Person of Interest – 9 rész a 3. évadból

 
Beküldte: Kanyecc 2013 December 20, 1:04-kor a(z) Person of Interest témába.

Van egyáltalán jobb krimisorozat a tévében a PoI-nél?
– idézet magam tweetjéből.

Nem sok – országoson futó – sorozat érte el ezt a szintet nálam, mint amit a Person of Interest. Zseniális az, amit az írók véghezvittek az elmúlt 9 rész alatt. A jelenkor legjobb krimije, ehhez kétség se férhet, ahogy ahhoz se, hogy Jack Bauernek kurvára fel kell kötnie a gatyáját, mert midseasonben a Fox-nak valami örült nagy ötlettel kell lenyomnia a konkurencia kínálatát, ami toronymagasra tette a mércét a 3×08-09-es epizódjánál. Ritka az a jelenség is, hogy folyton folyvást meg tudjon újulni egy ötlet. Neki összejött, nem is akárhogyan, nem is egyszer, hanem többször. A 2. évad felénél lement egy rész, ahol fordult a kocka, ott éreztem az első igazi mérföldkövet, amit ténylegesen is kimondatta a tutit velem, most pedig itt van ez a dupla rész, amitől köpni-nyelni se tudok.

Ne rohanjak ma’r ennyire előre, hiszen milyen messze vagyunk ettől a zárástól, amit elénk tártak pár héttel ezelőtt az írók. Baromi messze. Gondosan előkészítették a történetet. Hoztak remek visszatérő-vendégkaraktert egy újonc zöldfülű személyében, állandóvá tették Shaw karakterét, aki remek párost alkot az „Öltönyös úri emberünkkel”. Behoztak továbbá egy újabb átívelő történetet – mert me’r ne, és tulajdonképpen semmivel se tőrödnek, csak adják az a löketet, amit kell. Hihetetlen, mekkora kreatívság uralkodik. Mennyi érzést váltottak ki a 9 rész alatt! Elképesztő! Fenomenális! A CBS a szememben már nem csak egy krimit gyártató tévécsatorna, hanem egy olyan, ami odafigyel a minőségre is.

Nem volt egyetlen unalmas epizód se a 3. évadban. Ez mi már? Máshol meg elunjuk magunkat, legeltetik a nézőket a klisék mezején, míg itt kőkeményen zajlik a kibontakozás, míg el nem érünk a túlcsordulásig. Vészjós jelek akadtak bőven, de senki se képzeli el a network-re azt, amit az HBO végeztet (a Game of Thrones keretében)  a kábeles fronton, s amelyet az AMC is szívesen követ (a The Walking Dead esetében – ahol tudomásom szerint, megint csak nagyvérontás zajlott.)

Most biztosan mindenki azt várja, hogy írok pár sort az első 7 rész eseményéről. Nem! Nem fogok, mert képtelen vagyok. Hatása alatt vagyok a 3×08-09-nek. Nincs mese, ez úgy tarkón baszott, amire sehogy se lehet felkészülni – és azért káromkodok nyíltan (bocsi!), mert ki kell adnom magamból azt a feszültséget, azt az elképesztő sokkot, amire csak úgy – spoilerek nélkül – nem lehet felkészülni. Már pedig nagyon jól kerültem ezeket, meg is lett a gyümölcse, világgá kürtölném boldogságom.

Innentől viszont spoileres lesz, muszáj, tényleg!

Lezárult a HR-szál. Legalábbis ezt mondatják velünk az írók. Milyen szép hosszú átívelő történetet folytattak le. Zseniálisan építették fel, hagyták érlelni az idő múlásával, majd pontot tettek a mondatvégére. Ennyi, a korrupciónak elvileg vége, bár ahogy előzőleg, úgy most is bármikor – egy erősebb taggal – újraépülhet, és virágzásnak indulhat az egyik legelhivatottabb pénzmosó szakmai, ahol nehéz fehérben „tündökölni” a sárosság mivoltából.

Meghalt Carter, kapott egy golyót!

Ez persze csak a 3×10-es epizód nyitásából derül ki, de a rajongók mázlijára, csak egy hetet kellett várniuk a folytatásra. Se többet. Ez azért jó, nem? Nekem cirka 2 percet, míg megemésztettem a látottakat és folytatásra klikkeltem.

Huh, nehéz leírni azokat az érzéseket, amik most bennem dúlnak. A 3×09-nek a zárásánál nagyon lehetett érezni, hogy valami nem klappol. A vészjós jelek megvolt: a zene, vagy hogy mindenki happy. Ezt így csak egy balek hagyta volna lezárni. Kellenek áldozatok, hiszen happy end-del akár össze is dőlhet a kártyavár, jöhet pár unalmas, hangoltató epizód egy újabb átívelőnek a kivégzésére. Minden tiszteletem az íróké, hogy meglépték ezt az elképesztő húzást! A pofám leszakadt az utolsó jelenet láttán. Bocsánat, de ez az, amit 2013 legdurvább WTF jelenetei közé oda fogok írni – már ha méltóztatom megírni a hozzákapcsolódó cikket.

Tehát jöhet a hajtóvadászat? Hunt címmel jön a 3×10-es rész, ami eléggé sejtetős folytatást ígértet. Basszus, tényleg nem foguk tudni aludni.

This entry has a rating of 5

free web stats