The Vampire Diaries – Kezdett az 5. évad -írta Silas

 
Beküldte: vendegblogger 2013 October 9, 20:05-kor a(z) Pilot,The Vampire Diaries témába.

Hosszas várakozás után végre eljött a nap, a premier napja, melyet a rajongók piros betűs ünnepként jegyeznek fel naptáraikban. De vajon érdemes volt? Sokan elpártolhattak a sorozattól a gyengébb 4. évad miatt, bár a fő cselekményszállal nem volt gond. Visszatérve a kérdésre: igen, érdemes volt belenézni az 5. évad első epizódjába. Bővebben kifejteném, miért is.

(A tovább mögött folytatom szpoileresen, végén pedig egy bónusz kritikával, a The Originals kapcsán!)

Az új szezon során sok új dolgot ígértek nekünk: Elena és Caroline a főiskolán; Damon és Jeremy Mystic Falls-ban próbálnak megélni egymás mellett; Stefan fulladozik és a legjobbat a végére hagytam. Silas. Nekem ez a karakter már akkor szimpatikus volt, mikor még csak a legapróbb dolgokat kezdtük el megtudni róla. Na persze ez nem Shane érdeme, ő unszimpatikus volt. Paul Wesley kíválóan hozza a 2000 éves gonosz szerepét. Itt nem nyúlt mellé Plec. Lehetséges, hogy ezért is volt jó a premier? Mert Plec ráhasalt a spin-off sorozatra?

A rejtélyekről is beszéljünk egy kicsit. Elgondolkodva a főiskolás-gyilkosságos gondolat felvetésén, eszembe jutott a Hősök című sorozat 4. évadának nyitánya. Nyilván Julie Plec is popcorn-t tömve magába nézte a premier részt. A történet… ugyanaz! A Claire nevű lány főiskolára megy, majd az első nap rögtön meg is ölik a szobatársát. Hopp, még búcsúlevelet is hagyott, hogy öngyilkos lett. Ebből semmi sem volt igaz, mert itt is egy nagy rejtélyt próbáltak felvezetni. Az ötlete Plec-nek enyhén szólva sem volt eredeti. A kivitelezés az már más tészta, de akkor is. És ami nagyon, nagyon felbosszantott. Kérem szépen, milyen suli ez a Whitmore Főiskola? Meggyilkolnak egy gólyát, az épületet le sem zárják, csupán egy rendőr közli sajnálatát Elenáékkal a szobatársuk iránt (akit 5 percig ha láttak, sokat mondok, ergo nem is tudták, ki ő), a két lány pedig vígan alszik a szobájukban. Ahonnan a Megan nevű lány kecsesen több métert zuhant. Vámpír általi halál. Ez sem meglepő. Mit gondolt a két észlény, mi támadta meg Megan-t? Csak az ilyen bugyuta dolgok miatt kap az epizód tőle annyi pontot, amennyit. Az új környezetért jár a pacsi, ott nem szólhatok semmit sem.

Silas és Damon, valamint Damon és Jeremy egy jó páros. Silas tényleg egy sznob, egy öntelt, s akiről kiderült, tényleg nem vámpír. Agykontroll és miegymás megy neki kisujjból, de a vámpírsebesség az nem. Gyógyulni persze gyorsan tud, hiszen halhatatlan, megölhetetlen. Tetszett  a modora is (főleg Forbes seriffel szemben), valamint az ‘őszintesége’, ergo nem kertel, s hogy pofátlan. Valljuk be, az. Stefan sorsa is érdekel, miképp változtatja meg a szörnyű élmény, de hihetetlenül olcsó húzás a hallucinálás. A rész nézése közben nem tudom, tekerjem-e a részt tovább vagy várjam ki a végét. Előbbivel jobban jártam volna. Damon buzdítja, Elena pedig megakadályozza Stefan fejében, hogy kikapcsolja emberségét. Ezen a témán évadok óta túlvagyunk, nem? Úgy látszik, nem. Egyébként ha visszakapcsolná, szét tudná verni a széfet? (És amiért a fejemet fogtam, de jó értelemben. Ki vette észre, hogy a széf gyártója Pierce & Franklin? Pierce!). Damon-t jó volt látni, hogy akivel megtehette, annak be is szólt. Főleg Jeremy az a személy, de azért bizonyította, hogy odafigyel ám a kis Gilbert-re.

