2013 legnézettebb magyar tévécsatornái – A teljes lakosság szemszögéből

 
Beküldte: Kanyecc 2014 January 10, 11:47-kor a(z) Magyar hírek,magyar nézettség témába.

Mindig nagy dilemmába vagyok, hogy érdekel-e titeket az magyar tévés világ azon sajtóközleményei, melyben az egyes tévécsatornák arra törekednek, hogy a konkurenciájukat fikázzák, szurkálják? Több ilyen közleményt olvashattatok Facebook-os oldalunkon, általában csak ott jelentetjük meg, illetve felhívjuk a napi Hírmorzsákban a figyelmeteket rájuk – már ha azt érdekesnek, érdemesnek találom. Ezeknél az RTL Klub és a TV2 van 98%-ban célkereszt alatt, de a tavalyi évben nem egyszer olvashattuk, hogy a Film+ vagy a Cool mennyire felfejlődött, mert kínálatával elverte a Tv2-t. Volt arra is példa, hogy az m1 nyert esti timeslotot.

A comment:com napokkal ezelőtt lehozott egy cikket, melyben a főműsoridős csatorna rangsort vesézték ki, azt is egy jóval szűrtebb rétegnél, csak a 18+-os lakosság játszott, azaz a 18 éven felüliek voltak fókuszban 18 és 22 óra között.

Két dolgon gondolkodtam el a bejegyzést olvasván: (1) Ha az amerikai főműsoridőt vesszük alapul, akkor ez az időintervallumos besorolás helytelen. Odakinn (hétköznap) 20 órától 23 óráig játszik ez az időszak, na jó, ha vasárnapot vesszük alapul akkor 19 órától 23 óráig. Ragaszkodnék utóbbihoz idehaza, mégis csak ez a valós időszak, amikor számít, hogy mi van terítéken. Most, hogy a Tv2 átalakította a műsorrendjét meg pláne ez a helyálló, hiszen 22 óra után kapunk értelmes sorozatokat. (Egyébként, a 19 és a 22 óra közötti tartalom a dominánsabb Magyarországon, de konkrétan ez sehol sincs lefektetve. Talán pontosan ezért van az, hogy mindenhol más szerepel.) (2) A másik, hogy talán pont a Tv2-re is gondoltak, ami a több mint egyórás Tények című hírműsorával azért szép számmal mozgat meg nézőket, mind a teljes lakosság, mind pedig a célközönség körében.

A konklúzió rémegyszerű: Ugyanazt a kimutatást több oldalról meg lehet közelíteni, ezáltal „valakit” nyerőbb vagy alázóbb pozícióba hozva. Amondó vagyok, hogy nézzünk meg most egy olyan listát, amin a mutatók másként vannak beállítva. Értelemszerűen a TOP2-es végeredmény fikarcnyit se fog változni, azonban a TOP50-esben már mozgások jócskán adódhatnak.

Mi is hozzájutottunk egy listához, egy másabbhoz. (Köszi a forrásnak!) Amondó vagyok, ha ténylegesen ki akarjuk deríteni, hogy Magyarországon a 2013-as évben hogyan alakult a tévécsatornák rangsora, akkor játszunk más szabályokkal. Hagyjuk a főműsoridőt, még ha az is a legfontosabb időszak, mert ekkor ülnek a legtöbben a tévék előtt. Fókuszáljunk a teljes napra. Legyen benne a délelőtt, a délután, de még a hajnali órák kínálatainak adatai. Ezen kívül ne szűkítsük le annyira a nézőtábort. Vegyük alapul a 4+ tábort, azaz a komplett teljes lakosságot. Ha mindez megvan, akkor mutatnám is a rangsor TOP10+5-ösét:

01. RTL Klub – 15,93%
02. TV2 – 13.68%
03. m1 – 8.45%
04. Cool – 4.20%
05. F+ – 3.96%
06. Viasat3 – 2.85%
07. m2 – 2.57%
08. ATV – 2.55%
09. DunaTV – 2.39%
10. AXN – 1.86%

11. Disney Channel – 1.61%
11. Story4 – 1.61%
13. RTLII – 1.51%
14. Duna World – 1.38%
15. SuperTV2 – 1.30%

Szép lista, bár ez se hibátlan. A százalékos kimutatás részt akkor lehetne kőbe vésni, ha minden tévécsatorna mutatója adott lenne. Ez azonban nincs így, hiszen több adó nem kap helyet rajta. Hogy ez azért van-e, mert nem nyilvánosak a mérések, vagy pedig pusztán nem méretnek, azt passzolnám. Mindenesetre amik van, abból tudunk táplálkozni. Egyébként a „nincs adat” alatt pl.: egy HBO-t értsetek vagy egy Zone Reality-t.

Ha átformáljuk számokra a mutatókat, akkor jönnek az érdekességek. Az RTL Klub-ot napi átlagban (!) kb. 290 ezren nézik. (Ismétlem, továbbra is teljes napos kínálat van fókuszban, illetve az össze nap átlaga.) Ha így nézzük, nem is sok. A Tv2-t kb. 250 ezren, míg az m1-et kb. 154 ezren. Oké, felmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy ez most jónak tekinthető-e? Nem! Ha a 2012-es mutatókkal szembesítjük őket, akkor az RTL-nél 11%-os visszaesés, míg a Tv2-nél 13%-os, az m1-nél pedig 8%-os. Mennek át a nézők kábeles adók kínálatára, vagy inkább egyre több háztartásban lett elérhető a legtöbb adó, melynek köszönhetően nagyobb a választék, és nagyobb a húzás is mások felé. (Legjobb eset saját magam, hiszen a Comedy Central-t nézem 22 óra után hajnali 2-ig, nem pedig RTL Klub-ot vagy Tv2-t.) A felfejlődő adók sorában legfőképpen azok a nagycsatornák testvéradói állnak, amik nemrég indultak és erős háttértámogatást kaptak, mint pl.: a Pro4 (+80%), az RTLII (+740%), illetve a SuperTV2 (2250%).

A Viasat3 lecsúszóban. Míg 2012-ben az RTL Klub, a Tv2, az m1 és a Cool végzett előtte, addig 2013-ban már a Film+ is. Néha előfordul másféle fejlődés. Ott a Comedy Centrala 17. helyen, ami két évvel ezelőtt a 16.-on foglal helyet, azonban nála nincs visszafejlődés, maximum a rangsort illetően, mert attól függetlenül, hogy lejjebb csúszott, erősödött. A napi átlagnézője 18 ezerről 21 ezerrel dagadt. A lista folytatásában a MiniMax (16.), a Comedy Central (17.), a Nickelodeon (18.), a Nota TV (19.), a Muzsika TV (20.), a Discovery Channel (21.), a Pro4 (22.), a Viasat6 (23.), a Nat Geo (24.), és a Sport1 (25.) foglal még helyett. A futottak még kategóriából olyanokat emelnék ki, mint a Life Network (33.), ami messze nézettebb egy Spektrum Home-nál (46.) vagy egy MTV-nél (51.).

Ha valaki külön kíváncsi lenne, hogy egy olyan kábeles adó, amiről nem esett szó, hol van a TOP52-es listában, az bátran írja meg a hozzászólás formájában, és válaszolunk rá. Vagy esetleg a napi átlag nézőszámára, ami igaz kicsit torzított adat, de…

Terveim szerint a cikk második fele a hétvégén érkezik, amikor a 18-49 évesek körében fogjuk hasonlóképp megvizsgálni, hogy melyeket nézték a legtöbben.


free web stats