel.

This entry has a rating of 2

free web stats