Ironside – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 October 12, 13:00-kor a(z) Ironside,Pilot témába.

Hova jutott a világ, ha az NBC már végső elkeseredésében kijátssza a „roki” kártyát is, csakhogy egy új procedural franchise-zal gazdagodjon? És mindezt természetesen remake vonalon teszi, láthatóan nem tanulva az előző szezonos hibáiból. A 2011-es Prime Suspect tökéletes ómen lehetett volna, hogy hogyan ne gyártsunk komor vérbeli krimit network adóra, de a jelek szerint a negatív példa mostantól az Ironside lesz.

Michael Caleo nem egy termékeny szakember, így nagyon nem is meglepő, hogy a pénzes zsákot a ’70-es évek egyik emblematikus nyomozós sorozatának a feldolgozásában vélte felfedezni. Mert ami ugye képernyőképes volt 8 évadon és majdnem 200 részen át, az nehogy már ne állja meg a helyét napjainkban egy-két évadon keresztül. Hát jelentem nemhogy egy évadon, de egy nyavalyás piloton keresztül nem tudott lenyűgözni! Értem én, hogy esélyegyenlőség meg miegymás, de 2013-ban egy kerekes székes nyomozó egyszerűen hiteltelen a képernyőn, főleg ha figyelembe vesszük a konkurenciát. Merthogy a sztori egy lebénult nyomozóról szól, aki nem adta fel, továbbra is tökös szakember maradt, csak mivel korlátozva van pár dologban, így válogatott maga mellé még egy bűnüldöző csapatot is. Ez ám a hatásos synapsis… és erre bólintott rá határozottan az NBC. Szégyen.

Bevallom nem is tudom, hol kezdjem elsőként ekézni a dilettáns készítői kollektívát, ugyanis a létező összes sebből vérzik a sorozat. A történetvezetés szimplán érdektelen, kétszer futottam neki a pilot-nak, abból egyszer elaludtam. Bosszantóan vontatott és teátrális, amit csak fokoznak a szimplán ostoba és felesleges dialógusok halmozásával. Potenciál ugyan nyomokban akad, de sem az egyéni tragédiák súly, sem a feszes akaraterő és küzdeni akarás nem jön át a képernyőn. Nem úgy, mint a tipikus procedural sallangok, amik rendre olcsó és szájbarágós magyarázatokkal végződnek konklúzió gyanánt. És akkor nem esett szó az öncélúan elhelyezet és amúgy teljesen felesleges flashback betétekről, a belső lelki tusának titulált kamara dráma látszatról és a célzott drámaiság mibenlétéről. Az egyedüli pozitívum talán csak a sötét tónus és a valamelyest realista hangnem volt, igaz utóbbi erősen megkérdőjelezhető a sorozat alapfelállásának köszönhetően.

Mindehhez totálisan jellegtelen karakterek társultak, akik egy percig sem tudtak érdekesek lenni. Blair Underwood sablonos, nyomokban talán még kedvelhető is, de annyira sótlan, hogy egyszerűen elvész a mezsgyében. Brent Sexton pedig önmaga paródiája ebben a semmilyen szerepben. Konkrétan a The Killing-es alakítását itt meg sem szabadna említeni, annyira távolinak tűnik. A többi szereplő meg javarészt helykitöltő szándékkal a papírmasé szegmenst is csak nehezen tudta megütni. Pedig a válogatott csapat ugye szakemberekből állna vagy mi, ami pedig pár előre felstrófált karakterjegyet feltételezne.

Az a helyzet, mélységesen egyet kell értenem Kanyecc kritikájával, miszerint az Ironside egy minősíthetetlenül szar sorozat lett. Aki ebben bármi drámaiságot, karakterfejlődést vagy csak egy szimplán egy érdekes esetet, ne adjisten megnyilvánulást felfedezett az tutira nem evilági teremtmény. Állítom a pilot több szenvedést biztosított a számomra, mint nem egy sitcom, szóval reméljük nem lesz hosszú életű. A nézettség alapján mondjuk simán kijárna már most az a kasza!

This entry has a rating of 0.5

free web stats