Tovább gyűrűzik a kreatív válság, avagy jön a remake hullám

 
Beküldte: tess 2013 October 28, 19:22-kor a(z) Hírek témába.

Úgy fest, az álomgyári kreatív hanyatlás a mozivászonról szép lassan begyűrűzik a tv-s platformra is. Elég csak megnézni a nyári blocbuster filmek box office adatait és egyértelművé válik, hogy filmes franchise-ok uralják a pénztárakat. Pontosabban folytatások és remake-ek, melyek így vagy úgy, de szép lassan éreztetik a hatásukat a kisképernyőn. Csakhogy a folytatásokat itt franchise bővítésnek, vagy ha jobban tetszik spin-off sorozatnak hívják. Gondolom, nem mondok újat, ha kijelentem, 2013 a tv-s spin-off sorozatok éve. A csatornák az összes kicsit is sikeres sorozatukhoz bejelentettek készülő, vagy már képernyő kész testvérsorozatot. A teljesség igénye nélkül olyan sorozatokról van itt szó, mint a Once Upon a Time, a The Vampire Diaries, a Pretty Little Liars vagy a Chicago Fire, de a listát még tudnánk napestig folytatni. Ráadásul az olyan nagyászokat, mint a The Walking Dead vagy a Breaking Bad sem kerülheti el a végzetük. A TWD kapcsán egyelőre még tervezési fázisban van a dolog, de talán pont a TvLine kérdezte a napokban a készítőket és a szereplőket, hogy milyen alternatív kikacsintást szeretnének. Ellenben a BB esetébena már kész projektről beszélhetünk a Better Call Saul kapcsán, de minderről bővebben errefelé olvashattok.

A mostani post apropója sokkal inkább az egyre népszerűbbé váló remake hullám, ami ugyan jelenleg igen csak gyerekcipőben halad, de 1-2 éven belül könnyedén meghatározó tényezővé is válhat. Jelen állás szerint kijelenthető, hogy a remake gyár abszolút nem a sikerorientáltságáról híres, elég csak az utóbbi évek befuccsolt próbálkozásaira gondolni. 2012-ben bukott az ABC a Charlie’s Angels-szel, az NBC a Prime Suspecttel, 2010-ben a CW a Melrose Place-szel, 2008-ban az ABC a Life on Mars-szal, a CBS-az Eleventh Hour-rel, az NBC pedig a Knight Riderrel, 2007-ben ugyancsak hasalt az NBC a Bionic Womannel, de persze a listát még itt is lehetne folytatni. Ehhez mérten a Hawaii Five-0, a Dallas és a 2 évados V igen csak gyenge pozitív mérleget tud biztosítani. A listához vegyük hozzá továbbá a  jelenlegi szezon NBC-s üdvöskéjét az Ironside-ot, amit szépen meg is választottunk a szezon eddigi leggyengébb dráma pilotjának.

Ha jobban megnézzük a jelenlegi sereghajtó egyértelműen az NBC, ahol sajnos a minőségi mérce is a leginkább szenvedett csorbát az utóbbi években. Ehhez mérten a vezetőség élen Robert Greenblatt-tal mégis úgy gondolta, hogy a zéró sikerességi faktort tovább istápolva megpróbálkoznának egy Murder, She Wrote feldolgozással. A ’80-as – ’90-es évek krimi alapvetése anno 264 epizódot és 4 tv filmet élt meg a CBS műsorán, szóval okkal nevezhetjük az egyszeri krimi írónőből detektívé aposztrofált Jessica Fletcher kalandjait kultikus szériának. A sors furcsa pikantériája, hogy a karaktert alakító színésznőt Angela Lansbury-t 12-szer jelölték Emmy-re, de egyszer sem vehette át a díjat. Éppen ezért (meg gondolom az eddigi sikertelenségek miatt is) az NBC egy nagyágyút, az Oscar-díjas Octavia Spencer-t igazolta le a főszerepre.

I’ve always considered myself an armchair detective and in a recent meeting with Bob Greenblatt, he asked me what type of character would be able to lure me to TV. Naturally, I said ” J.B. Fletcher” meets “Colombo”… And here we are,” – így Octavia Spencer a kezdetekről.

Amúgy Spancer és Greenblatt már dolgoztak együtt egyszer 2001-ben, az akkor még létező SciFi Channel egyik sorozatán a The Chronicle-ön, aminek az 1. része még fellelhető a YouTube legmélyebb bugyraiban.A készítői feladatokat a David Janollari – Alexandra Cunnigham párosra bízták, akik előzőleg a Desperate Housewives-on ügyködtek. A sztorit természetesen napjainkba kerül átültetésre jókora procedural vénával, amit némi könnyed humorral szeretnének majd vegyíteni, mint ahogy azt a Bones esetében is láthatjuk hétről hétre. Az eddigi pletykák alapján az NBC olyannyira komolyan gondolja a remaket, hogy nem csak script berendelést szavaztak meg neki, hanem egyenesen egy put pilot-ot is.

Ezt a viszonylagosan nagyobb falatot és a Lifetime-on sikert sikerre halmozó Witches of East End sikerét irigyelhette meg a CBS, ahol szemlátomást megpróbálnak távolodni a procedural érától. Olyannyira, hogy el is kezdtek pedzegetni egy esetleges Charmed remake gondolattal. Az eredeti The WB-s produkció az aprócska netlet adó egyik legsikeresebb szériája volt, ami végül 8 évadot élt meg és idehaza Bűbájos boszorkák címen is hatalmas rajongói bázist szerzett. Emellett a syndicate értékesítésére sem lehet panasz, a TNT műsorán egész szép eredményekkel futott. Továbbá a széria felélesztése mellett szól az a cseppet sem elhanyagolható tény is, miszerint a csatorna mögött álló CBS Television Studios nemrégiben megszerezte a teljes Aaron Spelling hagyatékot, amit ugye nem lenne a legköltséghatékonyabb tényező nem kihasználni. Még a végén kapunk egy procedural elemekkel operáló Melrose Place kikacsintást is. Az egyelőre script berendelés fázisában létező projekt mögött a Party of Five-ot is jegyző Chris Keyer – Sydney Sidner duó áll, ami mondjuk némi bizakodásra adhat okot.

A hírnek természetesen nem mindenki örül, a hardcore rajongókon kívül a sorozat egykori szereplőit is megosztotta a remake híre.

„The thing about them doing a Charmed reboot is… it just… it feels like yesterday. It feels too close.” – így Alyssa Milano

„Lame, lame, lame, lamertons” – így pedig Rose McGowan

Mindenesetre, ha összejönne a tényleges sorozat berendelés, akkor a 2007-es Moonlight után ez lenne a csatorna újabb misztikus érába történő kitérése.

A remake vonal mellett fontosnak érzem továbbá megemlíteni jobb szó híján a „feltámasztást”. Az utóbbi hetekben erre is szép számmal akadt precedens, de erre majd egy következő post alkalmával térnék ki. Azonban a Lifetime-os Drop Dead Diva 6. évados berendelés mégis csak ütött a napokban, akárcsak a hír, miszerint az ABC már kepesztet  a nemrégiben kaszált Body of Proof után. Míg azonban a Lifetime esetében érthető az újabb 13 részes berendelés, lévén jövőre nem lesz Army Wives, addig az ABC hozzáállását abszolút nem értem. A Body of Proof-ot konkrétan a csatorna töketlenkedése vágta haza, pedig az 1. csonka évad gyönyörű számokat hozott még. És akkor nem beszéltünk még az NBC Babylon Fields-es felélesztési törekvéseiről sem, de az már tényleg egy másik írás lesz.


free web stats