Betrayal (2013) – 6 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2013 November 19, 23:58-kor a(z) Betrayal témába.

Az idei újoncfelhozatal gyalázatos. Próbálom meglátni a rosszban a jót, de sokszor nem megy. (Tudom, bennem a hiba. Vagy mégsem?!) Itt van a Betrayal, aminél magam se tudom, miért nézem; viszont azt érzem, hogy kezd behálózni. Sajnos az elmúlt 5 rész se hozott túlzott felemelkedést. Az epizódjai továbbra is szállítják azt a klisés élményt, amit már a pilotban megtapasztalhattunk. A legtöbb jelenete 99%-ban kiszámítható, kilométerekről ordítanak ránk az események, amikkel az írógárda elvileg izgalmat akarna fokozni, de ez sose fog megtörténi. Ennyire egyértelmű drámával rég találkoztam. Minden adja magát, sehol egy csavar, amire elégedetten bólintanák, és mégis majdnem szintre hoztam. Akkor most áldozat vagyok?

Közelítsük meg a másik oldalról. Amivel elkápráztatott, és idén már a második ilyen újonc (az első a The Blacklist), az a címnek a felhasználása. Szintén értelmet adtak neki. Nem tudni mikor és milyen formában, de meghatározzák az adott részt. Általában kiragadnak egy párbeszéd-szösszenetet, ami néha valamiféle rébuszféle, de az se kizárt, hogy egy teljesen átlagos, ami utal egy olyan dologra, ami éppen bekövetkezőben. Pl.: ott van az 1×05-ös címe: „…Nice Photos”, amivel egy lavina indul meg Drew életében.

A Betrayalt egy Revenge utánpótlásként emelgetném. Ugyanazt kapjuk, csak más tálalásban. Sara férje végre ki akarja csinálni a Karsten családot, hogy azzal példát statuáljon a pénzesebb körökbe. Erre jönnek az olyan tiltott dolgok, mint pl.: a nő és Jack kapcsolata, ami idő múlásával kiteljesedik egy olyan románccá, amit már a pilotban megjósoltunk volna. Közbe kapjuk balról és jobbról a kliséket, amik vagy a lebukásukra, vagy a kihasználásra alapozódnak – persze sejtjük, hogy az írók csak az időt húzzák és sajnos nincs másról szó, csak erről. Tudjuk azt is, hogy hiába van Drew-nak igaza, még se a jó nyer, inkább a rossz a szükség kényszerében.

Sose fog túllépni önmaga árnyékán a Betrayal. A történet pörög, az idő múlik, de a történések annyira lerágottak, hogy újra és újra megkérdem magamtól, hogy mi a fészkes francért nézem?! Ezt magamnak kell megválaszolni. Ha épkézláb érvet kellene felhoznom, akkor Hannah Ware alakítását mondanám. Imádom a kiscsajszit. Annyi féle arca van, olyan elragadó mimikával rendelkezik, amiért érdemes nézni. Aztán ott van az a tény is, hogy érdekel mi lesz a két főhős kapcsolatával. Mindkettő nyaka körül szorul a hurok. Ez a részek múlásával egyre inkább érződni fog. Várjuk is azt a pontot, amikor a lebukás kiteljesedik! Ki fog, hiszen meg van írva a nagykönyvben, már pedig az írók a szerint dolgoznak, így csak idő kérdése. Én az 1×10-es epizód tájára tippelném.

Egyetlen mellékszereplőt tudnék még kiemelni, Sofia Black-D’Elia-t, aki Jules Whitman-t alakítja a sorozatban, egy okos leszbi IT-örültet, aki besegít Jack-nek egy nyomon elindulni. A ráírt szál hozott némi újdonságot, ezt leszámítva totál unalmas az, amit Terence Karsten-re (James Cromwell) szabtak. A csávó már a pilotban egy kiégett vénróka, aki próbál keménynek tűnni, de eljárt felett az idő. A cégére írt átívelő szál se túlzottan halad előre. Ezzel nem is volna problémám, mert a Jack-Sarah románc szabályosan bimbózik, viszont hogy mi a fészkes francot akar ennyire elérni, az nekem homály.

Kár, hogy nem volt szerencsém a dán alapokhoz. Most valamiért kíváncsi lennék rá. Lehet hozzá hasonlítani, hogy a jenkiknél mennyire szaladt el a ló. Igazából jócskán, a nézettsége is ezt bizonyítja, de míg ennyire kiszámítható az egész sztori, addig ezen senki ne csodálkozzon. Ez így van rendjén. És megérdemli a kaszát, mert nagyon gyenge. Javaslom, hogy idehaza sose kerüljön képernyőre, mert csak fenntart egy timeslotot, amit más értelmesebb műsornak/sorozatnak is oda lehetett volna adni.

Rajtam kívül egyáltalán nézi valaki? Valljuk be: hetibe nézhetetlen. Darálva se egy leányálom, viszont most újabb kuss következik, mert az 1×06 epizód végi cliffhanger annyira gyengécskére sikerült, hogy már a fejem fogtam. Lehet, hogy ezzel lehet hatni a csajokra, mert speciel a barátnőm elkezdte szorongatni a lábam, de rám egyáltalán nem. A történetet ki kellene gyomlálni. Ott van T.J. története, ami ingázik. Terence se áll a helyzet magaslatán. Elaine és a borász talán fel tudja pezsdíteni valamelyest a történéseket, ahogy Jules is, viszont az alap átívelő történet, azaz a gyilkosság ügye befagyott. Se előre, se hátra. Ez már inkább a bosszúról szól, mint sem az igazságszolgáltatásról. Magam se tudom, hogyan lehetne megmenteni, de valamit kellene kezdeni az egésszel. Már majdnem elfelejtettem azt a jelenetet, amivel a pilot kezdődött: tudjátok, Sara-t meglövik, valaki pedig fogja a kezét.

A kaszája elkerülhetetlen. Tippre az ABC leadja az összes részét – mert muszáj neki. Talán majd valamikor 1×10 felé újra becsatlakozom. Addig várhat magára. Nektek amúgy bejön? És ismét megkérdem így végén is: Nézi még valaki?

This entry has a rating of 1.5

free web stats