Fringe – 1.00 – Pre-Aired Pilot

 
Beküldte: tess 2008 June 14, 22:24-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Fringe,Pilot témába.

A Fringe tipikusan az a sorozat, ami már az előkészületi fázisban akkora hypeot kapott, hogy lehetetlen lett volna nem odafigyelni rá. Érthető is, hisz a készítők J.J. Abrams, Roberto Orci és Alex Kurtzman, vagyis napjaink ügyeletes fenegyerekei, akik a tv-s világ mellett a mozikat is bevették. Abramsről meg tudja mindenki, hogy nem éppen egy egyszerű eset, hisz ha valamit a fejébe vesz, akkor abból a legjobbat hozza ki. Egyedi látványvilág, sajátos ötletek és persze elragadó coolság, ami keveredik a megalomániával. És ezek a jegyek mind-mind benne vannak a Fringe-ben.


Most kívételesen nem akarok spoilerezni, hisz a premier még messze, meg ezt tényleg tudatlanul kell látni. Minden perce kincs, amit szó szerint is vehetünk, mivel a 2 órás Pilot potom 10 milliójába került a FOX-nak. Nem gyenge budge ez kérem tv-s fronton. Bár szögezzük le rögvest, hogy kellett is! Abrams és társai ugyanis ismét jól belerázódtak a munkába, amit rögvest egy megalomán vizióba megy át már az első percekben. Hova tovább ismét egy repülóvel van dolgunk, ahol szó szerint rohad az emberek pofájáról a bőr. Nem gyenge látványal tegyük hozzá rögvest. Bátor húzás is volt a készítők részéről, mivel a szexet csak némi ágynyikorgatással imitálták, de egy emberi rohadást kollektíve az arcunkba mertek tolni. Ez az ellentét aztán továbbra is jelen van a részben, ami hol idegesítő, hol szerethető. Ott van például a repülő, amit most nem törtek össze, holott én simán megköveteltem volna. Főleg a történet miatt is, hisz a kapitány is elrohadt. Vagy ott van a két ügynök közti szerelmi szál, ami szintén érdekesre sikerült. 

Egyvalami viszont tuti biztosan mindenkinek bejön és az a látvány. Már maga a főcím is eszméletlenül jó lett! Én tartottam tőle, hogy vagy nem is lesz, vagy hozza a Lostos minimalizmust. Aztán nem lett igazam, szerencsére! A zene bődületesen jó, akárcsak az alapkoncepció. Nekem kissé a Night Stalkerre hajaz, de ez legyen most a legkevesebb. Ha már látvány, akkor érdemes egyből rátérni a “local taglinera”. Tudjátok a kiírások, amiből tudjuk, hogy hőseink éppen hol vannak. Na ez lett szerintem a legdurvább a részben. Nem egyszerű X-aktás design, hogy a képernyő alsó sarkába kiírjuk azt csókolom. Hanem batárnagy betűkkel beleszövik a tájba. A legmeredekebb eset meg tényleg az volt, amikor a két betű közt átment a kamera. Aztán persze jött a fokozatosan beinduló megalománia, irak és a helikopterek, a masszív belső terek, az a bizonyos robbanás, az alternatív világ és persze az üldözés a végén. Egytől egyig anyázos felkiáltásokkal kísérve. Kegyetlen látványos momentumok voltak!

Ugyanez jellemezte mondjuk a kisebb egységeket is. Látvány és elegáns coolság. Elég csak Joshua Jackson belépőjére visszagondolni. A körbeforgó kamera, Jackson lazasága és a szemüveges trükk egyszerűen ütött. Akár csak a rész elején az összes ügynök szerepeltetése. Merthogy szinte 5 perc alatt megismertük a szereplőket. Ha már szereplők akkor említsük meg mindenképpen John Noble nevét is, aki kegyetlen nagyot alakított. Én tartottam tőle, hogy a karakterét valahogy elszúrják, de nem lett igazam. Noble kegyetlen jól játszik, élesek a váltásai és hihetetlen jó a meggyőzőkéje. Komolyan, én tuti bekajálnám minden szavát. Anna Torv is hasonló szinten volt nálam. Olyan semilyen arcnak tűnt, aztán hirtelen megváltozott a véleményem. Főleg az eyecandys rész után, aminek a végén megint sűrűn volt anyázás. A legcoolabb arc viszont mégis Lance Reddick volt. A feka FBI góré egyszerűen árasztotta a tömény eleganciát, fegyelmet és persze a stílust. Szabályosan súlya volt minden szavának, így külön örültem is neki, hogy a szereplők is tartottak tőle. 

A tálalás tehát tökéletes volt, akárcsak a történet. Nem spoilerezek nagyon, majd inkább szeptembertől, de az tény, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek benne. Néiképp tényleg igaz az X-files és a The Twilight Zone felé való hajazás, de én némi Charlie Jadet is felfedeztem benne. Viszont mindezt félretéve kegyetlen realisztikus. Simán ellehet hinni benne mindent, nem úgy mint az emlegetett elődökben. A nagy kérdés mostantól az, meddig képesek ezt a látszatott fentartani. Az elmében utazós mókánál már rezegett a léc, de a látvány mindenért kárpótolt. Viszont a rész végi feltámasztás, hát… Azt majd meglátjuk mi sül ki belőle. A lényeget viszont sejtésem szerint csak az évad végén fogjuk megtudni. Túl komplex a sztori, legalábbis én abban bizom. Túl keveset is árultak el belőle, meg ha jobban belegondolok akkor inkább az epizód centrikusság dominált benne. Olyan Smallvilles megközelítést tudok feltételezni, vagyis minden részben lesz 30 percnyi ügy, majd a végén 10 percben kapunk valamit, ami előrébb viszi a főszálat. Az meg majd a fináléban kicsúcsosodik.

Összességében tehát a Fringe felért a hypehoz, nem kell benne csalódni, de ezt jórészt egyelőre a látványnak köszönheti. A történet annyira nem dominált jelenleg, de emiatt meg ne bánkodjunk. A creatorokat elnézve nem hiszem, hogy lenne okunk majd panaszra. Az egyedüli negatívum talán a sok lejtmenet, mert bizony néha leült a rész. Aztán persze jöttek a látványelemek és hirtelen helyrerázódott minden. Meglátjuk, tuti befutó lesz a Fringe csak kérdés miként veszi be ezt a mi gyomrunk is. Anno a The Sarah Connor Chronicles is jól nyitott, de a folytatás már egyre gyengébb lett. Szép és jó dolog a 10 misis pilot budge, de kérdés mennyi maradt még a további részekre. És ezen nagyon sok minden áll vagy bukik, mert én mostantól kevesebben nem érem be. Bár ha az öreg Bishop bezsákol még egy tehenet a laborba, vagy egy disznót, akkor minden oké:D

This entry has a rating of 4.5

free web stats