Lost – 4×13-14 – There’s No Place Like Home (2-3)

 
Beküldte: Kanyecc 2008 May 30, 23:25-kor a(z) Lost témába.


Premier: 2008/05/29
Írta: Damon Lindelof, Carlton Cuse
Rendezte: Jack Bender

Ben feladta magát, viszont nem terv nélkül. Locke azt a feladatot kapja, hogy találja meg az Orchideát, mivel el kell mozgatniuk a szigetet. Daniel folyamatosan szállítja a hajóra a túlélőket, viszont azt nem sejtik még, milyen nagy veszélyt hagyott maga mögött a hajókapitánya, akinek az esetleges halála a hajón lévők halálát okozhatja…

Megjegyzés: Állat vagyok. Ezt megkapta. Össz-vissz még egy napot se kellett aludnom a következő részig. Délután folyamán tekintettem meg a dupla részes finálét, így volt elég ideje, hogy érlelődjön bennem az egész sztori. Sokan dicsérték, részemről sem fogtok sok rosszat hallani, viszont kicsit csalódott vagyok. Valami nagy durranás vártam, nem tudom mit! Egybe néztem meg a két részt, viszont külön-külön lehet jobb lett volna. Sok kosza gondolat futott át az agyamon, de ezt leszámítva nekem is bejött.

Remek finálé. Az egész rész mozgalmas volt, csak a végén éreztem azt, hogy lelankad az egész. A felvezető rész élményét hozták a késztők. Sok kérdésre kaptunk választ, no meg sok szál találkozott, ért egybe. Megvan miért hazudtak Jack-ék, és még sorolhatnám. Igazából azok a Lost-BUMM-ek, WTF-ok hiányoztak. Nem sokszor mondtam. Mozgalmas volt jó hogy, hiszen fel kellett vezetniük a folytatást, de a harmadik évad szintjét nem sikerül megütniük, szerintem! Lássuk mik történt.


Nem is tudom, merre kezdjem az egészet. Kezdjük el a történet kitárgyalását Ben-nel. Feladta magát, de nem terv nélkül. Lol. Voltak még a szigeten az OTHERS-ből emberkék?! Igen, ez mekkora volt. Imádom, hogy olyan szereplőket hoznak vissza, akikről már régen elfeledkeztünk. Jeleztet nekik az egyik domboldalról tükörrel, mert mennének az Orchid-be, amiről később kiderül: nem botanikai megfigyelő bázis, de ne rohanjunk annyira előre. Szóval ŐK elkapják Kate-et és Sayid-ot, mert kell a segítségük. A tét: Kijutásuk a szigetről, amit Ben szava pecsétel meg, majd a későbbiekben. A felmentő sereg a helikopternél csap le. Ezt egyébként még én sem hittem el, mármint a hajókapitány – most szóljatok le, de akkor sem nézem meg a nevét – két hátba lövéssel kinyírják. Még a vaknak is feltűnt volna az a bazi vastag golyóállómellény. Noob-ok. Sebaj. Sayid, Saywer, Hurley, Jack és Kate mehetett Frank-kel helikopterrel a hajó felé.

Na itt ágazódik szét ez a szál. Tudniillik, a hajókapitánya sem most jött le a falvédőről. A hajón elhelyezett jó anyagnyi C4-et, amit nem igenis mer felrobbantani, ha netán valaki megölné. A pulzusára erősített adóvevő jelzőst küld halálakor a hajón lévő detonátornak, ami igazi Bumm-ként fog megmutatkozni.

Locke és Ben ez alatt lemegy az igen mély Orchid-be, ami nem éppen növény megfigyelőállomás. Locke kíváncsiságát a kolléga egy DHARMA oktatóanyaggal csillapítja, ami arról számol be: ott valójában a térrel és idővel történik a kísérletezgetés. Itt pár alkalommal mosolyoghatunk, kuncoghatunk. Nagyban mondja a japán csóka, hogy miket nem szabad bevinni a vákuumos szobába, Ben meg viszi őket halomszámra. Másrészről meg, amikor elkezd, visszafelé menni az oktatóanyag tartalma. Nice. Első ránézésre engem nagyon beetettek: Hülyén nézett ki volna, ha a sok fémtől tűnt volna el csak úgy a sziget, de most őszintén nektek nem ez jött le előre?! Locke megkapja az OTHERS-vezetői rangot, akik már felkészültek az újabb főnök fogadására.

