Burn Notice – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2008 June 12, 18:13-kor a(z) 2007/08 sorozatai,Burn Notice,Pilot témába.


Premier: 2007/06/28
Írta: Matt Nix
Rendezte: Jace Alexander

Michael Weston nagymenő kém, de egy akciója balul sül el, így visszatér Miamiba, hogy rendezze sorait. Itt viszont kénytelen szembesülni a nyers tényekkel, miszerint kapott egy úgynevezett „burn notice”-t. Lényegében a cég eltűnte róla az összes bizonyítékot, így képtelen bármibe is belefolyni hivatalosan. Michael így arra kényszerül, hogy magánnyomozós bizniszbe vágjon, amiből majd finanszírozhatja a nagy nyomozást, hisz valaki csúnyán betett neki…

Megjegyzés: Közel egy évre rá, rávettem magam az USA Network tavalyi újdonságára, ami állítólag „égetően” jóra sikeredett. Mielőtt még megkeresnétek tess véleményezést megjegyezném gyorsan: Nekem tetszett. (Epizód leírását egyébként tőle másoltam.) Ha nyár, akkor kétségtelenül kábelcsatornák. Az országosok, inkább őszre raktározzák a finomságokat. Milyen jól teszik, hiszen a meleg hőségben, kinek van kedve a szobában kuksolni és sorozatot nézni?! …nem beszélvén arról, hogyha a hűtésről nem gondoskodunk. Mit tegyünk, hát irány a beach! No, de mire akarok kilyukadni mindezzel? A Burn Notice magában hordozza a felfrissülést, hiszen az egész sztori a napos Miami-ban játszódik, ahol rengeteg eyecandy mászkál.

Egy kémsorozatról van szó, azaz pontosabban volt kémet játssza Michael, mivel egyik napról a másikra a megbízói lefagyasztják a számláját. Tehát egyenlővé teszik a 0-val. Pénz nélkül, pedig nem lehet visszavágni. Valaki felültette, majdnem az életével fizetett. Mellette mindössze az ex-barátnője Fiona Glenanne és ügynöke Sam Axe.


Anya csak egy van! …de még milyen anyaaaa?!

Mint már említett talpra álláshoz némi anyagi háttér sem ártana. A sűrűn lakott Miami remek helyszínül szolgál minderre. Beáll magánnyomozónak. Sam szerzi neki a piti melókat. Ha más nincs, akkor nem lehet nemet mondani. Most képzeljük el: Mi vagyunk a világ egyik legjobb kéme, kiteszik a szűrünket és belevágunk olyan munkába, amit „kiképzésünk” előtt sajátosítottunk el. Hiába fogott Michael padlót a tudása megvan, a kapcsolatai adottak. Időkérdése és jön a pörgés, viszont ne igazán számoljunk ezzel az évadfináléig. (Meglepetések jöhetnek.)

A desszertet a narráció adja meg. Igen. Miközben zajlik főhősünk visszatérése, közben megy az alábeszélés. Jó ez? Igen! Gondoljuk el, megtanít olyan dolgokra, amikre nem gondolnánk. Ebben rejlik a sorozatlelke. Ott van egy kém, nem sokat tudunk róla, viszont pont ebből derül ki: mennyire otthonosan mozog a szakmában. A szitu már-már a „találd meg a leglehetetlenebb helyzetet és urald”-ra hasonlít. Pl.: Amikor nem tudott fizetni. A szobába telis-teli pisztolyos ürgékkel. Ilyenkor kell észnél lenni, no meg WC-re menni.

Mihez hasonlítanám? Van benne minden. A helyszín miatt egyből a CSI: Miami jut az eszembe, a kém sztoriból meg a 007-es filmsorozatok. Konkrétumra nem tudnék rábökni. Egy kicsi ebből, egy kicsi abból. Próbálták kihozni a javát, ami részben sikerült.

Folytatás meg lesz. Nem tudom mire sikerül felhoznom, de egynézéses sorozatnak tudom ajánlani. A poénok jók, szexi csajokból nem lesz hiány. Talán az egyik legnegatívabb pontja Michael anyja. Na ne basszanak már fel. Nem tudom, kinek a fejéből pattant elő, de az sem volt százas, ahogy a partner szerepére választani az ex-barátnőt sem.

This entry has a rating of 3.5

free web stats