Thief – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2008 June 13, 0:11-kor a(z) Pilot témába.

Premier: 2006/3/28
Írta: Norman Morrill
Rendezte: Paul McGuigan (II)

Nick Atwater egy profi tolvaj, aki élete minden percét megtervezi, ezáltal a precízség kiemelt szerepet foglal el az életében. Mindez hamar megváltozik, mivel az utolsó akcióba gikszer csúszik, a csapat tagjai a pénzüket követelik és ráadásul még odahaza sincs minden rendben. Nick mostohalánya ugyanis nem rajong a fekete apukáért. Nick látszólag uralja a dolgokat, de hirtelen elszabadul a pokol, a feleségét baj éri, a csapatra rászál a maffia, az egyik társa pedig szép lassan kezd bekattanni…

Megjegyzés: A 2005/06-os szezon nagy újítása kétségtelenül a szerializált sorozatok megjelenése volt minden színtéren. Nehéz lenne olyan csatornával előállni, amelyik ne próbálkozott volna meg valami hasonló alkotással. A csúcspont minden kétséget kizáróan a mid-season volt, hisz ekkor debütált napra pontosan a Heist az NBC-n és kábeles társa a Thief az FX-en. Mind a két sorozat kezdeti high-concept próbálkozás volt, alvilági témával. Merész ötlet volt ez, főleg az országos adón. Nem véletlen tehát, hogy a Thief jobban húzta kábelen, mint társa. Azonban a műfaj valahogy nem jött be a nézőknek (2,5 millió volt a nyitány, ami az FX történetében a legalacsonyabb premier), mivel a következő szezonban induló Smith is csúnyán elvérzett.

Ettől függetlenül viszont a Thief még jó sorozat lehetne, bár azt tegyük hozzá rögvest, hogy a kebeles sorozatok minden előnye és hátránya benne van. Előny, hogy nincsen annyi tabú, lehet gond nélkül lövöldözni, niggerezni, stb. Hátrány, hát abból is van bőven. Az első és talán a leginkább szembeötlő a pénzhiány. Hihetetlenül átjön a képernyőn a különbség a képi világban szemben az országos adón vetített társakkal. Nincsenek felesleges jelenetek, nincsenek cool részek, se egyéb látvány elemek. Csak és kizárólag a fakó képet kapjuk latymatag tálalásban. Merthogy Norman Morrill művel kissé leragadt a ’90-s években. A producer anno olyan sorozatokban ténykedett, mint az Early Edition, vagy nagy kedvencem a The Visitor. Aztán jött a majdnem 10 éves csend és a Thief, ami egy az egyben hozza a hajdani trendet. 

Sajna a szereplőkről sem lehet igazán pozitívan nyilatkozni, ismertnek ismertek, de csak mellékszerepekből inkább. Egy az egyben egy letűnt kor maradványait látjuk bennük, akár csak a sorozatban és a creatorban. Andre Braugher (Homicide: Life on the Street, The Andromeda Strain), Mae Whitman (Avatar), Yancey Arias (The Division), Malik Yoba (Raines) vagy Will Yun Lee (Bionic Woman) neve ugyanis nem hinném, hogy egyből beugrana bárkinek is. Egy fotó és persze az említett sorozatok ismerete talán sejtet némi emlékképet, de ez jól mutatja a szintjüket is. Nincs mese kábeles sorozatról beszélünk és abból is az olcsóbb kategóriáról. 

Ezzel viszont eddig még nem is lenne olyan nagy baj, mivel ott van a sztori is, ami kábeles fronton elég kemény tud lenni. Gondoljunk csak mondjuk a The Shield szintjére, vagy… más hirtelen nem jut az eszembe. A nagy baj viszont az, hogy az említett példának a szintjét még meg sem közelíti. Akciómentes, gagyin csöpögős apa-lánya családi drámával, némi maffiás beütéssel és persze a nevetséges feszültség generálással. Arról aztán meg végképp nem is nyilatkozom, mennyire kiszámítható a sorozat. Tudom, ismétlem magam sokadszor, de sajnos a sorozat tényleg leragadt a ’90-es években. Nincsen semmi túlbonyolítva, minden az egyszerűségre és a linealitásra törekszik. Csak az a gond, hogy manapság ez már nem menő. Gondoljunk el mondjuk egy Heroest, vagy egy Lostot hasonló mentalitással. Az eredmény szerintem mindenki számára világos!

Tehát mondhatni a Thief a lehetőségek sorozata lenne, amit viszont nyugdíjasok akarnának kihasználni minimális költségvetéssel. Nehéz bevallani, de sajnos eddig semmivel sem jobb, mint a roppant gyenge Blade The Series. Az egyedüli érv, ami mellette szól, hogy csak 6 rész, ami elvileg le van zárva. Magyarán egy laza délutáni dara keretében túl vagyunk rajta, ami bizonyos szinten jó is meg rossz is. Jó mert ha marad a színvonal, akkor nem kell sokat szenvedni. Rossz, mert az ilyen mentalitással nyírjuk ki ezt a műfajt. Most már zsinórban buknak meg a hasonló sorozatok kábelen és országos adón egyaránt, szóval bátran kijelenthetjük, hogy a bűnözős szerializált sorozatok lejtmenetüket élik. A nagy kérdés továbbra is az, hogy vajon melyik sorozat fogja ezt megváltoztatni. A Thief tuti nem!

This entry has a rating of 1

free web stats