Ben felvette a meleg kabátot, mert hideg helyre látogat. Elsőként, nem igazán értettem az összefüggőst, hiszen állandóan meleg helyről beszélt – márpedig a Föld belseje meleg a tudósok szerint –, aztán átfutott az fejembe az The Shape of Things to Come című rész egyik jelenete, amikor Ben a sivatagban ér földet, pont ugyan ebben a kabátban. (Nézzétek meg a rész második screenshootját.) A sziget elmozgatása, számomra pofára esés módján tudatosult. Hideg van, OKÉ, de ő sem lehet annyira erős, hogy csak úgy elmozgasson – pár próbálkozás után – egy befagyott kart. Végül megtette, a sziget köddé vált a túlélőkkel együtt.


Ez alatt a nagy költöztetés megindult. Daniel meg akarja mutatni: Mennyire fasza gyereke. A motorcsónakkal forgolódik a hajó és a sziget között, viszont mindössze csak két menetet sikerül összehozni. A második, szerintem nem ért célba. Közben Frank-ék helikopterrel mennek, ami lövést kapott Ben-kiszabadítása közepette. Így fényderül nem kérdéses, miért marad Saywer a szigeten. Feláldozza magát egy csókért, de vajon mit súghatott Kate fülébe kiugrása pillanatában?! Később biztosan megtudjuk. Továbbá az sem tiszta: Miért marad a szigeten Miles és Charlotte. Két olyan karakterről van szó, akiket bármikor, viszont látnék.

Az sem titok mi hatására hazudtak Jack-ék! (Locke kérésére, aki meggyőzte, hogy márpedig csodák vannak.) Felrobbant a hajó, viszont a flashforwardban Jin feltűnik. Hogyan élte túl? Jó kérdés! …és Michael túlélte? Nem haltak meg a szigeten élő túlélők sem, viszont milyen sanyarú időkről beszéltek? Jack miért pont három évre a szigetről való kijutásuk után szeretne visszakerülni ismételten? Sok-sok kérdés, egy oldalnyit össze tudnék írni. Helyette, inkább folytatnám az összegzést.

A rész középpontjában az Oceanic Six szerepel. Hurley-ért elmegy Sayid később a diliházba, aki Mr. Eko-val sakkozgat. Mekkora már. Nem láttuk, viszont újra elhangzott a neve. Ekkor futott át a szívemen melegség. Istenem. Kate-et rémálmok gyötrik. Jack nem hajlandó elfogadni Aaron-t fiaként, ami teljesen érthető, csak éppen ezt nem mondhatja el a lánynak. Ben-t halottnak hitetik, hol ott nagyon is él, ellenben Locke kikerül a szigetről és három évvel később egy koporsóban láthatjuk viszont. Áhh. Mi történt vele? Jack vissza akar jutni a szigetre, viszont a sziget csak akkor fogadja vissza, ha mindenki megy vele, még a halott Locke is. Ehhez kapcsolódik Kate rémálma, amikor Claire jelenik meg álmában és arra kéri, hogy ne merje visszavinni gyermekét. Sun játssza a kemény kisasszonyt. Apja cégének részvényeit megvásárolja, így sakkot ad apjának, továbbá felkeresi Angliában Ben riválisát. Ezt mondjuk nem tudtam mire vélni! Jah, Walt-ot sem feledjük ki a sorból, akit viszontláthatunk. Istenem, annyira jó volt újra hallani, szerepelve látni. Feel good.

Már most várom az ötödik évadot, ami jövő februárban fog elméletileg debütálni. De messze van. Addig mehetnek a találgatások. A folytatás tehát adott. Vissza akar jutni Jack a szigetre, Ben és Wilmore macska-egér harca folytatódik, a szigetlakóira ellenben nehéz idők várnak. Jól felépítették a finálét. Ezt az évadot tekinthetjük a legkerekebbeknek, de kevesebb WTF-os évadnak.

This entry has a rating of 4.5

free web stats