Caroline jelenleg most annyira nem érdekel, mert megint erőltetik Tyler-t. Maradjon a hegyekben, én nem hiányolom. Hayley-ben több potenciált látok, mint ebben a régóta kiöregedett karakterben. És akiben még ugyanennyit, az Matt. Végre érdekes dolgok történnek vele. Például egyszerre két lánnyal tölti az estét. Claire Holt pedig levett a lábamról azzal a bizonyos csókkal. Férfi szemmel ezt öröm nézni. És a színésznő is bevállalós. Bonnie sorsa… na itt vagyok még kíváncsi, merre akarják vinni a történetet. Van-e értelme még szerepelnie? Az apja meghalt azután (Silas jóvoltából), hogy ő is meghalt. Egyedül már csak Bonnie anyuka él és virul. És végül, a Megan-féle rejtély, mert a másik ugye, amit Nadia (a Rebekah-val csókolózó, szemrevaló hölgy) vetett be, azaz a Supernatural-féle démon-beültetés egy emberbe. Mert erre hasonlított leginkább az a jelenet. Megan-ra visszatérve tehát: csak nem egy Gilbert-rokonnal van dolgunk? Összeállt volna egy ázsiaival Grayson? Szép! Egy dolog pedig még érdekel a fent említettek mellett. Miért kell annyira Silas-nek Katherine? Egyre tudok csak gondolni, az pedig a Petrova ereiben futó gyógyír. Mindig is arra fájt a kis médiumunk foga.

Az epizódot nézni felüdülés volt, a sok, bugyuta, értelmetlen 4. évados részek után. Nem volt tökéletes, mert itt is volt hibák. Én viszont nagylelkűen 7/10 ponttal ajándékozom meg az írók munkájának gyümölcsét. Tartsák ezt a színvonalat, vagy még ennél is jobbat produkáljanak.

THE ORIGINALS

Itt nem fogalmaznék meg jelenleg hosszú kritikát (majd mikor teljesen új részt kapunk, akkor igen). A visszaemlékezések tetszettek, főleg ami a rész közepén volt látható. Mindig is érdekelt, hogyan lett elzárva Klaus vérfarkas oldala. Egy gond volt csak, az, hogy rövid volt. Sebastian Roché remek színész, mégis 2-3 percet szerepelt.

Marcel-ről és a többi szereplőről már tudjuk azt, amit eddig is tudtunk, új jelenet pedig nem sok volt, olyan, ami a Vámpírnaplók 4×20-as része után játszódott. Csak a Klaus-Elijah harcjelenet, valamint a böszmeség határait erősen súroló, ‘Szúrjuk le ismét Elijah-t!’-akció. Ekkora olcsó húzással felbosszantani a nagyérdeműt! Plec néni itt kaphatta fel a fejét, mert ilyen idióta húzásokat csak hozzá tudok kötni. Margaret (Forbes seriff) és a többi író ezt hogy engedélyezheti? Talán mert sajnos Plec a fő-fő… a főgonosz a mi számunkra. Tessék megnézni a TVD első évadát, ahol Kevin Williamson is jelen volt, majd a többit, ahol tejhatalmat kapott Julie. A színvonalak közti különbség észrevehető.

Hayley-t egy ideje már megkedveltem, s Phoebe Tonkin sem bosszant. Joseph Morgan, róla felesleges írni, hiszen minden, amihez hozzáért, arannyá változik. Nem, nem vagyok elfogult, de ő tényleg remekül hozza a figurát. Akárcsak Daniel Gillies. Claire Holt pedig a fogat szintén kiemelkedő tagja.

Az epizód tőlem 6/10 pontot kap, de csak azért, mert április végén majdnem ugyanezt a részt láttuk. Hogy meddig lesz életképes a spin-off, az jó kérdés. Én a legjobbakat remélem!

This entry has a rating of 3.5

free web stats