Betrayal – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 October 29, 15:29-kor a(z) Betrayal,Pilot témába.

Bevallom kissé tartottam a Betrayal-től, így cseppet sem véletlen, hogy a pilot listám második felére jutottam csak el a pótlásával. Az ABC az utóbbi időben kínkeservesen próbálkozik a sorozatai soap-osításával, amik aztán vagy mérsékelten összejönnek (Revenge), vagy szimplán elvéreznek (666 Park Avenue, Deception) az érdektelenségtől. Nos, a holland felmenőkkel (Overspel) büszkélkedő Betrayal valahol a két szegmens határán ragadt. Maga a sztori és a karakterek bosszantóan sablonosak és kisvártatva érdektelenek is lesznek, ellenben a köréjük szőtt atmoszférának van valami furcsa bája. Ez ugyan nem kendőzi a készítők hiányosságait, ellenben az arra érzékeny nézőkben még képes fenntartani a kíváncsiságot.

David Zabal adaptációja egy klasszikus szerelmi sokszög, ahol két teljesen ellentétes világból érkező felnőtt találkozik egymással. A köztük lévő vibráció mindent elsöprő erejű, így szép lassan az idealizált családi összképet is képesek lerombolni az egyszeri légyottért. A csavar aztán ott jön be a képbe, hogy a chicagói felső tízezerben történik egy gyilkosság, aminek hála a nő ambiciózus férje és a titokzatos szerető ellenfelek lesznek a bíróságon.

Akárhogy is nézem, ez egy újabb soap-drámába oltott romantikus történet, amit megspékeltek egy rejtélyközpontú átíveléssel. Egy az egyben a 666 Park Avenue és a Deception csapásvonalán halad, kérdés meddig tart ki a lelkesedés. Egy klasszikus szerelmi történet újabb aspektusa, ami egyelőre jól ragadta meg a helyzet hátulütőit, amibe sikerült egy pehelykönnyű drámai vénát is beleszőni. A helyzet reménytelensége legalábbis nálam maradéktalanul átjött. Azonban minden más borzasztóan slampos, lassú és döcögős. Persze ilyenkor lehet vagdalkozni azzal, hogy ez a realitás. Sőt, ha jobban belegondolunk a romantikus ponyva műfaja is ezzel a bevett formai sablonnal van kikövezve. Olyan az egész, mintha a bejárt útra akarnának a készítők reflektálni a tényleges mondanivaló helyett. Ezzel együtt viszont el kell fogadni a tényt, miszerint a script botrányosan rossz.

A tempó gyalázatosan lassú, a fordulatok pedig abszolút előreláthatóak. Ráadásul az egészet felhúzták egy szimpla, előre elspoilerezett cliffhangere, valamint egy hatásvadász 30 másodperces flashforward jelentre, ami a pilot szempontjából tökéletesen irreleváns. Persze nyomokban próbáltak némi feszültséget a sorok közé csempészni, tágítva az amúgy roppant feszes ABC-s határokat. Így jött be a képbe ruhátlan szex jelenet és a burkolt softcore erotika. Ez volt az a pont, hol evidensé vált a készítők szándéka, miszerint a pilot inkább az egész sorozat légkörének a megalapozására szolgált. A kalandozás témaköre, a karakterek interakciói és egymásra találása mind-mind a célközönség érdeklődésének a felkeltésére szolgált, ami többé-kevésbé össze is jött.

Mint már említettem a karakterek többsége roppant teátrális és elcsépelt, ellenben pont, mint a romantikus regényekben, itt is a főszereplő páros képes ezen felülemelkedni. Konkrétan Hannah Ware és Stuart Townsend közti izzás az, ami elvitte a hátán a pilot-ot. Együtt kellemes soap légkört avanzsáltak a képernyőre, ellenben külön-külön kissé haloványak voltak. Ware alakítása korrekt, de semmi több. Egy ehhez nagyon hasonló szerepkört tízszer jobban hozott a Boss-ban. Townsend megint csak halovány, holott a karakterében bőven lenne még potenciál, igaz ez részben az írók hibája is. Amit viszont nem tudok mire vélni, hogy mégis mit keres itt egy James Cromwell? A színészi kvalitásait bőven meghaladja ez a szerep. Úgy fest mostanság ez az egyik titkos adalék a csatornánál, előbb Terry O’Quinn, majd utána Victor Garber tetszelgett hasonló szerepkörben. Chris J. Johnson, Wendy Moniz és Helena Mattsonviszont még ezt a szintet sem volt képes megütni, ami igazán kiábrándító.

Szóval bizonyos szinten a Betrayal rászolgált a negatív kritikákra, de a helyzet korántsem olyan rossz. Sokkal inkább tűnik egy ígéretes Revenge pótléknak, amit ha sikerül finom hangolni, akkor a nagyközönség számára is élvezetes lehet. A mélyreható feszültség és a fülledtség egyelőre nem jött át, de a potenciál egyszerűen adja magát. Tipikusan az a sorozat, ami kábelen bitang erős lehetne, de itt egyszerűen megfojtják a network tv-k béklyói. A botrányos nézettség dacára az ABC kitart, szóval a 13 rész borítékolva, de hosszútávra ne nagyon tervezzünk vele.

This entry has a rating of 2

free web stats