Reign – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 December 9, 22:10-kor a(z) Pilot,Reign témába.

Csak remélni tudom, nem lesz trend a közeljövőben a kosztümös romantikus dráma erőteljes modernizálása és ezáltal soap-osítása. A Dracula esetében ugyan már sokaknál rezgett a léc, de aztán a CW nyíltan kiverte a biztosítékot. Valamilyen szinten így már érthető Stephanie SenGupta időelőtti távozása a sorozatból, hogy a botrányos kritikai visszhangot már ne is említsem.

A történet középpontjában Stuart Mária, Skócia királynője áll, akit már 6 évesen odaígértek a francia trónörökösnek. Egy balul sikerült merénylet után a tini Mária a francia udvarba menekül díszes kompániájával, hogy ott ápolja tovább a két nemzet közti kapcsolatot és egyúttal előkészítse a várva várt menyegzőt. Utóbbival azonban akad némi probléma, mind a trónörököst, mind a királynőt illetően…

Egy ideje megfogadtam, CW sorozatot nem ítélek meg a plot alapján, de a Reign esetében már ez is roppant árulkodó lehet a minőséget illetően. Laurie McCarthy, mint showrunner egymagában konkrétan teljesen kivérzett a script kapcsán. Sorra szállítja a csatorna védjegyévé vált olcsó és sablonos soap stílusjegyeket úgy, mint az elnyűhetetlen szerelmi háromszöget, a tiltott megkísértést és a jóképű feketebárányt. Mindezt elcsépelt intrika és túlcsorduló giccsparádé közepette teszi, amire a koronát egy abszolút felesleges, jobb híján hatásvadásznak titulálható zenés betét teszi fel. Merthogy a látványos nagyestélyik alatt a Reign valójában nem több egy random teen soap-nál, amit középkori környezetbe helyeztek. Jól példázza ezt a sminkelős jelenet, amin konkrétan behaltam, de az abszolút facepalm mégis csak táncjelenet volt. Hiába, a tinik mindennapi problémáit a történelem sem tudta megfékezni.

A hitvány story line mellé hasonszőrű szereposztás társult, bár azt el kell ismernem a casting az eyecandy szerepkörben roppant erős. Ezt leszámítva viszont a karakterek tipikus egydimenziós papírmasé megoldások, ráadásul mindehhez jókora teátrális érzék is betársult. Megan Follows konkrétan Disney mese szintű karakter a pilotban, Rossif Sutherland pedig egyenesen elrettentő példa a színészettől. A csábos hölgykoszorúba ugyan szorult némi potenciál, Adelaide Kane bájos Mária, van valami eredendő érintetlenség az alakításában. A többiek sem rosszak, habár a forgatókönyv masszív prüdériája sokszor megtöri a lelkesedésüket. Igen, itt a maszturbálós jelenetre vagy pontosabban annak hiányára gondolok! Sajnos a viszonylag pozitív megítélés a casting férfi részére már korántsem igaz. Torrance Coombs még csak-csak pislákol, ám Toby Regbo szimplán értékelhetetlen.

A túlzott negatívizmus ellenére azért a pilot-nak voltak ígéretes momentumai is. Itt különösen a kellemesen darkos tónusra gondolok, ami azért mégis csak eredményezett egy hevenyészett feszültségfaktort. Plusz idetartozik még a több szálon burjánzó rejtélyközpontúság, ami akár meglepetéseket is okozhat. Persze nagy elvárásaim nincsenek, a Reign tipikusan egy évados sorozat, de hátha pár rész alatt magára tud szedni némi guilty pleasure vénát. Egy biztos, ezt nézve senki sem fog sikeres történelem érettségit tenni ebben az univerzumban!

This entry has a rating of 1

free web stats