The Office – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2008 June 15, 15:31-kor a(z) Pilot témába.


Premier: 2005/03/24
Írta: Greg Daniels, Ricky Gervais, Stephen Merchant
Rendezte: Ken Kwapis

Michael Scott, a regionális manager, saját magát a legviccesebb, leglazább és egyben legjobb főnöknek tartja magát, ami csak részben igaz, mivel a dolgozói életét eléggé megnehezíti groteszk megjegyzéseivel, amit csak maga tud élvezni. Ebbe a környezettbe csöppenünk bele…

Megjegyzés: Múlt héten vetítették hazánkban le a pilot rész, ami mély nyomot hagyott bennem. Nem egyszerű szitkomról beszélünk. Elől járóban mindenképpen meg kell említenünk, hogy a koncepció már adott volt. Az angolok kezdtek bele elsőként, melynek sikere/ötlete az amerikaiaknál folytatódott. Az első évad igaz még nem volt népszerű, de a folytatás egyre több nézőt ültet a képernyők elé. (Talán ennek örömére tart már az ötödik évad hajnalánál.) Nézzük meg milyen újdonsággal álltak elő, hiszen sok hasonlóságot eddig nem tudtam felfedezni az előző évek szitkomjainak listájában.


Lesznek olyanok, akiknek a kedvencük lesz; lesznek olyanok, akik már az első 5 részt követően megnyomják a STOP gombot. Mint már mondtam, amit eddig tudtunk a műfajról, az ebben a produkcióban szinte szertefoszlik. Miben rejlik a titka? Olyanra csinálták meg az egészet, mint valami dokumentumfilmet: Van egy feltérképezésre váró terült, ahol egyedek tartózkodnak és adott a „forgatócsoport”, akik megfigyelik az itt tartózkodók viselkedését, életét. (Lefordítom, hátha bonyolult lett: Mint amikor a tudósok megfigyelik pl.: az oroszlánokat! Az élet az oroszlánoknál ugyanúgy zajlik tovább, viszont mi külsősők figyeljük a történéseket, a reakciókat.)

Az ízét mégis maga a főnök szerepét, Michael Scott-ot, alakító Steve Carell adja meg. Olyan helyzeteket teremt, olyan megjegyzéseket tesz, amitől sírva kifutnánk a munkahelyünkről. Fussa a szarabbnál-szarabb vicceket, mi meg nézünk ki a fejünkből: Hova a franca kerültünk, valami állatkertbe? …mert még a favicc határát sem üti meg! Annyira erőltetett, annyira fárasztó (…) So-so, akinek nem jön be, egyből tegye félre!

A félre tétele, azonban nem minden esetben a legjobb. Dupla adagban kapjuk meg heti rendszerességgel a Viasat 3 jóvoltából, így ha egymásután nézzünk meg két epizódot ragadóssá válhat a hülyeség, azaz a végére még megtetszhet! Nálam ez történt. A helyzet kísértetiesen hasonlít ahhoz, amikor kapunk egy „övön aluli rúgást”: Az elején fáj, aztán jön a megnyugvás, bizsergető érzés, ami befűszerezi az egészet. (Beteg példa, de a valóságot fedi.) Három esély után hagyjátok abba, ha már nem bírjátok. A kivételekkel mindig másképp kell bánni.

This entry has a rating of 1.5

free web stats